„Tini” tárlat a Szikra galériában.

Ez esetben ez a jelző nem a Hamza stúdió 15. születésnapján kiállító alkotókra vonatkozik, pedig ha nagyon rigorózusak lennénk, akkor sem lehetne őket középkorúaknak nevezni. Maga a stúdió lett tizenöt éves.

Valamikor a kezdetekkor volt egy tucat friss diplomás képzőművészettel foglalkozó fiatal és a Hamza múzeum akkori igazgatója B. Jánosi Gyöngyi, akik most már tudjuk, évtizedes „alkut” kötöttek. A múzeum teret adott a fiatalok kibontakozó tehetségének, ők pedig vállalták a hamzai örökség ápolását… ami természetesen a mai napig így működik.

Ahogy az ilyen alkotó közösség esetében lenni szokott a tagok időről-időre cserélődnek. Szerencsére egy mag mindig megmaradt. Ezek a mozgások inkább az egyéni pályák különböző irányából adódnak – azért nem az volt sohasem a fiatal művészek jellemzője, hogy huszonévesen letelepedjenek és onnan sehova. Így jelenleg négy alkotó műveivel találkozhatunk a kiállításon - Bartos Kinga; Farkas Edit; Kerekné Mihalik Judit és Fejős László. Ez viszont nem jelent mást, csak annyit, hogy a berényi kötődésű képzőművészetet tanuló fiatalokra vár egy "befogadó" csoport, tovább vigye ezt a másfél évtizedes tevékenységet. Megjegyzem, hogy emellett minden létező helyen és alkalmon jelen vannak, hogy a képzőművészet iránt érdeklődő gyerekek számára lehetőséget adjanak kipróbálni magukat, és az egyes technikákat... hátha újabb követőkre találnak. Ez pedig óriási érték városunk művészeti életének... egyben alapja a stúdió tovább élésének.

Az alkotásokról ezúttal sem beszélnék, mert megtette ezt, szakavatottként dr. Kiss Tibor kiállítás megnyitójában, illetve az azt követő kötetlen beszélgetés moderátoraként.

Itt fogyott ki a „film” gépemből és merült le az elem a diktafonomban… az igazság viszont az, hogy sajnos idő előtt ott kellett hagynom ezt a híradások szerint remek délutáni diskurzust, na meg az ünnepi tortát.

Ennek ellenére szívesen ajánlom mindenkinek a figyelmébe, hogy szenteljen rá időt, aki csak teheti és nézze meg hol is tartanak művészi pályájukon ezek a fiatalok.