Tervez az MSZP: jöhet az áfaemelés és az ingatlanadó

Áfaemelés, az ingatlanadó bevezetése, rászorultsági alapon járó családi pótlék és szocpol – egyebek mellett ezek bevezetésében gondolkodik az MSZP, hogy kompenzálja a költségvetésnek a kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt kieső bevételeit, illetve az adóátrendezés miatt várható szja, illetve tb-járulék csökkentést – tudta meg a Zoom.hu internetes portál. Az Országgyűlés rendkívüli, január 29.-re tervezett ülésén ismerteti Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, milyen elképzelései vannak a kormánynak és az MSZP-nek a költségvetésben keletkezett 200-300 milliárd forintos luk betömésére, illetve az adórendszeren belüli átcsoportosításra – értesült a Zoom. Információik szerint nem konkrétumok, hanem irányvonalak ismertetése várható.Az Zoom úgy tudja, hogy a szocialista párt elnökségének noszvalyi ülésén több ötlet is felmerült az adórendszeren belüli változásokra.

Ezek közül a leginkább húsba vágó az lehet a lakosságnak, hogy a büdzsé a tervezetthez képest elmaradó bevételeit – 200-300 milliárd forintot – a jelenleg 20 áfa százalékos áfa növelésével kompenzálná a kormánypárt.

Az még nem dőlt el, hogy a forgalmi adót egységesen vagy differenciáltan emelné a kabinet, az azonban tudható, hogy az áfa 1 százalékos emelése 80-100 milliárdos gyors és biztos bevételhez juttatja az államot. Korábbi információk arról szóltak, hogy az 20-ról 23-ra emelkedhet az adó mértéke.

Gyurcsány már korábban bejelentette, hogy kormánya adócsökkentésre ugyan az idén nem lát lehetőséget, de az adórendszer szerkezetét ettől függetlenül megváltoztatnák, s egyebek mellett csökkentenék a személyi jövedelemadót, illetve a tb-járulékot is. Az emiatt kieső állami bevételek pótlására több ötlete is van a szocialistáknak.

Ezek közül a Zoom.hu információi szerint az egyik, hogy újra előveszik az ingatlanadót, amelynek bevezetését korábban (még a válság és a kormánykoalíció felbomlása előtt) már az SZDSZ kezdeményezte, akkor azonban éppen a szocialisták ellenállásán végül megbukott a javaslat. (Az sem mindegy, hogy a teher mértékét érték- vagy terület alapján számolják majd ki.)

Számolnak (fotó:Zoom.hu/Kummer János)Számolnak (fotó:Zoom.hu/Kummer János)

Az SZDSZ számára hívószó lehet, hogy a szocialisták várhatóan rászorultsági alapúvá tennék a jelenleg alanyi jogon járó családi pótlékot, azaz csak az kapná a juttatást, akinek szüksége is van a pluszpénzre. Ezt a lépést szintén régóta szorgalmazzák a szabad demokraták, s az sem utolsó szempont a kisebbségben kormányzó szocialistáknak, mivel tudnak – akár a liberálisoktól – támogatást szerezni a szükséges intézkedésekhez az Országgyűlésben.

Míg a családi pótlék rendszerének átalakítása a költségvetési bevételek szempontjából inkább szimbolikus, annál jóval nagyobb tételt jelenthetne, ha lakásvásárláshoz felvehető szociálpolitikai támogatást (szocpol) szintén csak a rászorultak vehetné igénybe. Terve erre is van az MSZP-nek, döntés azonban még egyik ügyben sincs.

A kormányfő a héten jelentette be, hogy a válság miatt a tervezettnél nagyobb lesz Magyarországon a gazdasági visszaesés. A korábbi 0,9 százalékos GDP csökkenés helyett Gyurcsány szerint is 2-3 százalékos zsugorodásra lehet számítani, míg a 4,5 százalékosra tervezett infláció 2-2,5 százalék között lesz.

A miniszterelnök felkérte Veres János pénzügyminisztert, hogy két héten belül – a parlament rendkívüli ülésnapjáig – a most látható gazdasági adatok alapján állítsa össze új makrogazdasági pályáját az országnak. A kormány korábban úgy tervezte, 2,6 százalékos lesz a költségvetés hiánya az idén, de Gyurcsány szerint ma már semmi sincs kőbe vésve, a büdzsé egyensúlyát azonban mindenképpen meg szeretnék őrizni. (www.zoom.hu - Losonczi Gergely)