A leghatékonyabb rendőr

Egy ember, akiről a világ bármely rendőre példát vehet: a suffolki Ali Livingstone több, mint 1 000 embert tartóztatott le 18 hónap alatt. Ezzel hivatalosan is ő lett Nagy-Britannia leghatékonyabb rendőre.

Ali Livingstone 2008 áprilisa és 2009 márciusa között 524 főt tartóztatott le, ami egészen döbbenetes 2,2-es átlag munkanaponként. Az azóta foganatosított letartóztatásokkal együtt az elmúlt 18 hónapban az "eredménye" meghaladja az 1000 főt. Amennyiben az idei év folyamán eléri a 800-at, az azt jelenti, hogy a munkanaponkénti teljesítménye meghaladja majd a hármas átlagot. (Összehasonlításképp: az angol és walesi rendőrök átlag évente mindössze kilenc letartóztatás.)

A 27 éves őrmester szerint könnyű egész nap az irodában üldögélni. A munka azonban kint van az utcán, ott kell lenni, hogy az emberek megtalálják a rendőröket. Livingstone szerint fontos a kommunikáció a lakóközösségben élőkkel, hogy tisztában legyenek az általános helyzettel és beszélgetni kell a letartóztatottakkal is, akik rendkívül hasznos információkkal tudnak szolgálni - írta a Daily Mail.

Az egyedülálló férfi sikerének titka az elhivatottság is. Saját bevallása szerint minden nap egy órával korábban ér munkába, mivel így könnyebb kiegészítő információkat találnia az elkövetőkről és könnyebben fel tudja venni a nyomozás ritmusát. Mivel több mint kilenc éve dolgozik ugyanabban a körzetben, könnyebb dolga van társainál, hiszen ennyi idő után már jól ismeri a környéket és a lakóit is. Livingstone egyszer már a lapok címoldalára került, amikor egy ugrani készülő öngyilkost mentett meg egy parkolóház tetején, miközben a televízió élő egyenesben közvetítette a drámát.