80 ezer forintra emelnék a minimálbért

A munkavállalói oldal bruttó 80 ezer forintos minimálbért szeretne, a kormány pedig azt javasolja, hogy 2010-ben csak az alacsony kereseti sávokban növekedjen a bruttó kereset - derült ki pénteken Budapesten az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára elmondta: az alacsony kereseti sávokat nem számszerűsítik, azonban a minimálbér kétszerese, vagy kicsivel afeletti keresetűek tartoznának ebbe a kategóriába. Az alacsonyabb kereseti sávokban a vállalkozások lehetőleg annyival növeljék a kereseteket, amennyivel a megállapodás szerint a minimálbér is nő - mondta Csizmár Gábor.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a tanácskozáson elmondta, hogy a munkavállalói oldal 2010. január elsejétől a minimálbér bruttó 80 ezer forintra való felemelését javasolja a jelenlegi bruttó 71,5 ezer forintról. A munkavállalók javaslata szerint a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér) a legkisebb munkabér összegének 122 %-a lenne. Forrás: portfolio.hu