A MALOM tovább őröl

Három hónapja nyitotta meg kapuit Jászberényben egy olyan kulturális intézmény, mely országos szinten is ritka kezdeményezést testesít meg. Az alábbi írásában a MALOM Film-Színház első fél-évadáról - a megvalósult elképzelésekről és a tervekről - számol be a színházalapító, művészeti vezető, Várszegi Tibor.

1. Számvetés három hónap működés után

A jó gazda szeme... - Várszegi Tibor a játéktér kialakításának utolsó mozzanatait figyeliA jó gazda szeme... - Várszegi Tibor a játéktér kialakításának utolsó mozzanatait figyeli2009 márciusában még arról volt kénytelen beszámolni a jászberényi sajtó, hogy a városi mozi a működési támogatások híján megszűnhet. Annak ellenére, hogy a város felelős vezetői közül többen is kulturális funkció megmaradása mellett érveltek, a bizonytalan helyzetben a hasznosítást illetően bizony felmerült kínai bolt vagy masszázsszalon létesítése is (például: (http://jaszberenyonline.hu/node/1959). Ebben az időszakban már az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyik íróasztalán elbírálásra előkészítve hevert alapítványunk pályázata, amelyet 1992-es megalakulásunk óta minden évben beadtunk. Az idei pályázat egyetlen tekintetben különbözött az előző évekétől: csatoltunk egy másfél oldalban megfogalmazott háromoldalú megállapodást, amelyet kezdeményezésünkre alapítványunk, a Jászság Népi Együttes valamint Jászberény Város Önkormányzatának képviselői (a polgármester és a két alpolgármester) írtak alá.

Nem hivatalosan május közepén, hivatalosan június közepén tudtuk meg, hogy a minisztérium szakkuratóriuma színházi társulatunk és befogadó színházi működésre együttesen 4 millió Ft. támogatást ítélt meg. Kezdeményezésünkre július közepén a jászberényi képviselőtestület úgy döntött, hogy 5,2 millió forint összegben támogatást nyújt az alapítványnak annak érdekében, hogy a mozi épületébe alapvető színházi felszereléseket építtessen, így az épület filmvetítések mellett színházi előadások befogadására is alkalmas lehet. A gyors és pozitív képviselőtestületi döntést követően alapítványunk kuratóriuma úgy döntött, hogy a teljes minisztériumi támogatást színházi előadások befogadására fordítja, és az épület augusztus végére készen is állt arra, hogy előadásokat fogadjon.

A nagysikerű nyitóelőadás: Molnár Ferenc Olympiája, a Debreceni Csokonai Színház vendégjátékaA nagysikerű nyitóelőadás: Molnár Ferenc Olympiája, a Debreceni Csokonai Színház vendégjátékaÚgy tudjuk, ez az egyetlen olyan hely az országban, ahol 35 mm-es filmeket lehet vetíteni és egyúttal színházi előadások is tarthatók, ám azon épületek száma is kevés, ahol színházi előadásokat és dvd-lejátszóval filmvetítéseket rendezhetnek.

Ugyancsak kevés olyan színház van az országban, amelyik nem repertoárszerűen, hanem befogadó színházként üzemel, vidéken pedig a jászberényi az egyetlen, amely egész évben folyamatosan így működik. (A befogadó színházi működés sokkal olcsóbb és gazdaságosabb, mint a társulatot fenntartó színház, nem beszélve arról, hogy művészi értelemben nincs kockázata, hiszen a megfelelő anyagi kondíciók figyelembevételével csak a jól sikerült előadások közül válogatva kell a műsortervet kialakítani.)

Talán a legfontosabb szempont, hogy a jászberényi film-színház egyedülállónak tekinthető a kialakulásának szervezeti felállását illetően is, amely alapvetően egy civil kezdeményezés és az önkormányzat együttműködéséből született úgy, hogy a színházi műsorrend kialakítása és lebonyolítása kezdetben nem terheli a városi költségvetést. Ennek egyik nagy előnye az, hogy a város lakói és az önkormányzat pénzügyi kockázat nélkül viszonylag rövid időn belül tapasztalást szerezhetnek arról, milyen lehet a városi közélet akkor, ha a városban színház működik, és a képviselőtestület dönthet arról, hogy a későbbiekben szükségesnek tartja-e ezt a működést. A másik nagy előnye pedig az, ha a képviselőtestület szükségesnek tartja a színházat, azt nem kell megalapítani, hiszen gyakorlatilag készen áll, csupán a város kulturális intézményrendszerében kell megtalálni a helyét, és tovább formálni a film-színház belső működési mechanizmusát, és a benne dolgozók közötti munkamegosztást.

