Kis foci, nagy pénz... - Botrány a megyei Labdarúgó Szövetségben

Rendkívüli közgyűlést tartott a Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Labdarúgó Szövetség a hét elején, Szolnokon. A keddi ülés összehívásának előzménye még a tavalyi évre nyúlik vissza.

Az elnökség néhány tagja - élükön a jászsági vezetőkkel – már tavasszal többször hangoztatta a „felső” vezetés a hiányosságát. Ezért többedmagukkal, kezdeményezték a közgyűlés összehívását, ami nehézkesen indult, hiszen az elnökhöz és a főtitkárhoz „hű tagok” – mármint több labdarúgócsapat vezetője – nem igazán támogatta ezt az ötletet. (Nem is csoda, hiszen mint kiderült, több klub tartozott (tartozik) a szövetségnek összességében mintegy 1 millió forinttal.)

Jelzésértékű lépés volt – a szövetség elnökségéből – Szabó Lajos (Jászapáti) és Banka Ferenc (Jászszentandrás) lemondása. Litkei Lajos pedig távolmaradásával jelezte, hogy nem igazán akar ily körülmények között együtt dolgozni a Boros – Urbán „tengellyel”. Végül is tavaly ősszel sikerült a közgyűlést összehozni, ahová már Boros Tibor elnök el sem ment. Írásban közölte lemondását, az elnökség pedig rendőrségi feljelentést tett, hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. A Kántor Lajos alelnök vezette novemberi közgyűlésen aztán már, napirendre kerültek az addig megismert problémák. Mindezek után, megbízták az alelnököt, hogy készítesse el a szövetség átvilágítását célzó könyvvizsgálói jelentést, valamint ezzel párhuzamosan a felügyelő bizottsági vizsgálat is történjen meg.

A jelentések elkészültek, így a fent említett időpontban lezajlott a rendkívüli közgyűlés Szolnokon, a Megyeházán, ahol 59 csapatból 38 delegálta magát. Az már nem lepett meg senkit, hogy az exelnök nem vett részt az összejövetelen. Boros Tibor ui. hónapok óta elérhetetlen, hollétéről senkinek sincs hitelt érdemlő információja. Rejtélyes eltűnésének oka nyilvánvaló: a mai napig nem tud elszámolni a szövetség pénzügyeivel, így továbbra is rendőrségi vizsgálat folyik ellenne.
Azon viszont már többen felkapták a fejüket, hogy Urbán Attila (volt) főtitkár is hiányzott. Az ok: a két közgyűlés között – közös megegyezéssel – távozott a megyei LSZ-től. Persze nagyon nyugodt Ő sem lehet, hiszen hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.

A napokban Eszes Béla (volt) elnökségi taggal beszéltem, aki az eddig nyilvánosságra került Boros – Urbán kettős tevékenységéről, a következőképpen nyilatkozott:
– a megyei szövetség pénzeszközeit többször a saját céljukra fordították. Az egész pénzkezelés törvénytelennek nevezhető, hiszen a pénzügyi, számviteli szabályokat nem tartották be. Olyan számlák kerültek kifizetésre, amik mögött nem volt valós, mögöttes tartalom. A kifizetések valószínűsíthetően egyfajta vállalkozási összefonódásokat sejtetnek. Az exelnök úr pl. milliós nagyságrendű előleget vett fel a szövetség pénztárából, amit két éven keresztül úgy „fedeztek” a pénztárban, hogy hó végén visszavették, majd a következő hónap elején, újra kifizették! Mindezeket természetesen feltételezve mondom, hiszen a rendőrségi vizsgálat jelenleg is folyik.

A közgyűlés beszámolójából az is kiderült, hogy Boros írta alá az egyik telefontársasággal azt a szerződést is, ami után a szövetség és a felhasználók közel 2 millió forintos tartozást halmoztak fel. Az is elhangzott, hogy az APEH-tartozás 2 millió 900 ezer 195 forint, ami fellebbezés alatt áll.

Úgy látszik az MLSZ nagyhatalmú elnökének Kisteleki Istvánnak, legendássá vált REND, FEGYELEM, TÖRVÉNYESSÉG mondása csak szófoszlány maradt, (legalábbis Borosék számára) hiszen feléjük is igencsak eladósodtak. A beszámolóban az is olvasható ui., hogy az MLSZ felé 6 millió 103 ezer 590 forinttal tartozik a megyei szövetség, ami abból is adódik, hogy sportszervezeti tagdíjak nagy részét nem utalták át az országos szövetség számlájára. A fenti összegből egyébként 900 ezer forintot még a régi elnökségtől „örökölt” a Boros vezette elnökség. A dolog pikantériája, hogy az elnök-főtitkár páros, az elnökséget is „megvezette”. Eszes Béla szerint ui. az éves mérlegeket úgy készítették el, hogy a bevételi és kiadási oldalak összege, mindig „0-ra volt futtatva”!

A rendkívüli közgyűlésen lemondott az elnökség és a FB is. Az elnök nélkül maradt megyei szövetségnél, azonban az élet nem állhat meg. Ezért a főtitkári teendőket március végéig Petyus János látja el, a közgyűlés pedig egy háromtagú ad-hoc bizottságot hozott létre, amelyet Vadas Sándor (Rákócziújfalu) vezet, munkáját Kun Mihály Szajolból, és Tajti Gábor a Jászságból segíti majd. Ez a bizottság képviseli tehát az új választásig a szövetséget.

A Labdarúgás Jövőjéért alapítvány előző taggyűlésen lemondott kuratóriuma helyett is újat választottak. (Ugyanis az is kiderült, hogy ez alapítvány pénztárcájába is „belenyúlkáltak” a főnökök.) Elnök: Eszes Béla (Jánoshida), tagok: Tajti Gábor (Jászapáti), Terenyei Zsolt (Szolnoki MÁV), Szabó István (Kunhegyes) Eszes Kornél (Jászberény).

Tajti Gábor az ad-hoc bizottság tagja (Jászapáti labdarúgó csapatának vezetője) kérdésemre elmondta, hogy a bizottságuk hivatalosan akkor kezdhet el működni, amikor megkapta az MLSZ megbízó levelét. A tisztújító taggyűlést ettől számítva 30 napon belül kell majd összehívniuk. Addigra kell jelölniük elnököt, elnökségi tagokat, Felügyelő Bizottságot és annak elnökét. Gábor rövid beszélgetésünket az alábbi mondattal fejezte be: – nagyon bízom benne, hogy új korszak kezdődik a megyei labdarúgásban, hiszen új, hiteles személyeket vonhatunk be a vezetésbe. Ha most nem tudjuk helyretenni a megyei labdarúgás szénáját, akkor soha!

Reméljük Tajti Gáborék fáradozása sikerrel jár, és április elejére a pályákon újra zöld lesz a fű, kék lesz az ég, a viharos felhők pedig, örökre elkerülik térségünk labdarúgópályáit.