Idén tizedszer rotyognak a bográcsok a Margit szigeten

Június 25-én már tizedik alkalommal rotyognak a bográcsok és készülnek a sültek Jászberényben, a Margit szigeten, ahol a jelek szerint minden eddiginél népesebb mezőny gyűlik össze, hogy részt vegyen a Jászsági Vendéglátósok Egyesülete által szervezett Népi Ételek Főzőversenyén. Mint az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón Bobák Józseftől, az egyesület elnökétől megtudtuk, az esemény egyre népszerűbb, ugyanakkor nem is annyira a csapatok számában van növekedés, inkább azok létszáma és a kilátogatók köre bővül évről évre.

A Balázs mester - Dr. Draveczky Balázs, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum váratlanul elhunyt igazgatója - emlékének szentelt versenyen ezúttal is a Jászság Ínyesmestere címért folyik a küzdelem, mégpedig hagyományosan három kategóriában: bográcsban főtt ételek, szabad tűzön készült ételek, illetve házi sütemények kerülnek a zsűri asztalára majd, ahol külön bírálat alá esnek a profik és az amatőrök által készült étkek. A díjazás érdekessége, hogy – a Carrier Magyarország Kft. által felajánlott fődíj, egy borhűtő mellett - a helyezettek nem serlegeket kapnak, hanem kifejezetten erre az alkalomra, kukoicacsuhéból készült kézműves remekeket.

Az esemény díszvendége idén Túrkeve lesz, ahonnan népes küldöttség érkezik. Sokan jelezték, hogy a versenyzést összekötik baráti vagy céges összejövetellel is, így hát lesznek olyan bográcsok, ahol nagy létszámú csapat sürgölődik a tűz körül – de hát ez nem tilos, sőt a szervezők örömmel veszik ha különböző baráti vagy munkahelyi közösségek is a Margit szigeten töltik a napot.

S hogy ne csak a gyomor járjon jól, más jellegű programok is várják a kilátogatókat, így a szokásos nótaszó vagy a kézműves foglalkozások is színesítik a kínálatot.

A hagyományoknak megfelelően lehetőség lesz kóstoló jegyek vásárlására, melyeket a versenyzőknél lehet beváltani, megkóstolva az általuk készített finomságokat – ezáltal kerül majd sor a közönség díj odaítélésére.

Mint megtudtuk, hatvan-hetven csapat indulására lehet számítani, - többre nem is nagyon van hely a szigeten – de június 20-ig a szervezők még várják a jelentkezőket.

Az eddigiekhez képest változást jelent még, hogy a rendezvény idén – egy uniós projekthez kapcsolódóan – Jászberény főterén folytatódik 14 és 18 óra között, ahol a Jó étvágyat Jászság elnevezéssel tartanak gasztronómiai rendezvényt. Ott Folyó Gábor, a Berényben végzett és már több versenyen bizonyított szakács készít rackapörköltet, de lesz lehetőség rétes és borkóstolásra is.