Volt egyszer egy filmklub…

Egyszer, valamikor réges-rég, a szocialista kultúrpolitikán innen, a dobozokban törékenyre érett filmszalagokon túl, volt egyszer Jászberényben egy filmklub. Valamikor a hatvanas-hetvenes évek környékén. Abban pedig emberek voltak. Ezek az emberek ott igen- igen jól érezték magukat, mert olyasmit csinálhattak szabadidejükben, amit nagyon szerettek.

Képek a Galériában!Képek a Galériában!

Az egész úgy kezdődött, hogy belevágtak. Nekiindultak, és szerencsére találkoztak a barátságos helyőrségi klubvezetővel, a jóságos művelődési ház igazgatóval, olykor még a Városi Tanács Támogató Szellemével is. Ez pedig akkoriban különösen fontos volt. A tarisznyájukban rengeteg ötlet lapult és mikor filmtekercs is jutott mellé, megörökítették az őket körülvevő világot. Bizony mondom Nektek, jól tették. Forgattak hobbiból és megrendelésre, dolgoztak Jászberényben és a Jászságon kívül, jöttek hozzájuk hasonszőrűek és ők is mentek tanulni máshová. Gyarapodtak és fogyatkoztak, filmeztek és fotóztak - ha kamera került a kezükbe, nem volt náluk boldogabb ember hetedhét határban.

Ám a legszebb mesék is véget érnek egyszer, így valamikor a hetvenes évek közepén leálltak a gépek, dobozokba kerültek a tekercsek. Talán az idők végezetéig ott maradtak volna, ha Baráth Károly fényképészmester, egykori tag, a régi társakkal - jelen esetben Dalmadi Istvánnal, Ludnai Mártonnal, Fodor Dénessel - együtt nem porolja le a dobozokat és nem invitálja meg a Jász Múzeumba mindazokat, akik kíváncsiak arra, milyen csodák is aludták Csipkerózsika álmukat évtizedekig a celluloidon.

Szerencsére azonban így történt, s így május 13-án három, a hatvanas-hetvenes évek fordulóján készített film digitalizált változatát láthattuk a Jász Múzeum „Múzeumi Esték” sorozatán belül. A kékfestésről, a hetvenes évek elejének Jászberényéről és egy gazdálkodó család mindennapjairól szóltak a mesék. A filmek hangulatát nyilván nehéz szóban visszaadni, nem is próbálkozom meg vele, arra azonban kísérletet teszünk, hogy a jászberényonline bemutathasson majd egy-kettőt a tekercsekből.

Aki pedig kíváncsi a Lehel filmklub további filmjeire, fogja meg a tarisznyáját és bandukoljon el június 3-án a múzeumba, ahol ismét három egykori amatőr filmet vetítenek le, ezúttal Tanyamozi, Május elseje és Ejtőernyősök címekkel. Addig is nézzék meg a mostani eseményen készült képeinket, melyek már felkerültek a Galériába!

Képek a Galériában!Képek a Galériában!