A színház már az első nap kimerészkedett az épületből - A szentesi drámatagozatos gimnazisták előadása a Lehel Vezér Gimnázium udvaránA színház már az első nap kimerészkedett az épületből - A szentesi drámatagozatos gimnazisták előadása a Lehel Vezér Gimnázium udvaránDecember végére az augusztus 20-án lezárt vaskosnak nevezhető éves műsorfüzet programjait időarányosan megvalósítottuk, ám a kéthavonta megjelenő műsorrendbe a műsorfüzetben még be nem tervezett programok is kerültek. Sőt, a működésbe lendülő színház olyan vonzerőt jelentett, hogy számos program néhány hét vagy nap alatt jött létre, így még a kéthavi műsorrendben sem szerepelhetett.

Három hónap alatt összesen 37 színházi vagy színházi jellegű programot és ehhez tartozván 5 filmvetítést tartottunk, ami több, mint duplája a nyáron tervezettnek. Ez a szám átlagban kétnaponta történő színházi rendezvényt jelentett eddig úgy, hogy a színházi programok előtt és után a legtöbb esetben a filmvetítéseket is megtartottuk. Az átalakított épületről nagyon hamar kiderült, hogy sok városlakó számára vonzó adottságokat nyújt, az igénybevevő jelentkezők számának leginkább az intézményben műszaki és kiszolgálói munkakörben dolgozók kapacitása szab határt. (Volt eset, amikor egyetlen napon három különféle csoport próbált, és volt eset, amikor egyetlen napon kb. 760 néző fordult meg 3 különféle program alkalmával a pótszékek nélkül 219 főt befogadni képes nézőtéren.)

Paraszt Hair- a jászkiséri Pendzsom és Kiscsillag együttesek táncelőadásaParaszt Hair- a jászkiséri Pendzsom és Kiscsillag együttesek táncelőadásaA 42 rendezvényből 17 alkalommal szedtünk belépőjegyet (a háromhavi jegybevétel összege 1 634 900 Ft.). A szeptemberi színházavató programjait az esti nagyelőadáson kívül eleve díjmentesnek szántuk, a város iskoláinak előre nem tervezett bemutatóira pedig nem árultunk belépőjegyet. A kevés férőhely és a díjmentes programok jelentős fedezethiányt jelentenek, amelyet csakis pályázati forrásokból lehet pótolni. (Itt kell megemlíteni, hogy a jászsági nem iskolai társulatok egyelőre a bevétel feléért vállalták a fellépésüket, amelyet természetesen egyszeri alkalmon kívül nem lehet tőlük elvárni.)

A 42 alkalommal kb. 6 900 néző ült a nézőtéren, amihez hozzá kell tenni, hogy 4 olyan előadás is volt, amelyre napokkal vagy két héttel az előadás előtt elfogytak a jegyek, és nem tudjuk megbecsülni, mennyit lehetett volna még eladni, ha nagyobb a nézőtér vagy egy helyett két előadást vállalunk. A nézőszámhoz hozzá kell tenni, hogy tudatosan felvállalunk olyan, főleg kortárs művészethez tartozó programokat is, amelyekről eleve tudjuk, hogy nem lesznek teltházasak, amelyek sehol a világon nem teltházasak, mégis mindenütt szükség van rájuk.

