Túlfizet az OEP

Az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálata szerint az OEP sokkal kevesebbet is fizethetne a daganatos, szív-, ér- és idegrendszeri betegségek vizsgálatánál használt PET/CT-ért. Ráadásul a vizsgálatra nagyon sokat kell várni, miközben az orvosok nem is használják ki a rendelkezésükre álló keretszámot.

A diagnosztikai eszközt főként daganatos, szív-, ér- és idegrendszeri betegségek vizsgálatánál használják. Bár egy pályázó évi négyezres esetszám mellett 150 ezer forintért is vállalta volna egy páciens vizsgálatát, az OEP 2007 végéig 250 ezer, azóta pedig 230 ezer forintot fizet a közfinanszírozott betegek után. Ráadásul, az OEP ugyan ugyanannyit fizet mint a magánbetegek, rosszabb minőségű és hosszabb leletezési idejű szolgáltatást kap.

2009-ben 9900 finanszírozott vizsgálat végezhető, de a keretszámot nem használják ki maradéktalanul az orvosok. A hozzáférés egyenlőtlen, a vizsgálatokra az indokoltnál jóval kevesebben jutnak el, hosszú a várakozási idő, ezen kívül bővíteni kellene a beutalásra jogosult orvosi szakmák és a finanszírozott vizsgálatok körét - állapította meg az EBF vizsgálata.