Van képem hozzá… Mi az a „bástya” a Bathó-palota hátsó udvarában?

Fotó: Szalai GyörgyFotó: Szalai GyörgyA városházával szemben található Bathó-palota minden berényi számára ismerős épület. Ha másért nem, hosszú időn keresztül itt intéztük mindennapos hivatali ügyeinket. DE… feltűnt-e az épület hátsó részén, amit igazából csak a Fürdő utcából látni - már amennyire közel lehet hozzá férkőzni – az a furcsa leginkább bástyára emlékeztető építmény?

Nem idevalósi lévén el-elgondolkoztam, milyen célból építhették hajdani tulajdonosai ezt az épület részt. Persze jó lenne valami romantikus indokot találni… de azért nagyobb esély egy prózai magyarázatra van… ez talán valamilyen cseléd lépcsőház lehetett?

Ha időm engedi, majd alaposabban utána járok a dolognak. Bizonyára találok valakit, aki ismeri a történetet, vagy legalább valamilyen útbaigazítást tud adni.

Azt gondolom, mégsem ez az igazán fontos, hanem az, hogy ha valaki nem csak becsukott szemmel jár-kel városunkban, akkor bizony rácsodálkozhat olyan dolgokra, amelyek magyarázatra szorulnak… aminek érdemes utána járni, még akkor is, ha az illető nem foglalkozik helytörténettel.

Hát igen, ilyenkor tapasztalhatja meg az ember, ha egy településnek nem csak története, hanem történelme van... Jászberénynek pedig van.

Ha valaki tudja a Bathó-palota „bástyájának” történetét, megoszthatná velem és rajtam keresztül a városlakókkal.