Nagyon fontos mutató, hogy a színpadon is kb. 650-en mutatkoztak be (kb. 85-90 %-a jászsági) a három hónap alatt a diákszereplőktől a hivatásos, több hazai és nemzetközi díjjal rendelkező művészekig. Ez egy társulatot fenntartó és repertoár szerint működő színházban nem szokott előfordulni még nagyvárosban sem.

hamlet.ws - a Krétakör a Liskában és a Lehelben is játszott a gimnazistáknakhamlet.ws - a Krétakör a Liskában és a Lehelben is játszott a gimnazistáknakAz első évad műsorpolitikájának lényege, hogy a rendelkezésre álló keretből egy viszonylag széles keresztmetszetet felvonultassunk a ma jellemző előadóművészeti tendenciákból azok legkiválóbb képviselőinek előadásában úgy, hogy közben a Jászság egésze is megjelenik a programban. Ezért már ebben a három hónapban az óvodáskorúaktól egészen a nyugdíjas korosztályig képviseltetve volt a színházban minden korosztály, és több műfaj is reprezentálta magát prózai, zenés, táncos darabokon keresztül a klasszikus és kortárs alkotásokig.

Talán jellemzi a műsorpolitikát, ha kiemeljük pl. azt, hogy Vidnyánszky Attila személyében nemcsak hazai, hanem nemzetközi tekintetben is kiemelten elismert rendező-igazgató avatta fel a jászberényi színházat; vagy kiemeljük pl. azt, hogy ebben a három hónapban itt láthattuk a tavalyi gyerekszínházi szemle egyik győztesét, az ideinek pedig a fődíjasát; vagy pedig pl. azt, hogy szűnni nem akaró nevetések közepette Jászberényben is bemutatkozott az idei országos színházi találkozó legjobb férfialakítást elnyerő színésze. A műsorpolitikát már ezalatt a három hónap alatt is jól kifejezte az is, hogy az iskolai előadások mellett a jászsági alkotók előadásai is közösségteremtő erővel bírtak. A középiskolákban pedig megszaporodtak a rendhagyó órák, amelyek a színházi előadások kapcsán új szempontokat vezetnek be a műalkotás ezzel együtt pedig a világ megértéséhez, valamint a világban való létezéshez.

Ahol minden műfaj otthonra találhat - Nagy siker volt a Moon Woofers táncshow isAhol minden műfaj otthonra találhat - Nagy siker volt a Moon Woofers táncshow isTámogatások és a jegyeladások eddig összesen 10 834 900 Ft. összegű bevételt, a kiadások eddig összesen 10 804 520 Ft. összeget tettek ki. (Megjegyzés: egy programunkat más pályázati támogatásból fedeztük, annak összege nem szerepel a kiadások között, ám a színházi programok közé beszámítottuk.) December elején tudtuk meg, hogy színházi nevelési programokra további 400 ezer Ft., december 21-én pedig arról értesültünk, hogy a tavaszi évad programjaira további 5,4 millió Ft. támogatást kaptunk.

A közönség nevében fejezzük ki köszönetünket a helyi sajtónak a programokról adott tájékoztatásért, különösen a Jászkürt újságnak, amelyik azon túl, hogy hétről hétre közli az aktuális műsort, gyakori utólagos reflexióival segíti a tájékozódást. Erejéhez mérten a jaszberenyonline.hu is rendszeresen megteszi ugyanezt. Sajnos, tapasztalatunk és több közönségtől származó információk szerint a helyi rádió kevésbé, a megyei lap rendkívül ritkán, a város televízió pedig október vége óta egyáltalán nem adott tájékoztatást a lakosságnak.

Összefoglalva: három hónap alatt
- tartottunk 42 programot,
- befogadtunk majdnem 7 000 nézőt,
- helyhiány miatt rengeteg néző maradt távol,
- programokat tartottunk minden korosztálynak,
- a színpadon bemutatkoztak kb. 650-en (ennek kb. 85-90 %-a jászsági),
- kialakult több alkotóműhely csírája,
- és, ami talán a legfontosabb, már ennyi idő alatt is látványos közösségteremtő erők léptek működésbe.

2. Tavaszi és jövő évadbeli tervek

Egy asszony...- a Jászság Népi Együttes és a BaHorKa a MALOM-banEgy asszony...- a Jászság Népi Együttes és a BaHorKa a MALOM-banRövid távú terv: szintentartás, valamint a hosszú távú működéshez szükséges személyi feltételek, és az ezzel járó munkamegosztás kialakítása.

Hosszú távú terv: egyedi arculattal rendelkező, oktatással egybekötött, a Kárpát-medence egészére kiterjedő, és az egész világra kiható kulturális központ kialakítása.

Rövid távú terv.

