Jól vizsgázott a Jászberény-Szolnok fúzió

A fenntartható fejlődés elveit szem előtt tartva, előbb-utóbb minden olyan csapatnak, amely sporttevékenységgel kacérkodik, el kell jutnia arra a pontra, ahol már foglalkoznia kell az utánpótlás nevelés kérdésével is. A játékosállomány idővel kiöregedhet, súlyosabb vagy kevésbé súlyosabb sérülések tehetnek pontot egy-egy sportolói karrier végére, vagy csupán magánéleti gondok miatt, de bizony mindig lesznek olyan játékosok, akiket pótolni kell. Különösen igaz ez abban az esetben, ha amatőr sportról beszélünk, ahol az ember csupán a játék szeretetért, saját társaiért, a csapatért küzd, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül.

Nos, mindezen összetevőket figyelembe véve kezdte meg a Jászberény Wolverines amerikai futball csapata az idei évben nagyszabású junior tagtoborzását. Különösen figyelemre méltó ez, ha azt nézi az ember, hogy a Rozsomákok felnőtt csapata idén szállt először harcba a hivatalos magyar bajnokságban, ott pedig - nem mellesleg – egyből döntőt játszottak.

A felnőtt bajnokság keretein belül olyan játékosok léphetnek pályára, akik tizenhatodik életévüket már betöltötték, míg a junior bajnokságban a tizennegyedik és tizenkilencedik éveik közt járó sportolók szerepelhetnek. Ebből rögtön leszűrhető az is, hogy bizony lehet és van is átfedés a két csapat játékosállománya között, vagyis több olyan fiatal is látható a junior csapatban, akik már a felnőttek bajnoki ezüstjében is tevékeny részt vállaltak.

Mivel az amerikai futball igen nagy létszámot igénylő sport, így a bajnokságra való nevezésig hátralévő idő szűkössége miatt a jászberényi vezetőségnek olyan alternatív megoldás után kellett néznie, amely hatékonyan és gyorsan földuzzasztja a keretet, a junior bajnokság kezdetéig. Sok tehetséges fiatal csatlakozott időközben a „Rozsomák-hordához”, de be kell látni, hogy ebben a sportban 30-35 fős létszám alatt nem lehet biztonsággal nekivágni egy szezonnak, akárhány mérkőzésből álljon is az… Így született meg a Szolnok Cadets-szal való fuzionálás ötlete, amely csapat már korábban is indult a juniorok megmérettetésén, de ők is hasonló létszámgondokkal küzdöttek a fiatal játékosaiknál, mint a Jászberény. Az ötletet természetesen Szolnokon is támogatták, így sikerült egy nagyjából 40 fős keretet „összegyúrni” a két csapatból, körülbelül azonos számú játékossal mindkét fél részéről, a következő, közös csapatnévvel: Jász-Nagykun-Szolnok Juniors.

A két csapat játékosai egész nyáron azon dolgoztak, hogy megfelelő felkészültségi állapotba kerüljenek a szeptember elején kezdődő bajnokságra, mind fizikálisan, mind mentálisan. Közös és külön edzésekből állt tehát a fiatalok nyara, és máris eljött augusztus utolsó vasárnapja, amikor is egy úgynevezett „scrimmage mérkőzés” keretein belül látták vendégül a Jászberényben Kecskemét Goats csapatát, amely gárdában junior és felnőtt korú játékosok egyaránt helyet kaptak. A játékvezetők nélküli, amolyan közös, játékos edzésnek nevezhető találkozón aztán megmutatták a jászberényi és szolnoki fiatalok, hogy bizony számolni kell velük majd a bajnokságban is, hiszen a játék során 18-0-ra múlták felül ellenfelüket úgy, hogy sokuknak ez volt élete első mérkőzése, és ezért minden dicséretet megérdemelnek.

Sok idő nem volt azonban a pihenésre, mivel a következő hétvégén - szeptember 5-én – már a Budapest Titans Juniors együttese várta a jászsági alakulatot első hivatalos bajnoki meccsük keretein belül. A junior bajnokság szabályai alapvetően nem térnek el a felnőttétől, lényeges különbség, hogy ebben az esetben 9 fővel küzdenek egymás ellen a csapatok (11-11 helyett), és nem szerepelnek a pályán az ún. speciális csapatrészek.

