Vakriasztással szórakoztak

Jászberény Város Önkormányzatának Hivatásos Tűzoltósága valótlan bejelentés miatt tett feljelentést ismeretlen elkövető ellen. Május hónapban a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának Megyei Ügyeletére telefonon keresztül valótlan tűzjelzésről érkezett bejelentés, mely szerint Jászalsószentgyörgyön a Nyár utcában lévő egyik ház melléképületének teteje ég.

A bejelentő kérte a mielőbbi gyors beavatkozást, mert elmondása szerint az épületben gázpalackos gáztűzhely van elhelyezve. A bejelentést egymást követően többször is megismételte. A helyszínre nagy erőkkel kezdték meg a kivonulást a jászberényi városi tűzoltók. Időközben a helyszínre érkeztek a jászalsószentgyörgyi önkéntes tűzoltók, akik megállapították, hogy a bejelentés valótlan.

Az ügyben a Jászladányi Rendőrőrs volt illetékes, melynek dolgozói megkezdték a szabálysértési vizsgálódást. Az ügyeletre beérkezett hanganyagot elemezve felderítették az elkövetők kilétét és megállapították, hogy a valótlan bejelentés szabálysértést két helyi fiatalkorú személy követte el. A két elkövető már korábban is szerepelt a rendőrség látókörében egyéb bűncselekmények elkövetése miatt.

Valótlan vagy megtévesztő jelzésről beszélünk, ha valaki szándékosan, szórakozásból vagy önérdekből hamis, nem létező káreseményről tesz bejelentést. A megtévesztő jelzés esetén a helyszínre vonulás és a helyszín átvizsgálása közben lehetséges, hogy egy másik helyszínen valódi káreset történt, és a valótlan bejelentés eszközöket és erőket vonhat el a tényleges kárelhárítástól. Ez akár emberéletet és jelentős anyagi javakat is veszélyeztethet. A hamis riasztásokra vonulás jelentős költséggel jár mind a tűzoltóságnak, mind a rendőrségnek, mind pedig más hatóságoknak. Aki tehát szándékosan valótlan veszélyhelyzetről tesz bejelentést, minden esetben kárt okoz.

A Szabálysértési Törvény alapján ha a hamis bejelentés alapján a hatóság vagy a közfeladatot ellátó szerv szükségtelenül a bejelentésben megjelölt helyszínre vonult, vagy egyéb intézkedésre kényszerült az elkövető elzárással, vagy 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. tv. alapján az elkövetők számolhatnak azzal, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a szándékosan valótlan bejelentés megtétele miatt érvényesíteni fogják velük szemben a felmerült költségeket.

Az eredményes felderítést követően a szabálysértési vizsgálat során keletkezett iratokat a Jászberényi Városi Bíróságnak megküldtük.