Letöltésben is tarol az AVATAR

Bár James Cameron reményei szerint a 3D-s technológia visszaveti majd az illegális letöltők letöltési kedvét, a jelek szerint az Avatar nem csak a jegyeladási rekordokat dönti meg, de az illegális letöltési számot tekintve is az élre tör.

Alig három héttel a hivatalos bemutatót követően James Cameron sci-fijének bevétele meghaladta az 1 milliárd dollárt, amellyel a szintén általa rendezett Titanic, illetve A Gyűrűk Ura - A király visszatér és A Karib-tenger kalózai - Holtak kincse mellett máris minden idők egyik legsikeresebb filmje lett. A mozgáskorlátozott amerikai katona kék színű idegen lények kolóniájába történő beépülését elmesélő történet azonban nem csak a mozilátogatók, de az internetes kalózok érdeklődését is felkeltette.

Bár a rendező remélte, hogy a 3D-s technológia elveszi a kalózok kedvét a letöltéstől, a filmet a bemutatót követő alig egy hét alatt közel 1 millió alkalommal töltötték le, megelőzve ezzel az eddigi csúcstartó Újhold első heti, 610 ezres letöltési számát. A TorrentFreak letöltési adatai szerint az online megjelenést követő 48 órában mintegy 500 ezer alkalommal töltötték le illegálisan az Avatart, majd a következő öt napban ez a szám 980 ezerre ugrott.

A filmet gyártó Fox egyelőre nem aggódik az illegális letöltés miatt. A stúdió szerint a kalózkodás várhatóan nem lesz jelentős hatással a jegyeladási mutatókra, köszönhetően annak, hogy a 3D-s látványvilág a kalózkópiákon nem adható vissza, és ezt a filmrajongók is felismerik.

Kérdéses azonban, hogy hogyan reagál a piac a sci-fi produkció majdani hagyományos formátumú DVD megjelenésére, ahol a jó minőségű kalózkópiák és az eredeti lemezek között már kevésbé érzékelhető a különbség. Az ötödik legmagasabb bevétellel büszkélkedő Batman - A sötét lovag című filmet például a bemutatót követő héten még "csak" mintegy félmillióan töltötték le, de a hivatalos DVD megjelenését követően a jobb minőségű letölthető kalózkópiákra mintegy másfél millióan csaptak le azonnal... (Forrás: hamisitasellen.hu.)