Nagy várakozás előzte meg tehát a meccset, és már a kezdetek kezdetén nyilvánvalóvá vált, hogy a Jász-Nagykunk-Szolnok Juniors hamar döntésre akarja vinni a találkozót. A védelem esélyt nem adva védekezte ki a Titans támadásait, és már az első negyedben letette névjegyét a támadó alakulat is, amely ezen a derbin jórészt a futójátékra alapozta taktikáját, néhol egy-egy passzjátékkal megzavarva ellenfelét, míg a Titánok nagyobb arányban ugyan, de kevesebb sikerrel váltogatták play-eiket. Az első negyedben egy gyönyörű futott touchdown-t jegyezhetett a fiatal Molnár Gergő -wolverines-, aki képességeivel könnyen nagy hasznára válhat akár a felnőtt csapatnak is a későbbiekben. Rúgott extra pont nem lévén a junior bajnokságban, a csapat választásra kényszerült: egy pontért újra befutnak a labdával a célterületre pár yard-ról, vagy ugyanebből a távolságból két pontért bepasszolják a labdát az end zone-ba.

A Jász-Nagykun-Szolnok csapata az előbbit választotta, a feladatot pedig sikeresen végrehajtották, 0-7-re növelve ezzel előnyüket. A második negyedben a vendég védelem tartotta jó formáját, és olykor kritikus helyzetben is sikerült megállítani a Titans juniorjainak támadását, újabb lehetőségekhez juttatva ezzel saját támadóikat. Az offense pedig élt a kínálkozó lehetőségekkel: előbb Tamás Gergő -wolverines- futott egy meglehetősen szép TD-t szorongatott helyzetben, mely után az extra kísérlet kimaradat (0-13), majd a védelem is kivette a részét a pontgyártásból. A szolnoki illetőségű Kiss Levente -soldiers- a védőjáték egyik legszebb elemét produkálva, egy lehalászott passz után futott vissza az ellenfél célterületére 6 pontért (interception return TD), melyet követően már az extra futás is sikeres volt. Az első félidő végén tehát 0-20-as állásnál vonulhattak rövid szünetre a csapatok.

A harmadik negyedre úgy tűnt a Titans játékosai alapos fejmosás után végre magukra találhatnak, hiszen míg a Jász-Nagykun-Szolnok Juniorsnak nem sikerült pontjaik számát gyarapítani ebben a játékrészben – holott több ígéretes lehetőség is kínálkozott előttük -, addig a budapestiek a vendégek védelmének pillanatnyi megingását kihasználva, első elért touchdown-jukkal jelezték, hogy ők bizony még nem tekintik lefutottnak ezt a mérkőzést. Sőt a sikeres passzolt extra után máris 8 pont állt a virtuális kijelzőn a Titánok neve mellett (8-20).

Az utolsó negyed is úgy folytatódott, ahogy azt a hazai játékosok szerették volna, hiszen újabb elért 6 pontjukkal – ami után az extra ugyan kimaradt – máris egyetlen TD-nyire zárkóztak fel az ekkor igencsak megilletődöttnek tűnő jászberényi-szolnoki csapat mögé (14-20). Arról hogy a mérkőzés vége ne legyen mégsem olyan izgalmas, arról a szintén szolnoki Pintér Ferenc -soldiers- gondolkodott, aki a negyed második felében szintén egy futott TD-vel hívta fel magára a figyelmet, gyakorlatilag pontot téve ezzel a meccs végére. Nem mellesleg az akció utáni passzolt extra kísérlet is sikeresen végződött, így ki is alakult a 14-28-as végeredmény.

Budapest Titans Juniors – Jász-Nagykun-Szolnok Juniors 14-28 (0-7, 0-20, 8-20, 14-28)

Összességében elmondható, hogy mindkét csapat igen szimpatikus játékot mutatott ezen a mérkőzésen, elenyésző mennyiségű szabálytalanság mellett, ami jelzi a felek kiváló edzői felkészítettségét, a Jász-Nagykun-Szolnok Juniors részéről ezúton is nagy köszönet illeti Újfalusi Györgyöt, Mátrai Zoltánt, Hoksári Bélát (Szolnok), és Szabó Gábort (Eger). A jászberényi és szolnoki juniorok testvériesen megosztozkodtak az értékes pontokon mindkét oldalon 2-2 futott TD-t jegyezve. Az első találkozó tehát jászsági sikerrel zárult a fiatalok hazai bajnokságában, a következő meccsre már haza környezetben kerül sor, szeptember 26-án, 15:00-kor Jászberényben a Jászberény Wolverines pályáján, a Jászberényi Állat-, és Növénykert mellett.

A soron következő mérkőzésre is díjtalan a belépés és a helyszínen büfé üzemel!

Várunk mindenkit szeretettel! Go Wolverines, Go Soldiers!