Táncház a Vizuban

November 21-én a néptánc és a népzene vette birtokba Jászberényt. Sorra érkeztek szüleikkel, kísérőikkel a legifjabbak a Jászság Népi Együttes Víz utcai székházába kora délután, hogy kézműveskedjenek, táncokat, dalokat tanuljanak. „Tágasságot nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is” így szólt a gyermekjátszó mottója.

Galagonyás fiúkGalagonyás fiúkS a gyermekek szüleikkel együtt meg is mutatták milyen ügyesek, rátermettek a táncban, ötletesek, kreatívak a kézműveskedésben. Volt olyan gyermek, akinek egy kis bíztatás, pár jó szó nyújtott segítséget ahhoz, hogy beilleszkedjen a többiek közé. A gyermekekkel kiválóan foglalkoztak a tanítók, személy szerint Pesti Lászlóné, Rápolthy Tamásné, Szász Anita, Nagy Judit, Kuli Orsolya, Kocsán László. A turai Zagyva Banda muzsikájára dunántúli táncokat, míg Molnár László jászjákóhalmi zenész muzsikájára moldvai csángó magyar táncokat tanultak a gyermekek.

A gyermektáncház végeztével szünet következet, hisz a Malom-Film-Színházban kezdetét vette a Jászság Népi Együttes bemutatója „Egy asszony…” és egyéb koreográfiák címmel. A műsorban közreműködött BaHorKa, Jártató Táncegyüttes, Zagyva Banda.

Fotók: Mucsi GyulaFotók: Mucsi GyulaMíg javában zajlott a műsor, de már a Vizuban próbáltak a Galagonya Táncegyüttes legényei és leányai. Ők voltak ugyanis a Víz Utcai Regruták felvezető tánckara. Itt mutatkozott be a Galagonya Táncegyüttes tagja Hornyák Dóri, mint zenész, prímás. Kalotaszegi hajnali énekükkel, legényes táncukkal sikert aratva alapozták meg a hangulatot a Regruták előtt. (Bár sokan voltak, akik ezt a töltést már megkapták a Malom-Film-Színházban, mivel az ottani műsorra szóló belépőjegy a Táncházra is érvényes volt. Mintegy 60-an éltek is lehetőséggel, hogy részt vegyenek a víz utcai Táncházban.)

Következett az alkalmi csapat, a Víz Utcai Regruták „Igényes legényes” című előadása. Megmutatták a táncosok a nézők számára, hogy itt, Jászberényben, pontosabban a Víz utcában lakik a „csapások istene”. Jól eltalált táncok, Szebenyi Debi éneke, valamint a koreográfusok Dudás Dániel és Balogh Károly ötletessége nagyot alkotott ezen az ősbemutatón. Aki nem jött el, a legközelebb ne szalassza el az alkalmat, hogy megnézze előadásukat.

Igyekszünk a jövőben a táncházakat rendszeressé tenni kicsiknek-nagyoknak, amíg van tető a fejünk felett, amíg nem kezdődik meg a székház felújítása.

Galagonyás lányokGalagonyás lányok

Víz Utcai RegrutákVíz Utcai Regruták