Nem játék a tűzijáték

Az utóbbi időben több lakossági bejelentés is érkezett a Jászberényi Rendőrkapitányságra, melyben a bejelentők a különféle tűzijátékok és pirotechnikai eszközök használatáról panaszkodtak, melyek a lakosság pihenését, nyugalmát és adott esetben a vagyonbiztonságot is veszélyeztették - tudtuk meg Hajduné Budai Orsolya rendőr hadnagytól, a kapitányság sajtóreferensétől. A polgári célú pirotechnikai eszközök felhasználásáról sokan nem rendelkeznek kellő információval, így nincsenek tisztában a tartás és a felhasználás szabályaival sem.

Egy Kormányrendelet alapján csak úgynevezett játékos pirotechnikai termékek (például római gyertya, varázsvirág, sárkánytojás stb.) birtokolhatóak szabadon, ezeket a termékeket 14. életévét betöltött személy engedély nélkül megvásárolhatja, tarthatja, valamint felhasználhatja. 14. év alatti gyermek, csak felnőtt személy felügyelete mellett használhat ilyen termékeket.

Fontos tudni, hogy a petárda nem tartozik ebbe a kategóriába, petárdát magánszemély nem birtokolhat.

A játékos pirotechnikai eszközök kategóriájába tartozó termékek felhasználásakor is kellően körültekintőnek kell lenni, a felhasználás nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét; az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet. Különös figyelemmel kell lenni a tűzvédelmi szabályok betartására.

A kis-, közepes-, és nagy tűzijátékok kategóriájába tartozó pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos tevékenységhez hatósági engedély szükséges. Ilyen engedély csak gazdálkodó szervezetnek adható, magánszemélynek nem. Magánszemélyek, a kis- és közepes tűzijátékokat csak december 28. és december 31. közötti időben vásárolhatják meg, birtokolhatják, és csak december 31.-én 18.00 és január 01. 06.00 óra között használhatják fel.

Pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklása, illetve felhasználása esetén a rendőrség köteles intézkedni a jogosulatlan birtoklás és felhasználás megakadályozására. Azon tárgyat, melynek birtoklása jogszabályba ütközik, le kell foglalni, ennek végrehajtása érdekében az érintett ruházata, csomagja és járműve is átvizsgálható. A szabálysértést felszólítás ellenére is folytató személy előállítása érdekében a rendőr bebocsátás és hatósági határozat nélkül is beléphet magánlakásba.

A szabálysértésekről szóló törvény alapján, aki engedély nélküli pirotechnikai tevékenységet végez 100.000 forintig, míg, aki a felhasználásra vonatkozó előírásokat megszegi 50.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Amennyiben valaki ilyen pirotechnikai termék engedély nélküli vagy előírásokat megszegő felhasználásával másnak 8 napon túl gyógyuló sérülést okoz, cselekményével már nem szabálysértést, hanem bűncselekményt valósít meg, melynek büntetése a felróhatóság függvényében akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.