Védelem sarok

Baráth LászlóBaráth LászlóSzándékom, hogy a következő hónapokban, fölhívjam a kedves olvasók figyelmét néhány veszélyre, és praktikus jó tanácsok adásával próbáljam növelni a szubjektív közbiztonság érzetüket. Ehhez felhasználom több évtizedes tapasztalataimat, kitűnő szakírók tanácsait, a Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány segítségét (melynek kurátora vagyok).

A teljesség igénye nélkül néhány terület, amelyről írni fogok Önöknek:
Az otthon védelme, pihenés, nyaralás, szórakozás, iskolai, munkahelyi bűnözés, szenvedély betegségek, vagyon elleni bűncselekmények, szexualitás, az IT, vagy világháló csapdái, rendőri intézkedés, jogos védelem, stb.

Természetesen várom az Önök kérdéseit is.

Kezdjük otthonunkkal.

Tanácsaim: Kapunkat, lakásunk ajtaját tartsuk bezárva, akkor is, ha otthon vagyunk. Ha csak néhány percre távozunk el otthonról, akkor is zárjunk be minden ajtót, ablakot. Otthonunk kulcsait ne rejtsük el az ajtó közelébe (pl. virágcserép, lábtörlő, stb.). Az elkövetők minden dugi helyet jól ismernek. A behatolás ellen a szúnyoghálók nem védenek! A behatolók sokszor kistestűek, akár gyermekek is lehetnek, így a szűk ablakon is beférnek (pl. WC vagy kamra ablak). Ne tartsunk otthon nagyobb mennyiségű készpénzt vagy ékszert, ha mégis, akkor az legyen rögzített lemez- vagy páncélszekrényben! Ha módunkban áll kössünk biztosítást, de olvassuk el a kisbetűs sorokat is. Pl. Ne írjuk alá a szerződést, ha a biztosító kiköti, hogy nem fizet hengerzár törés (az egyik leggyakoribb betörési forma) esetén. Ha több napra megyünk el otthonról, kérjük meg rokonainkat, ismerőseinket ürítsék ki postaládáinkat, locsolják meg virágainkat, tehát keltsük azt a hatást, főleg az átutazó bűnözés számára, hogy otthonunk lakott nem érdemes betörni.

A következő hetekben nyár lévén folytatom pihenés, szórakozás és továbbra is otthonbiztonsági tanácsokkal.

VÉDELEM SEGÉLYVONAL: 57/410 082