Válság van: dózeroljuk le a várost!

Az Egyesült Államok válság sújtotta területein, ahol a lakosság korábban a mára hanyatló iparágakból élt meg, több üresen tátongó városrész alakult ki.

A Detroit közelében fekvő kisváros, Flint polgármestere úgy döntött, kezébe veszi az irányítást. Flint, az USA egyik legszegényebb városa, egykor a General Motorsnak adott otthont, amely 79 ezer embert foglalkoztatott, mára ez a szám azonban 8 ezerre zsugorodott, arányosan a lakossággal, akik sorra hagyják el a települést.

A Flintet is magában foglaló megye vezetősége abban látja a megoldást, hogy a lakatlanná vált területeket ismét visszaadják a természetnek, magyarul az ott található épületeket ledózerolják, és helyükre erdőt, mezőt telepítenek. Az intézkedéstől mintegy negyven százalékkal csökkenne a város lakott, vagy beépített területe, és reményeik szerint ezzel a deficit is zsugorodik majd.

Flint központjában a Durant Hotel - ami William Durantról, a GM egyik alapítójáról kapta nevét - ma a város hanyatlásának jelképévé vált, hiszen 1973 óta üresen áll. A szemétszállító autók közül akad, amelyik hetente egy zsákot gyűjt csak be, az utak leromlottak, de egyszerűen kevés a lakos ahhoz, hogy a helyi adókból helyrehozzák, vagy a szolgáltatásokért fizessenek. Ezért a várost csak a lebontás mentheti meg a csődtől.

Az önkormányzat ezért most potom pénzekért felvásárolja a lakatlan ingatlanokat, melyek közül több mint ezret le is bontottak már, de Kildee szerint további háromezer elbontására lenne szükség.

Flint polgármestere szerint sokan talán kishitűnek vélik a lépés miatt, ő azonban ahhoz hasonlította az intézkedést, mint egy túlburjánzott fa lemetszését, ami utána ismét rengeteg termést hozhat.