Tulajdon-jog

A múlt heti önkormányzati ülésen Balogh Béla arra vonatkozó indítványát, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlása a Pénzügyi, Költségvetési és Tulajdonosi bizottságtól visszakerüljön a képviselő-testülethez, a többség még napirendre sem kívánta venni - ami finoman szólva is elég mélyen érintette a szocialista városatyát. Dühöngött is jó darabig. Most azonban egy hét elteltével úgy gondolta, a sajtó útján próbálja a köz elé tárni, miért érezte úgy, hogy itt az idő rendezni a visszásnak tűnő helyzetet. Lássuk hát…

A Városháza kistermében tartott sajtótájékoztató első témája azonban a múlt heti ülés másik nagy visszhangot kiváltó döntésének – a rendőrkapitányi beszámoló leszavazásának – kommentálása volt. A képviselő szerint a rendőrségi munka eredményessége nem indokolta a leszavazást, melyet a végzett munka és erőfeszítés lebecsülésének tart.
- Pártpolitikai szavazás történt, olyan alapon, hogy minél rosszabb annál jobb – mondta Balogh Béla, aki a beszámolót elvetőket azért is kritizálta, mert azok érdemi javaslatot nem fogalmaztak meg, ugyanakkor sunyi módon tartózkodtak.
- A lakosság elvárása valóban jogos a közrend helyreállításának terén, de ezt az igényt nem lehet úgy teljesíteni, ha a testület jobboldali többsége elbizonytalanítja a rendőrséget és annak vezetőit – fogalmazta meg véleményét.
Ugyanakkor elismerte: az önkormányzatnak is van felelőssége , az illetékes bizottságnak is többször kellett volna egyeztetni ez ügyben és az sem kétséges, a városnak anyagilag és erkölcsileg támogatnia kell a rendőrséget – zárta le ezzel a témával kapcsolatos mondanivalóját Balogh úr.

A napirendről levett előterjesztésével kapcsolatosan azzal kezdte: politikai gyávaság szülte az eljárást, mint ahogy előzőleg annak megszavazása is így történt. 2007 augusztusában ugyanis a soros testületi ülésen gyakorlatilag indoklás nélkül került napirendre a Juhász Dániel által jegyzett javaslat, mely szerint a tulajdonjogok gyakorlása meghatározott keretek között – melyet a törvény amúgy nem tilt - kerüljön a Pénzügyi és Költségvetési bizottsághoz. Ez akkor ugyan lekerült a napirendről, ám utána nemsokára összehívtak egy soronkívüli ülést, ahol elfogadták a javaslatot. Akkor sem mertek élni a nyilvánosság előtti véleményütköztetés lehetőségével – fogalmazta meg a tanúságot a városatya.

Az intézkedés antidemokratikus volt, szűkítette a testület jogait és kizárta nemcsak a képviselők többségét a döntésből, de az igazi tulajdonost, a város nyilvánosságát is. Ha pedig most feltesszük a kérdést, hogy mindebből milyen eredmény született…? Csekély…

Sajnos a bizottság ilyen szinten képtelen jól ellátni a feladatokat. A folyamatos határidő módosítások is igazolják, hogy rengeteg olyan dolog csúszik, amit már régen meg kellet volna tárgyalni – ez pedig mind a tulajdonosi bizottság lelkén szárad – nevezte meg a felelősöket a képviselő, aki ezzel a lendülettel mindjárt egy pár visszásságra is felhívta a figyelmet.

A személyi összefonódások kérdése az egyik legérdekesebb dolog Balogh Béla szerint, és ezt mindjárt le is vezette. A Pénzügyi, Költségvetési és Tulajdonosi Bizottság tagjai közül Hajnal Nagy Gábor egyben a VV Zrt. felügyelő-bizottságának tagja, míg Berke István a Szent Erzsébet Kórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. felügyelő-bizottságának elnöke, Sas János pedig a VV Zrt. felügyelő bizottságának elnöke, de tag a Lehel Sport Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelő-bizottságában, ráadásul tagja a képviselő-testület Gazdasági Bizottságának is - gyakorlatilag tehát ő az összekötő személy szinte valamennyi gazdasági társaság és a vagyongazdálkodás között - világított rá az összefüggésekre Balogh képviselő.

A sornak azonban még nem volt vége, hiszen az eddigieknél is különösebbnek értékelte, hogy a Gazdasági Bizottság külsős tagja, aki Sas alkalmazottja volt, most a VV Zrt. vagyongazdálkodásért felelős egyik dolgozója - azaz bizottsági tagként saját magát irányítja, dönt magáról, majd azt végrehajtja. Érdekes szituáció - mondta Balogh Béla, - s még érdekesebb, hogy nem tűnik fel a főjegyzőnek egy ilyen jellegű személyi összeférhetetlenség, amit rendezni kellene.

Szólt a város vagyoni helyzetéről is: Jászberény vagyona a VV Zrt-nél és leányvállalatainál, valamint az egészségügyi vagyont kezelő kft-nél, illetve a sport vagyont kezelő kft-nél található - és mindenhol pénzhiány van. A Lehel Sport Közhasznú Nonprofit Kft. Részére, az önkormányzat készfizető kezességével felvett hitelek 121 millió forintra rúgnak.

