Nem öreg – érett és tapasztalt…

A megyei Munkaügyi Központ jászberényi kirendeltségéhez tartozó 17 településről 2400 munkáltató és 3500 munkanélküli szerepel a legfrissebb, márciusi nyilvántartásban. Ez utóbbi szám hatalmas, több mint ezer fővel magasabb az előző év hasonló időszakához képest. Ezt Tóth Jánostól, a kirendeltség helyettes vezetőjétől tudhattuk meg a Szenior Klub alakuló összejövetelén.
A klub a Szenior Foglalkoztatási Szövetség országos hálózatának részeként jött létre a Munkaügyi Központ és a Déryné Művelődési Központ szakembereinek támogatásával - mondta bevezetőjében Sas István a Művelődési Központ igazgatója. Szervezését - egyetemben az ország több településével - itt is a válság miatt rég nem látott, magas százalékot elérő munkanélküliség indokolta, mely különösen érinti az idősebb korosztályokat.

Egy életkoron túl sajnos a munkavállaló öregnek számít, pedig a munkáltatónak sokszor a jelentkező érettségét, tapasztalatát lenne érdemes figyelembe venni és kamatoztatni - hallhattuk a Szenior Szövetség megjelent képviselőjétől. A klub, mely a Munkaügyi Központ munkatársainak szakmai tudását, illetve a Művelődési Központ dolgozóinak közösségszervező tapasztalatait kívánja a szenior munkavállalók szolgálatába állítani, remek lehetőség arra, hogy a tagok segítsék egymást, közösen oldjanak meg problémákat, ugyanakkor személyre szabott információkhoz jussanak vagy akár munkajogi ismeretek elsajátításával is megkönnyítsék álláskeresésüket.

Tóth János az említett elkeserítő adatok ellenére is bizakodó, hiszen „mintha mozgolódni látszana valami” azaz az Electrolux és beszállítói jóvoltából a Jászságban az előző hónapok pangása után, most újra 3-400 főre emelkedett a cégek havi munkaerő igénye. Ez az igény különben az év során hullámdiagram-szerűen változik, leginkább az Electrolux vagy a Samsung szezonális termelésétől függően. Ha pedig belegondolunk, a Jászságra nézve az sem rossz jel, hogy - remélhetőleg időszakosan - így megnőtt a munkanélküliek száma, hiszen sokakat elbocsátani onnan lehet, ahol a térség gazdasági helyzete alapvetően erős és nagy volt a foglalkoztatás.

Ahhoz, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba, és minél többen sikeresen elhelyezkedhessenek, a munkaügyi központ munkatársai minden segítséget készek megadni, - mondta a vezető-helyettes. Szakembereik specializálódnak az egyes területekre, hogy még jobban ki tudják szolgálni az igényeket. Mindenkinek naprakészen tudják prezentálni a szükséges információkat, legyen szó akár konkrét álláslehetőségről, akár passzív támogatási módok igénybevételéről. Ezért is örülnek egy ilyen szervezet létrejöttének.

A klub nyitott, a szervezők várnak minden érdeklődőt és érintettet, akik további információkat a Munkaügyi Központ helyi kirendeltségén, valamint a Déryné Művelődési Központ munkatársaitól szerezhetnek be.