A Bathó-palota „titka”…

Néhány hete írtam pár sort és közöltem egy képet a jászberényi Bathó-palota hátsó udvarára néző érdekes épületrészről - http://jaszberenyonline.hu/van_kepem_hozza%E2%80%A6_mi_az_%E2%80%9Ebasty.... Nem sokkal a cikk megjelenése után kaptam egy üzenetet Bathó Ágnestől, aki felajánlotta, hogy megkérdezi nagypapáját, aki ebben az épületben töltötte gyermekkorát. Mi is volt a funkciója annak a bástya-szerű épületrésznek.Fotó: Szalai GyörgyFotó: Szalai György

Nos, nem túl régen meg is érkezett a válasz a nagy „titokra”. Mint annyiszor az életben a valóság sokkal egyszerűbb választ tartogat az ilyen és hasonló kérdésekre, mint azt ábrándjainkban elképzeljük. Ezúttal is így történt, ugyanis az az épületrész egy lépcsőt rejtett, ami a padlástérbe vezetett. A család ott egy kis lakást alakított ki egy idős rokonnak, aki szabó volt. Cserébe a lakhatásért és a kosztért rendben tartotta és javítgatta a gyerekek ruháit.

Ennyit mondott el a Papa, aki már 94 éves, de ilyen távoli emlékek is elevenen élnek benne... szerencsére.

Ezúton is köszönöm az utánajárást Bathó Ágnesnek, aki megerősített abban, hogy valóban érdemes nyitott szemmel sétálgatni városunkban és ha rábukkanunk valami érdekes apróságra, nem kizárt, hogy egyszer csak kerül valaki, aki még az ilyen apró titkokról is fellebbenti a fátylat… már megérte elkészíteni azokat a képeket.