Baráth László: Ma Jászberényt a középszerűség, a szakmai felkészületlenség és a mohóság vezeti…

Vasárnap este született, de már jóideje érlelődött az a sajtóközlemény melyet Baráth László, az Összefogás önkormányzati képviselője adott át szerkesztőségünknek, s melyet ezúttal osztunk meg olvasóinkkal.

„Az önkormányzatiság, a Köz szolgálata egy alkotó tevékenység, egy misszió, egy tiszteletreméltó hivatás, de csak addig, amíg művelői vagy gyakorlói nem feledik el a törvényt, miszerint nekik kell a közösséget szolgálniuk, nem pedig fordítva.

Barátaim és szövetségeseim nyomására közel egy éve evvel a gondolattal vállaltam el a képviselői munkát. Természetesen látható volt, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb lehetősége áll a megalakuló testület előtt. A hit, a bizalom, a lelkesedés múlóban, de az elszántságom, nem csökkent. Hirtelen egy nagy válság, egy gyorsan átalakuló világ kellős közepébe csöppentünk. Számomra úgy tűnt, hogy nekünk, jászberényieknek, ez egy újabb nagy kihívás. Jól kell teljesítenünk, végre meg kell alkotnunk egy hosszú távú (10-15 év) átfogó, ciklusokon átívelő város stratégiát, és erre alapozva elkezdhetjük építeni a jász identitásából táplálkozó, családbarát, zöld, szolgáltató várost. Hisz az elmúlt négy év befektetett milliárdjai után (pl. elkerülő út), újabb milliárdok zuhantak ránk. Talán soha vissza nem térő alakalom, hogy városunk, a még fellelhető, fenntartható erősségeire fókuszáljon. Ne mások erősségeivel próbáljunk versenyezni, hanem saját adottságainkat fejlesztve legyünk a térség vezető szerepet betöltő, erős központja. Ezzel szemben mit teszünk? Én úgy látom városépítés helyett folytatjuk az elmúlt nyolc év értelmetlen, pártok álarcai mögé bújtatott személyeskedő csatáit. Azt látom, hogy néhány ember egy akarat gyenge frakció mögé bújva simán átviszi döntéseit. A döntések mögött nem látom a város, de még csak a pártok, vagy a kormány érdekeit sem. Szerintem ma Jászberényt a középszerűség, a szakmai felkészületlenség és a mohóság vezeti. Ezért úgy döntöttem stratégiát váltok. Tudomásul véve, hogy a szűk néhány fős vezetéssel egyet nem értők szava (pártoktól függetlenül) egyre kevésbé képes eljutni Jászberény lakóihoz, újra a nyilvánosság erejéhez fordulok.

Aktualizáltam a Jász Összefogás honlapját (www.jaszosszefogas.hu), ahol nyíltan és tényszerűen szeretném Jászberény lakóit tájékoztatni a képviselői munkámról, és várost érintő döntésekről. A honlapon belül elindítottam egy fórumot, ahol azt várom, hogy a városlakók őszintén kérdezzenek, és mondják el véleményüket bármiről, természetesen nevük felvállalásával.
Az Összefogás részéről kezdeményezzük egy civil kerekasztal összehívását. A helyzetünk szerencsés, már három civilszervezet jelezte csatlakozását. Szeretnénk megfogalmazni a civileket érintő gondokat, bajokat és kéréseiket. Pl. egy városhoz méltó Civilek Házának létrehozását. Már javaslatot is kaptunk: a volt pártház (egészségház) épülete. Egy másik javaslat alapján vissza kellene adni a város polgárainak a Tiszti Klubot, régi nevén Uri Kaszinót, mint a Jászberény egyik polgári kulturális központját. A kerekasztalnak rendkívül fontos feladata lehet a helyi civil szervezetek méltó érdekképviselete.

A város vezetőinek tudomásul kell venni, hogy Jászberény a jászberényieké. Nem lehet jó várospolitikát csinálni a helyi emberek, civil szervezetek véleményének figyelmen kívül hagyásával.”

Baráth László