Czech Open

Július 14-e és július 31-e között zajlik a csehországi Pardubicében a Czech Open elnevezésű versenysorozat, mely a logikai játékok hatalmas fesztiválját jelenti. A versenysorozaton belül sakk-, bridzs-, go-, backgammon és tucatnyi egyéb verseny kerül megrendezésre. Július 15-16-17-én került sor az egyik leglátványosabb sportág, a Bűvös Kocka versenyszámainak lebonyolítására 15 ország 52 kockása között, melyen egy 10 fős csapat képviselte Magyarországot, köztük Kocza István Jászberényt.

Kockásaink évek óta itt találkoznak a magyar backgammon válogatottal, tavaly óta pedig a Polgár László által feltalált Csillagsakk verseny is ezen a hétvégén zajlik, ahol a mezőny nagy része szintén magyar – Polgár László is jelen volt a versenyen -, így szinte a pardubicei jégcsarnok minden pontján magyar szót lehetett hallani.

A magyar versenyzők jól szerepeltek a versenyen, a 19 versenyszámból 10-et megnyertek, 2 versenyszámban pedig „magyar dobogó” állt elő.

István főbb versenyszámaiból, a 4 vak versenyszámból igen rangos mezőny jött össze a versenyen. Ott volt a több kocka vakon kirakásának világbajnoka, a német Tim Habermaas, a szintén német korábbi világcsúcstartó Kai Jiptner, az utóbbi időben egyre nagyobb hírre szert tevő Jakob Kogler (Ausztria), Maarten Smit (Hollandia), Sébastien Auroux (Németország), a két magyar univerzális tehetség Baticz Milán és Barát Bence, valamint a vak versenyszámokra specializálódott Endrey Marcell.

A 4x4-es vakonkirakást Marcell új 4 perc 30 mp-es Európa-csúccsal nyerte, István új, 9:14-es egyéni csúcsa a 6. helyre lett elég ebben a mezőnyben. Az 5x5-ös vakonkirakás német sikert hozott, Kai Jiptner nyert (15:22) Tim Habermaas (16:01) előtt. A 3x3-as vakonkirakást szintén Endrey Marcell nyerte 48.90-es új országos csúccsal Baticz Milán (1:02.02) és Barát Bence (1:15.44) előtt.
A több kocka vakonkirakása igazán látványos eredményeket hozott. Mind Tim Habermaas, mind Kai Jiptner világcsúcsot kísérelt meg 18 kockával, míg Jakob Kogler csak Európa-csúcsot kísérelt meg 13 kockával. Kai Jiptner végül csak 13, Jakob Kogler pedig csak 7 kockát tudtak kirakni, ez ebben a mezőnyben még a dobogóra sem volt elég. Tim Habermaas csak 2 kockát rontott el, 16-ot kirakott, így a világcsúcs elmaradt, eredménye azonban új Európa-csúcs és az első helyre is elég volt. A második helyet Endrey Marcell szerezte meg 12-ből 11 kocka kirakásával, megszerezve ezzel a magyar országos csúcsot is, melyet eddig István tartott 9/9 kockával. István ezúttal sem hibázott, biztosan rakta ki 10 bevállalt kockáját, mely a 3. helyet jelentette és szintén megdöntötte ezzel a régi országos csúcsot.

A fő versenyszámot, a 3x3-ast Baticz Milán nyerte. A döntőben elért 9,62 mp-es átlaga (az eredményeket 5 kirakás átlagából számolják) új magyar országos csúcs. 2. helyen a lengyel Michał Pleskowicz végzett (9,80) 3. helyen pedig a norvég Morten Arborg (10,22).

A verseny eredményei megtekinthetőek az alábbi linkre kattintva: http://worldcubeassociation.org/results/c.php?top3=Top+3&competitionId=C...