Akkor szabad egy táncra?

Palya Bea koncertje nyitja meg a XIX. Csángó Fesztivált. A fiatal énekesnő generációjának egyik legsokoldalúbb alkotója. Ezért talán nem is csoda, hogy 2007-ben az esélyegyenlőség, 2008-ban pedig a magyar kultúra nagykövete lett. Magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett közreműködik világzene, jazz, énekelt vers műfajokban is.

A Folkestra, Kárpátia, Zurgó együttesek alapító tagja volt, sokáig vendégeskedett a Sebő, Nagy János Trió, Balázs Elemér Groupe, Etnofon együttesekben.
Bea lényegi része a változás: zenéjében továbbra is meghatározóak a tradicionális elemek, de a koncerteken, a saját szövegekben egyre inkább egy személyes, meglepı intimitású világ tárul elénk. A népzene üzenete számára az érzelmek kifejezése, hogy kikiáltsuk magunkból, mi van velünk. És hogy létezhet egy olyan, gyönyörű szavakból és dallamokból álló, egyszerre egyéni és közösségi rendszer, amit mindenki ért. Szerelem, szerelem átkozott gyötrelem”.

A jászberényi Csángó Fesztiválon a Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs duó koncertjét hallhatják. A most már nyolc éve működő duó népzenei anyanyelvű, de a zenei anyagot szabadon kezelő játékmódot mutat be. Balázs nemcsak szaxofonon játszik, hanem szinte
mindenen, amit fújni lehet: fő hangszerei a dudák, furulyák, például az erdélyi és moldvai hatlukú vagy a somogyi hosszúfurulya, aztán a kaval, szaxofon, tárogató… de kiváló gardonos és dorombos is, énekel és szájbugızik. Hangszereit ismeri kívül-belül, sokat közülük
ő maga készít, a belőlük előcsalt hangszínek csak rá jellemzőek, egyéni, azonnal felismerhető
hangzások. Játékában mindig ott van a szabadság, egy erős jelenlét, improvizációiban gyönyörű dallamíveket formál.

A duózás tényleg olyan, mint a páros tánc. Humor és mélység, közeledés, távolodás, irányítás majd másikra-hagyatkozás, folyamatos figyelem.

Akkor, szabad egy táncra?

Nézze meg műsorukat a XIX. Csángó Fesztiválon!

Augusztus 7. Péntek 19.30
Nyitógála: „EGY ASSZONY” Jászság Népi Együttes műsora,
PALYA BEA koncert
„SZÍNES VILÁG” – külföldiek gálaműsora
Helyszín: Belvárosi Általános Iskola Sportcsarnoka
Elővételben: 1.800.- Forint Helyszínen: 2.300.- Forint