A szintentartás átlagban hetente / 10 naponta egy belépőjegyes előadás megtartását igényelné, ami 2010-ben a nyári hónapokat nem számítva 40-45 előadást jelentene. Ezek között az előadások között a Jászságban készült előadásokat éppúgy megtalálnánk, mint más színházakban vagy független társulatok által készített előadásokat.

Ugyancsak a szintentartáshoz tartoznak azok az előadások és megmozdulások, amelyek szinte spontán módon alakulnak ki, és elsősorban iskolai rendezvényekhez köthetők. Ezek száma hasonló módon kalkulálható, mint az előbbi előadások, tehát évi 40-45 alkalmat jelenthet. Ezekben az esetekben csak a felmerülő munkaidő és a rezsiköltségek számítanak kiadásnak. Közösségteremtő erejük viszont talán még az előbbieknél is nagyobb, ám az kétségtelen, hogy a máshol készült színvonalas előadások bemutatóinak hiányában ezek az előadások nemcsak értelmezhetetlenek lennének, hanem az alkotás színvonalának mércéje is parttalanná válna.

Igaz ugyan, ha a három hónap alatt megvalósult 42 programot vesszük figyelembe, akkor éves szinten a nyári hónapokat nem számítva mintegy 90 programot kellene a szintentartáshoz betervezni, ám ez csak matematikai számítást jelent. Egyrészt nem lehetünk biztosak abban, hogy mennyi pályázati pénz áll majd rendelkezésünkre a programok megvalósítására. Másrészt a programszervezés és főleg a lebonyolítás nem egyenesen arányos munkát jelent. (És vegyük figyelembe, hogy a három hónap alatt 5 alkalommal táncfilmet vetítettünk.) A hónapok aktivitása is másként alakul, pl. egy december második felei vagy januári hónap kevésbé aktív, mint egy október vagy május.

Nem csak színház, szellemi műhely is - Matuz János dramaturg workshopja középiskolások részéreNem csak színház, szellemi műhely is - Matuz János dramaturg workshopja középiskolások részéreAzt sem tudjuk a három hónapos működés után felmérni, hogy programokat kísérő népszerűség mennyire marad tartós, mennyire szól az újdonság mindenkor vonzalmat jelentő természetének, vagy az érdeklődés alábbhagy, a pénzügyi válság pedig korlátokat szab. Noha a színház funkciója éppen az lenne, hogy helyi önszerveződő közösséget teremtsen, ilyen rövid idő alatt nehéz megmondani, hogy a kezdeti három hónap népszerűsége minek tudható be.

Ezért számolunk óvatosan. Arra van viszont esély, hogy ezeknél az óvatosan tervezett programszámoknál több program adódik, ám 2010-ben meg kell oldani egy ennél sokkal fontosabb feladatot: a személyi feltételek és a munkamegosztás kialakítását és stabilizálását.

Az őszi hónapok csak azt bizonyították, hogy a színházra igény van, és azt, hogy annak működtetése olyan új működési struktúrát igényel, amilyen eddig nem volt, amire nincs minta az országban, amire a megoldást testreszabottan a magunk erejéből kell meghozni. A három hónap hozott annyi tapasztalatot, hogy a személyi feltételek, a munkaidő, a munkamegosztás kialakításához szempontokat fogalmazzunk meg. Ezek az alábbiak lehetnek, amelyek szintén csak a szintentartást eredményezhetik:
- a nyitva tartás növelése pl. déli 12 órától estig;
- a filmes és színházi programok egyszerre történő kialakítása, koncepcionális és időbeli egymáshoz igazítása (amelyet nem vesz figyelembe sem a filmtörvény sem a színházi törvény);
- a színházi infrastruktúra folyamatos üzemeltetése (próbák, előadásra történő beépítések, előadások, előadás utáni díszletbontások stb.);
- a színházi infrastruktúra karbantartása és fokozatos javítása (izzócsere, reflektorigazítás, öltöző komfortosítása, mennyezetfestés és megannyi váratlanul adódó feladat);
- nyugtáról történő áttérés belépőjegyekre, esetleg részvétel a jegymester.hu rendszerében;
- irodahelyiség kialakítása a hozzátartozó infrastruktúrával: telefon és költségei, fénymásolás, postaköltség;
- plakáttervezés, nyomtatás, weblapkészítés, hírlevél kialakítása;
- a megfelelő számú személyzet biztosítása, a munkaidő és a munkaköri leírások kialakítása;
- az előcsarnok átrendezése (pl. elektronikus faliújság információkkal, előzetesekkel, nyilvános internet hozzáférés, folyóirat olvasási lehetőség, a büfé emeletre történő áthelyezése stb. mind egy közösségi színtér kialakítása érdekében).

