Védelem sarok

Mire figyeljenek a gépkocsi tulajdonosok, milyen problémákba ütközhetünk egy esti szórakozás során, illetve mire figyeljünk, ha külföldi munkavállalásra adjuk fejünket... Baráth László ezúttal a fenti három témában ad hasznos tanácsokat olvasóinknak.

Közlekedés, gépkocsi:Minden alkalommal, amikor kiszállunk,az ablakokat húzzuk fel, az ajtókat zárjuk be. Lehetőleg kulccsal zárjuk be a gépkocsi ajtaját, így a távirányító nem bocsájt ki jeleket és azokat nem tudják rögzíteni a tolvajok. Soha ne hagyjuk a forgalmi engedélyt és a törzs kártyát a gépkocsiban! Szervizre vagy javításra az általuk már ismert szakszervizbe vigyük a gépkocsit, hiszen ezekben az esetekben fontos biztonsági információkat kell átadnunk a szerelőnek. Lopás esetén,a legrövidebb úton tegyünk feljelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon. A rendőrségen készített feljelentés jegyzőkönyvének egy példányát megkapjuk, szükség lesz rá a kárrendezésnél. Ne lepődjünk meg, ha a feljelentésnél lefoglalásra kerülnek a gépkocsi nálunk maradt kulcsai és okmányai. Ha az ellopott gépkocsiban voltak a lakás kulcsaink, a lehető leggyorsabban cseréljük le a zárakat.

Esti, éjszakai szórakozás: Kocsmában, bárban egyéb szórakozó helyen ne keveredjünk vitába alkoholos állapotban lévő vendégekkel, mert ennek rossz vége is lehet. Amennyiben belénk kötnek, provokálnak, térjünk ki a vita elöl, inkább fizessünk és távozzunk. Az nem számít menekülésnek, ha ilyenkor nem vesszük fel a kesztyűt, hanem elhagyjuk a helyet. Idegen helyen, főleg nő társaságában, kerüljük a kocsmákat. Ha enyhén alkoholos állapotban valamilyen jogsértést követünk el, és ráadásul rajta kapnak bennünket, erősen kontrolláljuk viselkedésünket, legyünk együttműködőek. Ebben az esetben mi is ugyan ezt elvárhatjuk a velünk szemben eljáró hatósági személyektől. Ha így sem sikerül megúsznunk egy figyelmeztetéssel, és a jogszabály engedi a helyszíni bírságot, válasszuk ezt a lehetőséget, sokkal olcsóbb lesz a „kis kaland”.

Külföldi munkavállalás:
Soha ne fizessünk ügyintézési díjat előre. Munkavállalás esetén (első sorban külföldi munkavállalásnál) informáljuk le a munkaközvetítő céget. Erre legegyszerűbb mód az internet. Ha külföldre megyünk dolgozni, mindig legyen nálunk a hazautazáshoz elegendő összeg. Úti okmányainkat soha ne adjuk ki a kezünkből! Kérésre mondjuk meg a számát, érvényességét, mutassuk be, hogy rendelkezünk a munkavállaláshoz szükséges okmányokkal, de ne adjuk oda, mert ez hazautazásunk záloga.

VÉDELEM SEGÉLYVONAL: 57/410 082