Vegetáriánus életmód
Március óta vegetáriánus életmódot folytatok. Mivel még csak 17 vagyok, a szüleim nem nézik jó szemmel a dolgot, mivel azt gondolják, hogy különféle hiányok léphetnek fel a szervezetemben. Hogyan lehet elkerülni a különböző dolgot hiányát? Mikre kell odafigyelnem, hogy minden szükséges dologhoz hozzájusson a szervezetem?
Üdvözlettel: Ádám
Kedves Ádám!
A vegetárius étrend az utóbbi évtizedben újra népszerűvé vált. Az irányzat a vegetarianizmus azonban nemcsak az étrendet, hanem egy életmódot, életfilozófiát jelent. Az igazi vegetáriánus nem iszik alkoholos italt, nem dohányzik, gyakran alkalmaz feszültséget feloldó technikákat (pl. relaxáció). Az étrendi szokásokat, a fogyasztható élelmiszerek körét figyelembe véve a vegetarianizmusnak több formája van. Közös jellemzőjük, hogy vörös húsok és húskészítmények nem használhatók fel az étrendben.
Típusai:
- Szemi vegetáriánusok: a növényi élelmiszerek mellett hal és csirke, tojás, tej- tejtermékek fogyasztása megengedett.
- Ovo-laktovegetáriánus: a növényi élelmiszerek mellett a tej és tojás fogyasztása megengedett.
- Laktovegetáriánus: a növényi élelmiszerek mellett a tej fogyasztása megengedett.
- Ovovegetáriánus: a növényi élelmiszerek mellett a tojás fogyasztása megengedett.
- Szigorú vegetáriánus (vegán): csak növényi élelmiszereket fogyasztanak.
A növényi fehérjék az állati fehérjékkel szemben nem tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen összes létfontosságú aminosavat. Ezért a vegetáriánus étrend során a létfontosságú aminosavakat (amelyeket a szervezet nem tud előállítani) bevitele hiányos lehet, amely minden életkorban - különösen csecsemő és gyermekkorban káros következményekkel járhat.
A növények helyes párosításával elvileg biztosítható a komplett fehérjebevitel. A hüvelyesek: bab, borsó, lencse, szója, tofu jól kombinálhatóak gabonafélékkel: búza, rozs, zab, ezekből készült teljes kiőrlésű liszt, pelyhek, köles, tönköly, hajdina, teljes kiőrlésű száraztészta, barna rizs, vadrizs, rizsliszt, kukorica liszt.
A tej, tejtermékek és a tojás teljes értékű aminosavak, tehát minden növényi élelmiszerrel jól összeilleszthetők.
A zöldségfélék tojással illetve diófélékkel, olajos magvakkal: dió, földimogyoró, gesztenye, kesudió, mandula, mák, napraforgómag, tökmag, pisztácia, szezámmag jól kiegészítik egymást.
A zöldségfélék gabonafélékkel és a tej, tejtermékek kombinációja egy étkezésen belül megfelelő minőségű fehérjebevitelt jelent.
Ásványi anyagok közül a vas, kalcium és a cink hiányos bevitelével lehet számolni. A növényi eredető vas igen rosszul hasznosul. A tejet, tejterméket nem fogyasztók esetében különösen nagy veszélyt jelent az elégtelen kalcium bevitel.
Vitamin bevitel szempontjából elsősorban a B12 vitamin és a D vitamin hiánnyal kell számolni. A B12 vitamin csak állati eredetű táplálékkal vihető be a szervezetbe. A tej és tejtermékek is fedezhetik a szükségletet. Hiányában vérszegénység, visszafordíthatatlan idegrendszeri és gyomor- bél rendszeri tüneteket válthat ki.
A vegetarianizmus előnyei: ritkább az elhízás, magas vérnyomás, szív és érrendszeri megbetegedés, epekövesség, vesekövesség, a 2-es típusú cukorbetegség, daganatos megbetegedések előfordulása. Az irányzat előnyei csak azon eberekre vonatkoznak akik nemcsak a hús elhagyását valósítják meg, hanem egy egészséges kiegyensúlyozott táplálkozást és életmódot követnek.
Üdvözlettel: Dobák-Nagy Mónika