A változtatások után zongorázni lehetne a különbséget...A változtatások után zongorázni lehetne a különbséget...-Nem tartom normálisnak azt, hogy van három vagyonkezelő, de nincs együttműködés köztük - mondta Balogh Béla - ezért szocialista képviselőtársaimmal azt javasoljuk, ne legyen ennyi vagyonkezelőben a város vagyona. Át kell strukturálni a VV Zrt. eddigi összetételét.
A Jászvíz Kft-t és a Berénykom Kft-t közvetlen önkormányzati irányítás alá kell venni, hogy a feladatokat célszerűen és a jogszabályokhoz igazodva tudják ellátni.

A VV Zrt-be kellene kerülnie a kórházi vagyont kezelő kft-ek, azt pedig el kell majd dönteni, hogy a sportvagyon kezelése önállóan vagy a városi vagyonkezelőn belül kerüljön kialakításra - vázolta fel elképzeléseiket a képviselő, aki szerint az ügyviteli háttér is könnyen kezelhető lenne, ha ezt egy olyan gazdasági szolgáltató társaság venné kézbe, mely a városi tulajdonú gazdasági társaságok ügyvitelét szakszerűen végzi. Hogy ez önkormányzati tulajdonú, vagy pályázat útján választott külsős gazdasági társaság lenne, ennek a feltételeit még meg kell vizsgálni – mondta.

Azt is problémának látja, hogy ennyi idő alatt sem szabályozták a pénzügyi és a tulajdonosi feladatok elválasztásának gyakorlatát, hiszen a tulajdonosi jogokat a Gazdasági Törvény alapján kellene ellátni, ám annak elég szigorú kötelmei vannak, melyek betartása többször is megkérdőjelezhető volt az elmúlt időszak során.

Megkérdezhetik, miért most jöttem elő ezekkel a dolgokkal - segített be az újságíróknak Balogh képviselő – s érkezett a válasz is. Egyrészt, mert - bár többször voltak már ezekben az ügyekben, a részletekkel foglalkozó megnyilvánulásai - a különböző területeken tapasztaltakat most gyúrta össze egy kerek egésszé, másrészt nem akarta, hogy az erről kialakuló polémia belenyúljon a hamarosan bekövetkező választási kampányba és ott érdemi dolgokról lehessen tárgyalni.

Azt is megtudtuk képviselő úrtól, hogyha akarta volna, akkor sem tehette volna meg, hogy nem hozakodik elő a fent említett dolgokkal, hiszen vannak olyan ügyek, melyekkel mindenképpen foglalkozni kell. Itt van a kórháznak adott 115 millió támogatás, mely oly hirtelen került be az ülésre, s mellyel az ügy még nincs is lezárva, hiszen a várható veszteség ennél lényegesen nagyobb lesz - vetítette előre a sötét jövőt.

Aztán az is egyértelmű- mondta - hogy a Sport Nonprofit kft esetében például az előírások, jogszabályok be nem tartásának hiánya az ügyvezető alapvető felelőssége. Az meg végképp érthetetlen, hogy a felügyelő-bizottságok tevékenységéről semmiféle ismerete nincs a testületnek, a szabályzat, a jegyzőkönyv nem hozzáférhető. Úgy dolgoznak, hogy a fölöttük tulajdonosi jogokat gyakorló testületből csak azoknak van ismerete a tevékenységükről, akik benne vannak - mások nem férnek hozzá…

- A társaságok vezetőinek kiválasztása politikai üzleti, baráti szempontok alapján történt. Természetes így, hogy az elszámoltatás, a betekintés lehetősége a lehető legkisebb. A posztot – akár adják, akár kapják - politikai zsákmányszerzésként tekintik.

Személyi felelősségről pedig szó sincs, pedig a felügyelő-bizottság elnökének és tagjainak minden esetben személyes felelősségük van. Ők vajon mennyit vállalnak csörgő forintban abból, amit most már ki lehet mutatni, mint veszteséget? – tette fel a költői kérdést, majd – mivel muníció még lett volna bőven, ám az idő repült – már csak címszavakban folytatta, mi minden keseríti manapság egy, a Tulajdonosi Bizottságban dolgozó képviselő életét:
Folyamatos csúszások a bizottsági munkában, késve elfogadott üzleti tervek, közel egy éve nem tisztázott kérdések az Apponyi Iskola és a Városi Kincstár között eltűnt milliók ügyében.

S mivel egy jó diagnoszta, a betegség gyökeréig leás, ha szükséges, így azt is megtudhattuk, mi az oka, hogy idejutottunk: a következetlenség, a nem odafigyelés, a felelőtlenség, a hozzá nem értés, mind gazdasági, mind politikai, mind szakmai értelemben. Balogh Béla szerint a város irányítására igényt tartóknak politikai felelősséget is kellene vállalni. Minimálisan annyi belátásuk kellene, hogy legyen, hogy a hozzáértők véleményét meghallgatják, és figyelembe veszik. Ha hibáznak, akkor pedig korrigálják a tévedést, ám itt a korrekció inkább a tévedés fokozását, nem pedig helyrehozását jelentik. Ezek pedig mind óriási károkat okoznak a városnak.