A béke egyik szigetén élünk

Magyarország változatlanul a világ legbékésebb országai között van, bár helyezése romlott az elmúlt egy évben.

A világ egyik legnagyobb gazdasági-politikai elemző központja el immár harmadszor készítette el azt az összehasonlító éves felmérést, amelybe ezúttal 144 országot vont be.
A 23 mennyiségi és minőségi jelzőszám között van például az erőszakba torkolló megmozdulások valószínűsége, a politikai instabilitás mértéke, a 100 ezer lakosra jutó emberölések, illetve bebörtönzöttek száma, a 100 ezer lakosra jutó nehézfegyverek száma, a terrortámadások veszélye, illetve az, hogy milyen könnyen lehet kézifegyverekhez hozzájutni az adott országban.

Magyarország az idén a 27. helyre került a tavalyi 18. helyezés után. Továbbra is benne van azonban a legbékésebb 20 százalékban, ellentétben számos más kelet-európai EU-tagállammal, például Romániával, Lengyelországgal és a balti köztársaságokkal. A jelentés megállapítja, hogy a világ kiemelkedően legbékésebb térsége Nyugat-Európa. Bár ez alól markáns kivétel Franciaország (30.) és Nagy-Britannia (35.), amelyek főleg magas fokú militarizáltságuk, fejlett fegyveriparuk és jelentős fegyverexportjuk miatt kaptak rosszabb helyezést.

Közép- és Kelet Európában Oroszország - mely a teljes világlistán a 136. helyre került - a legbékétlenebb. Az Egyesült Államok a 83. helyre került, ami a legrosszabb helyezés a fejlett ipari hatalmak közül. A legbékésebb ország rangját az idén Új-Zéland kapta, a lista alján ugyanakkor Irak áll. A tavalyi első helyezett Izland a negyedik helyre csúszott vissza, a bankrendszer összeomlása nyomán meggyengült politikai stabilitás, és az erőszakos megmozdulások veszélyének növekedése miatt.