Hamis szavak, ártó cselekedetek

A fenti címmel hívott össze sajtótájékoztatót Balogh Béla az MSZP helyi elnöke még az év végi ünnepek előtt. Mint mondta, olyan események történtek megyei és városi szinten egyaránt, melyre úgy gondolta, érdemes reagálnia. Egy sajtótájékoztató, pedig akkor ér valamit, ha annak nyoma is marad, így hát ha késve is de becsületbeli kötelességünk Önök elé tárni a szocialista vezető véleményét - már csak azért is, mert nem valószínű, hogy azóta történtek olyan dolgok, melyek azt megváltoztatták vagy felülírták volna....

Balogh Béla megyei szintű kérdésekkel kezdte a tájékoztatót: a megyei közgyűlés döntése értelmében a Jászberényből is több intézmény államosításra kerül azaz ezentúl a kormányhivatalok irányítása alá esik majd. Ezek közül a Liska József Gimnázium és Szakközépiskola illetve a Jász Múzeum a két legjelentősebb. Pillanatnyilag azonban senki nem tud semmit, így azt sem hogyan fognak működni, milyen pénzügyi forrásokból, ezekhez egyáltalán mi módon jutnak majd hozzá. Mi a biztosítéka a hosszútávú működésüknek? Milyen bevételekre számíthatnak, ez mennyiben fedezi majd a költségeiket? Ezek miatt a tisztázatlan kérdések miatt nem szavazta meg az MSZP az előterjesztést, sőt úgy érzi a megyei testület tagjainak többségét - épp információk hiányában - belekényszerítették, hogy igennel szavazzon.

Helyi vizekre evezve Jászberény nemrég megszavazott 1,4 milliárdos hitelfelvételét ostorozta az elnök, melyről megjegyezte: az elmúlt húsz évben összesen halmozódott fel annyi adósság, mint amennyit most a testület a városra testál, ráadásul az elképzelések alapján két év alatt fel is élik ezt az összeget. Arról pedig, hogy miként lesz majd ez visszafizetve, víziói sincsenek a városvezetésnek – állította Balogh Béla.

Ugyancsak érthetetlen és megdöbbentő számára, hogy miért kell a malom épületéért odaadni a Szabadságtéri Gondozóházat egy vállalkozónak. Szerinte ez megint abba a sorba illik, melyet a volt Bútorbolt megszerzésével, az épületnek a város számára hátrányos csereügyletével kezdett meg a Fidesz. A kulturális centrum hagymázas elképzeléseivel kapcsolatban, amelynek elméletileg része lenne a cserékkel megszerzett említett két épület is, nem lehet mit kezdeni, számítás még nem született arra, hogy mibe kerülne az üzemeltetése, egyáltalán egy ilyen kisvárosnak pont ilyesmire van-e szüksége. Arról nem is beszélve, hogy most, amikor úgymond a takarékosság jegyében kulturális intézményeket vonnak össze, az ilyen beruházás ismét csak növelné az eladósodást.

Az elmúlt testületi ülésen megszavazott 20-30 százalékos csatorna és vízdíj emelésről az a véleménye az MSZP helyi vezetőjének, hogy a bevezetett alapdíj azokat sújtja, akik kevesebb vizet használnak vagy igyekeznek használni. Nekik ez köbméter nagyon drága lesz, míg a nagyfogyasztók ilyen alapon alig érzik meg a növekedést. Mint mondta, nem csak a szlogenek szintjén kellene segíteni a lakosságot vagy a kisvállalkozókat, hanem a döntéshozatalnál is figyelembe kellene venni az érdekeiket. Az az elképzelés pedig, hogy a díjakból befolyt pénzekből majd felújítják a hálózatot, ötven év alatt sem valósítható meg – tette hozzá.

Szokás szerint pár mondat jutott a polgármesteri hivatalnak is, ahonnan újabb öt ember elbocsátásáról érkezett hír. A gond az, hogy nem takarékoskodásról van szó, hiszen a saját embereik és az ismerősök foglalják el ezeket a helyeket. A szakmaiság nem számít, csak a hűség.

A legutóbbi testületi ülésen történteket – itt Gedei József Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsági helyről történő eltávolítására gondolt, melyet a képviselő pártváltása okán a Fidesz kezdeményezett – óriási cinizmusnak tartja Balogh Béla. Az, hogy közte és Gedei József között, illetve az MSZP és a Demokratikus Koalíció között milyen vitás kérdések vannak vagy épp a jövőbeni milyen együttműködés alakul ki, az a két szervezet belügye. Ilyen pökhendi módon felvállalni egy bírói szerepet, ez mindenféle politikai kultúrát nélkülöz – mondta Balogh Béla, aki az MSZP nevében visszautasította a történteket.