Katasztrófa-helyzet-kép

Jelképesen egy pohár ásványvízzel koccintottunk az új esztendőre Fózer Tibor irodájában, mintegy jelezve, hogy vízben szerencsére idén nincs hiány – ami tűzoltók esetében azért nem hátrány… A víz folyamatos és megnyugtató jelenléte mellett azonban rengeteg változást hoz az idei esztendő a berényi – és persze az ország más tájain tevékenykedő - lánglovagok életében. Az alezredes úr a bekövetkező szervezeti változásokról tájékoztatta a sajtó képviselőit, no meg elhalmozott minket a jászberényi tűzoltók tevékenységének elmúlt évi statisztikai adataival is.

Ezek alapján megtudhattuk, hogy a 2010-es esztendő nagyjából átlagosnak mondható, tűzhöz 210 esetben, káreseményhez 246 esetben vonultak tűzoltóink. Ez utóbbiak közül a július 17-i, a Jászságon végigsöprő vihar adott nagyobb feladatot, hiszen a 246 eset közül nagyjából 150 vonulás ennek a napnak számlájára írható. (A tényekhez tartozik, hogy az év alatt összesen 107 téves riasztás, vaklárma is adódott)

Közúti balesetekhez az előző évnél kevesebbszer kellett kivonulniuk, köszönhetően az év utolsó két hónapjában tapasztalt enyhébb időjárásnak.

A kevésbé látványos, ám ugyanolyan fontos feladatok közé tartoznak a különböző tűvédelmi ellenőrzések. A tavaly év eleji West Balkán tragédia óta megnövekedett a nagyobb létszámú rendezvényekkel kapcsolatos engedélyeztetési eljárások száma. Ugyancsak folyamatos feladatot jelent a mezőgazdasági tevékenységek és a betakarítási munkálatok során esedékes ellenőrzések lebonyolítása, amiből tavaly 130-at végeztek.

A szakhatósági engedélyeztetések közül a használatba vételi engedélyek kiadásának száma az előző öt év alatt csökkent, aminek okát a parancsnok a gazdasági helyzettel összefüggő beruházási kedv csökkenésében látja.

Ugyanakkor a Jászság gazdasági erejére vezethető vissza, hogy a vonulási területükön nyilvántartott 360 létesítmény közül több mint kétszáz gazdasági (ipari, szolgáltató vagy kereskedelmi tevékenységet folytató) szereplő. A többi esetben oktatási, szociális vagy kulturális intézményről van szó.

A statisztikai adatok ismertetése után az év elején elkezdődött átszervezésről szólt Fózer Tibor, akinek parancsnoki asztalán ott fekszik az épület homlokzatáról leszerelt „Jászberény város önkormányzatának Hivatásos Tűzoltósága" tábla. Ez is jelzi: nagy változásokra készülnek a szervezet berkein belül.

Az átalakulás – melynek a menetrend szerint az első félévben, kétszer három hónapos időszak alatt kell lezajlani majd – első lépéseként az önkormányzati Tűzoltóság január 1.-től a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság berkein belül működik, miközben létrejött egy helyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség is. A tűzoltóság élére kinevezéssel Fózer Tibor alezredes került régi-új parancsnokként, míg ugyanő látja el megbízottként a Kirendeltség vezetését is.

Április 1-től a jászberényi hivatásos tűzoltóság mint önálló intézmény megszűnik majd és szervezetileg beleolvad a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságba. Ugyanakkor - a közös gazdálkodás ellenére is – a tűzoltóság és a katasztrófavédelem továbbra is önálló szakmai feladatokat lát el.

A jászberényi Kirendeltség hatásköre a Jászság 18 települése. (A megyében 4, országosan összesen 65 kirendeltség jött létre.)

Hatásköre a következőkre terjed ki:

- szakmai szervezetek (tűzoltóságok - beleértve az önkéntes és intézményi egységeket is) összefogása, ellenőrzése, koordinálása
- polgárvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátása ( a Polgármesteri Hivatalban található polgárvédelmi kirendeltség munkatársai már át is költöztek a laktanyába.)
- új feladatként jelentkezik majd - az iparbiztonsági hatóság létrejöttével – a veszélyes anyagokat tároló, feldolgozó, illetve fuvarozó cégek ellenőrzése, valamint a kritikus infrastruktúra folyamatos szinten tartása. Ez utóbbi a lakosság alapvető ellátási feltételeinek biztosítását jelenti, a közüzemi szolgáltatások, az alapellátást biztosító élelmiszerek és az úthálózat esetében.

Minősített katasztrófa helyzetben, kihirdetett veszélyhelyzetben a Kirendeltség a többi szakhatóság munkáját is koordinálja.

Az új szervezeti struktúra növekvő szakmai létszámot is kíván, a végleges állománytábla azonban április elsejére alakul majd ki. Ezt megelőzően, még március 1-ig befejeződik a vagyonátadás a tűzoltóságok és a Katasztrófavédelmi Kirendeltségek között. Előreláthatólag június végéig befejeződik a teljes átszervezés – mondta Fózer Tibor, aki sajtótájékoztató harmadik részében a laktanya felújításának utolsó fázisáról számolt be.

Az elmúlt évtizedben az épület belsejét teljesen sikerült rendbe tenni, a homlokzati rész azonban még hátra van. Erre sikerült pályázat útján pénzt nyerni. Az állam által biztosított 40 millió forint mellé az önkormányzat még 15 milliót adott, így megvalósulhat a nyílászárók cseréje és a panelszerkezet szigetelése. A felújítás a tervek szerint – a közbeszerzési eljárásban beérkezett ajánlatok elbírálása után – februárban kezdődik és júniusra fejeződik be.