Gyorshajtókra vadásznak

Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is a sebességtúllépés a legfőbb baleseti ok, melynek szerepe kiemelt a közúti tragédiák kialakulásában. Évek óta az összes személysérüléses baleset mintegy 25-30%-a, a halálos kimenetelű balesetnek pedig kb. 40%-a vezethető vissza a gyorshajtásra. Az „European Operation Speed” nemzetközi közlekedésbiztonsági ellenőrzésre Magyarországon 2012. április 17-19. között kerül sor., mely a sebességre vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére terjed ki.

Az európai kampány kifejezetten a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművek vezetői felé irányul, az ellenőrzés ideje alatt a rendőrség az összes rendelkezésre álló sebességellenőrző technikai eszközét működtetni fogja.

Megyénkben 2011 évben 667 személyi sérüléses baleset történt, melyből 219 esetben a sebesség helytelen megválasztása okozta a balesetet (33%). A 2011 évben bekövetkezett 28 halálos baleset közül 10-nél állapítottuk meg a sebességtúllépést a baleset okaként (35,7%). 2012. első három hónapjában 105 személyi sérüléses baleset történt, melyből 48 esetben okozta a sebesség helytelen megválasztása a balesetet (45,7%). Ez idő alatt 6 halálos kimenetelű baleset történt megyénk útjain, melyek közül 3 esetben (50%) vezettek hasonló okok a baleset bekövetkezéséhez.

A forgalomellenőrzés során továbbra is kiemelt hangsúlyt kap az ittas járművezetők felderítésére, és a kerékpáros közlekedés szabályainak ellenőrzése is.

Kérik a járművezetőket, hogy kellő megértéssel és toleranciával vessék alá magukat a rendőri intézkedésnek még abban az esetben is, amennyiben egy-egy akció során több alkalommal kerülnek megállításra.