A Mezei Szilárd Trió jazzkoncertjeA Mezei Szilárd Trió jazzkoncertjeA hosszú távú működéshez szükséges feltételekre történő felkészülés:
- egy olyan képzéssel összekötött kulturális-művészeti központ kialakítása, amely fokozatosan olyan specializációt alakít ki, amivel színházunk egyedi arculatot képvisel a Kárpát-medencében;
- a helyi és regionális közösségteremtő funkció egyúttal egy szélesebb térségben történő részvételt teremt: pl. egy itt készülő és innen utaztatott előadás, vagy itt tartott kurzus és szimpózium egyszerre hat a helyi és akár a nemzetközi viszonyokra;
- a hazai és a nemzetközi kapcsolatok koncentráltabb és tudatosabb alkalmazása: a meglévő kapcsolatok célirányos felhasználása, és koncepciózusabb, kifejezetten erre a helyre történő alkalmazása;
- felkészülés a „Residence program” kialakítására: helyi és/vagy koprodukciós partnerek közreműködésével itt készülő alkotások bemutatása és utaztatása, mint jászberényi produkció;
- plusz egy próbaterem kialakítása;
- fesztiválok, szimpóziumok megrendezésének előkészítése;
- kezdetben ötletpályázat a szomszédos volt malom épületének és a jelenlegi Film-Színház épületének együttesen kulturális célra történő hasznosítására;
- ha csak egy kicsit is sikerül belépni (ebben az esetben azt jelenti: kezdeményezni) egy összkárpát-medencei, azon keresztül és ezzel egyidőben pedig egy nemzetközi vérkeringésbe, akkor a működés, a bővítések és fejlesztések akár maguktól automatikusan is megvalósulhatnak. 

A BaHorKa karácsonyi műsorával zárult az őszi évadA BaHorKa karácsonyi műsorával zárult az őszi évadEgy regionális kulturális-művészeti központ kialakításának minden anyagi és személyi feltétele adott a városban, pusztán a meglévő erők átcsoportosítását kell megoldani. Ez egy olyan helyi rendszerváltást jelent, amely néhány személy presztizsveszteségén kívül békésen, anyagi veszteségek nélkül – és talán megkockáztatható a kifejezés – közmegelégedésre megvalósítható. Mindezekkel együtt belátható talán az is, hogy a színházra és filmre, a térségben megjelenő tucatnyi alkotóközösségre épített, abból kiinduló, nem szolgáltatásként, hanem életközegként felfogott kultúra túlmutat a művészeten, és saját szükségleteiből kiinduló, közmegegyezésen alapuló emberi együttélés lehetőségeit hívja elő.

Úgy lehet, a jövőre vonatkozó vázlatszerű megfogalmazások naivitásnak tűnnek többek szemében, első olvasásuk megmosolyogtató. Ezzel összevetve fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy mindazt, ami idén nyáron, majd ősszel szinte pillanatok alatt és horderejéhez képest fillérekből megvalósítottunk, 19 éves folyamatos kezdeményezés előzte meg. Nem kívánom elemezni annak okait, hogy a város felelős vezetői miért nem figyeltek rá, miért nem vették komolyan, vagy egyszerűen miért nem hitték el, hogy ezt valóban ilyen egyszerűen meg lehet valósítani (az egyszerűséghez persze néhány ember áldozatvállalását hozzá kell érteni).

19 éves tapasztalattal a hátam mögött felelősséggel állítom, hogy mindaz, amit a jövőre vonatkozóan (nem csupán most, hanem már 1990-ben először, s azóta többször is) leírtam, ma sem illúzió, hanem realitás, hiszen a városban (és még sok más magyar városban!) a személyi és anyagi feltételek ennyi kisemmizés ellenére is máig adottak hozzá.

Várszegi Tibor, művészeti vezető