Ha beindul a pofonofon...

Kábítószer, betörés, pofozkodás...A legutóbbi napok rendőrségi híreit Fazekas-Füzesi Nóra rendőrhadnagy juttatta el szerkesztőségünkhöz.

A Jászberényi Rendőrkapitányság Nyomozó Alosztályának beosztottjai augusztus 19-én, illetve 20-án lakásukon fogtak el két fiatal férfit, akiknél nagy mennyiségű kábítószergyanús növényi törmeléket és a terjesztésükhöz használatos segédeszközöket foglaltak le a kollégák. A két férfi őrizetbe vételére sor került, majd előzetes letartóztatásba helyezte őket a Szolnoki Városi Bíróság.

Két jászberényi lakos ellen indult eljárás, akik csütörtökön délelőtt az utcán előbb szóváltásba keveredtek, majd dulakodni kezdtek egymással. Mindketten kölcsönösen ütötték verték a másikat. Végül sikerült őket szétválasztani, és a rendőrök előállították őket. Garázdaság miatt kell felelniük.

Egy Jászberény külterületén lévő tanyabetörés kapcsán a sikeres nyomozati munkának köszönhetően gyanúsítottként került kihallgatásra egy jászberényi férfi. Az eljárás során megállapítást nyert, hogy ezen személy korábban több bűncselekmény elkövetésében is részt vett, további hét bűncselekményben tett beismerő vallomást. A bűncselekmények között szerepel több Jászárokszálláson elkövetett nyaraló-feltörés, valamint egy jászberényi lakásbetörés is.

Jászfényszarun két millió forint kár ért egy helybeli társaságot. Szerdára virradóra a település külterületén lévő telephelyüket betörők látogatták meg. A tolvajok mindent vittek, amit találtak, az udvarról négy birkát, a raktárból több, mint 100 liter rovar-és gyomirtó szert, valamint gépeket, szerszámokat.

Jászkíséren két fiatalkorú és egy 28 éves helyi lakos ellen indult eljárás lopás miatt. A társaság a település külterületén szerdán délelőtt az egyik erdő részből közel 30.000 forint értékű fát vágott ki. A lovas kocsira pakolt nagy mennyiségű kivágott fa azonban szemet szúrt az éppen arra tartó rendőröknek, ezért előállították a triót a helybeli őrsre, ahol beismerő vallomást tettek. Eljárás indult ellenük.

Az elmúlt napokban a Jászberényi Rendőrkapitányság illetékességi területén négy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. A balesetek során két személy súlyos, három személy könnyű sérülést szenvedett. A gépjárművezetőkkel szemben alkalmazott alkoholszonda mindkét súlyos sérüléssel járó balesetnél pozitív eredményt mutatott.

Tájékoztatom a lakosságot, hogy ha valaki ittas járművezetés bűncselekményt valósít meg a bíróság 75.000 Ft. és 108.000.000 Ft. közötti összegű pénzbírságot szabhat ki részére. Természetesen ez igazodik a bűncselekmény súlyához. Jász-Nagykun-Szolnok Megyében az ilyen ügyekben napjainkban kiszabott pénzbüntetés 300.000 Ft. és 500.000 Ft. között van. Ha a járművezető már korábban követett el ilyen bűncselekményt a bírság összege ettől magasabb, akár szabadságvesztéssel is büntethető, valamint pszichológia alkalmassági vizsgálatát is elrendelik. Sok esetben ennek az a következménye, hogy már soha többé nem kaphat vezetői engedélyt. Ittas járművezetés esetén a vezetői engedély a helyszínen elvételre kerül és a bíróság a pénzbüntetésen felül járművezetéstől eltiltást alkalmaz. Ebben az esetben utánképzésre is kötelezik a gépjármű vezetőjét.

A nem gépi meghajtású járművel ittasan közlekedők száma igen jelentős a Jászságban. Ezen járművezetőkkel szemben az intézkedő rendőr szabályértési eljárást kezdeményez, melynek büntetési tétele maximum 100.000 Ft.

Felhívom az állampolgárok figyelmét, hogy az elektromos kerékpár is gépi meghajtású járműnek számít, az azzal közlekedő ittas vezetőkkel szemben is a bíróság fog eljárni!

Az ittas vezetőnek nő a reakcióideje, ezáltal veszélyt jelent magára és a közlekedésben résztvevőkre is. Amennyiben szeszes italt fogyasztanak, vagy úgy érzik, hogy ezek hatása még nem távozott a szervezetükből ne vezessenek járművet, inkább kérjenek meg olyan személyt, akinek a szervezetében nincs alkohol. Az ittas járművezetés veszélyeire hívják fel ismerőseik, családtagjaik figyelmét is, ne saját bőrükön tapasztalják meg ezek kellemetlen következményeit!

Fazekas-Füzesi Nóra rendőrhadnagy