Hosszabbítás után Rozsomák győzelem

Múlt vasárnap több száz kilátogató néző örömére végre hazai környezetben is bemutatkozhatott a Jászberény Wolverines amerikai football csapata a 2011-es szezonban.

A bajnokság ugyan már korábban elkezdődött a jászberényi amerikai focisták számára, első két mérkőzésüket azonban otthonuktól igencsak távol, idegenben, a Zalaegerszeg és a Veszprém csapata ellen kellett megvívniuk. Egy kevésbé fényes szezonnyitó után – 25-2 arányú vereség a zalaiak ellen - második bajnokijáról már sikerült győzelemmel (12-26) hazatérnie a jászberényi fiúknak, így az első hazai találkozó tétje az is volt, hogy a harmadik idei meccsük után a pozitív vagy negatív irányába billen-e majd a győzelmi-mutatójuk.

Fotó: Gémesi BalázsFotó: Gémesi BalázsNos, a válaszra nagyon sokáig kellett várni, hiszen a Jászberény Wolverines – Eger Heroes mérkőzés, egészen az utolsó negyed legvégéig 0:0-s döntetlenre állt. A jelenlévőknek olykor nem kis izgalmakat okozó csata, mindaddig leginkább a kiválóan felkészült védelmekről szólt, és bár voltak nagyon szép támadások is mindkét oldalon, ezekbe vagy az utolsó pillanatokban csúszott olyan hiba, ami aztán meghiúsította a pontszerzést, vagy a már említett, szemben álló védelmek villanásai tettek ennek keresztbe. A Wolverines támadásainak építésében és előrehaladásában minden esetre nagyon sokat segített az első két találkozóról hiányzó, de azóta visszatérő Piroska Norbert (#25) és Agócs Szilveszter (#17), így Balogh Kornél - támadásokért felelős edző – láthatóan bátrabban hívhatta már a futó-játékokat is, hiszen két nagyon rutinos és kiváló játékosról van szó. Természetesen Bábosik Péter (#4) passzai sem hiányozhattak a jászberényi támadásokból, ezek a találkozó elején még elég bizonytalannak tűntek, de a mérkőzés vége felé közeledve, már láthatóan feljavult az irányító passzteljesítménye, és jobban megtalálta az összhangot elkapóival. A Rozsomákok védelme, az eddigi szokásosan remek formáját mutatta, látszott rajtuk, hogy Szabó Gábor, az Egerből érkezett védő-koordinátor, nagyon jól felkészítette őket ismét, hiszen sokszor csupán pár yard-ra a saját endzone-juktól sikerült feltartóztatni az egri támadókat, és mint később kiderült, ezeknek a kivédekezett offenzíváknak kulcsszerepe volt a mérkőzés végeredményének szempontjából…

Az első három játékrész viszonylag gyorsan lepörgött a már korábban vázolt támadásváltásokkal, és aFotó: Gémesi BalázsFotó: Gémesi Balázs negyedik negyed végéhez érve már-már kezdett úgy tűnni, hogy nem fog döntés születni a rendes játékidőben. Ekkor azonban az Eger Heroes nagyon ráijesztett a hazai játékosokra és publikumra: bő két perccel a mérkőzés vége előtt egy szépen eladott szélső futásra nem sikerült időben odaérniük az egész mérkőzésen remekelő berényi védőknek, és mivel nagyon közel volt a célterület, az Hősök futója 6 pontot szerzett csapatának. Az extrapont kísérletnél a heves megyeiek 2 pontért inkább passzolni próbáltak, de ezt a hazaiak levédekezték.
Percek voltak már tehát csak hátra, de ekkor varázsütésre úgy szedte össze utolsó erőtartalékait a Wolverines támadósora, hogy pillanatok alatt az ellenfél célterületéig masíroztak a pályán, nem kis mértékben a kiválóan menedzselt játékidőnek is. Végül pár yard-ról Bábosik Péter (#4) úgy döntött, hogy nem keres magának célpontot, saját maga szlalomozott be a védők között az egri endzone-ba 6-6-ra módosítva ezzel a mérkőzést az utolsó pillanatban. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy amennyiben sikerül 1 vagy 2 pontot szerezni az extrából a hazaiaknak, megnyerhetik a mérkőzést. Az extrapont azonban itt is kimaradt, és mivel az Egernek már nem volt ideje újabb pontokat szerezni, így következhetett a hosszabbítás. A két csapat azonos mennyiségű labdabirtoklással próbálkozhatott, támadásonként az ellenfél 25 yard-os vonaláról és mivel a pénzfeldobást az Heroes nyerte, ők birtokolhatták először a tojáslabdát. Ez a drive azonban sikertelenül zárult, köszönhetően a továbbra is brillírozó Wolverines védelemnek. Így a jászberényi támadókon volt a sor, akik első labdabirtoklásukból szintén sikertelenek voltak, te közvetlenül ezután – a kiegyenlített esélyek miatt - megint az ő kezükbe került a labda. Bábosik Péter (#4) kétszer is egymás után, az endzone-ban védőkkel a nyakában tartózkodó Sárközi Péter kezébe lőtte a labdát. De a játékvezetők mindkétszer érvénytelenítették a tochdown-t, mondván, a passzjáték során egy támadó falember előreirányuló mozgást végzett…

Fotó: Gémesi BalázsFotó: Gémesi BalázsSzerencsére ez sem vetette vissza annyira a Rozsomákokat, hogy végül ne tudtak volna pontokat kikaparni maguknak: Egy jobb szélső futás végén Piroska Norbert módosította az állást 12-6-ra, az extra azonban megint kimaradt és egyszer még támadhattak az egri Hősök. A lelkes közönség ekkorra már olyan hangosan buzdította hazai kedvenceit – ezúttal a védőket - , hogy sokaknak valószínűleg nem igazán maradt hangja a hétfői munkanapra. De az akaratuk végül is teljesült, a Wolverines kivédekezte az Eger utolsó drive-ját, az utolsó, mindent eldöntő passzkísérletet a sérüléssel bajlódó Farkas Gyula (#31) ütötte le.

A Jászberény Wolverines tehát 12-6 arányban múlta felül az Eger Heroes csapatát, a győzelemben pedig hatalmas szerep jutott a végig kitartóan és hangosan szurkoló jászberényi közönség sokaságának. Akik a csapat reményei szerint nem fognak hiányozni a következő, Szolnok Soldiers ellen megrendezésre kerülő, hazai összecsapásról sem, amelyre Húsvét vasárnap, április 24-én, 15 órától kerül sor, szintén az Állatkert melletti focipályán. Mivel másnap szintén ünnepnap, így lesz lehetőség kipihenni a mérkőzés izgalmait és fáradalmait játékosnak és szurkolónak egyaránt.

Jászberény Wolverines – Eger Heroes 12-6 (0-0, 0-0, 0-0, 6-6, ET: 6-0)

A hazaiak így az alapszakasz felénél 2-1-es győzelmi mutatóval állnak a honi Divízió I-es, felnőtt bajnokságban, ami igen hízelgő teljesítmény a csapatra nézve.

A Jászberény Wolverines köszöni a rengeteg kilátogató szurkolónak a kitartó biztatást, és szeretettel várja őket következő mérkőzéseire is!

HAJRÁ WOLVERINES!