Új utakon jár a város

És ez nemcsak szó szerint az utcákra, de a kultúrára és az egészségügyre is igaz – szűrtük le a lényeget azon a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón, ahol Juhász Dániel alpolgármester és Tamás Zoltán a Városfejlesztési bizottság elnöke várta a sajtó munkatársait. Az újságíróknak a jászberényi színházi élet pezsgéséről, a kórház fejlesztési terveiről, a kerékpárutak, buszöblök és különféle útépítések pályázati- és kivitelezési szakaszainak pillanatnyi állásáról számoltak be a képviselők. No és a Jászkürt-saga újabb fejezete is elhangzott, ezt azonban most nem részleteznénk, hisz ez a szép téma későbbiekben egy önálló fejezetet is megér, ám ebben a menüsorban még nem jutottunk el a desszertig, maximum a főzelékig, abba viszont mindenki belepiszkít, ahol tud. Pedig valakinek a végén le kell majd nyelnie.

Mint Juhász Dániel elmondta, másodszor is sikerrel zajlott le az úgynevezett nyári színház Jászberényben, ezért nem lehet kérdés, hogy folytassák-e jövőre is. Ezzel kapcsolatban már ősszel tárgyalásokat kezdenek a szolnokiakkal, hogy az új költségvetés készítésekor tervezni tudjanak a jövő nyári eseménnyel.

Ez a siker továbblépésre is feljogosít minket – mondta Juhász Dániel. A testület legutóbbi, soron kívüli ülésén megszavazta az Új Színházért Alapítvány munkájához szükséges 5,2 millió forintot, melyből a mozi épületében kialakítandó színjátszóhely technikai berendezését lehet fedezni. Az alapítvány pályázati úton 4 millió forintot nyert, ebből meg lehet valósítani egy úgynevezett befogadó színház első évadának produkcióit.

A tervek szerint a funkcióját megőrző, ám színpaddal, függönnyel, lámpákkal bővülő moziban olyan színházi műhelyek lépnének fel már az ősszel, mint a Színművészeti Egyetem végzősei, a debreceni Csokonai Színház és a Beregszászi Színház. Ezzel egy befogadó színház jellegű épület tehetné meg kezdő lépéseit, melynek pozitív fogadtatásában az előjelek alapján nagyon is bízik az alpolgármester.

Egy kevésbé szívesen látogatott, ám annál nélkülözhetetlenebb intézményről, a kórházról is szó esett. Mint Juhász Dániel elmondta, mikor belekezdtek az intézmény szerkezeti átalakításába, a kórház megmaradása, az önkormányzati támogatás minimalizálása volt az alapvető cél. Mára szerencsére odáig jutottak, hogy a veszteség felhalmozása nemhogy megszűnt, de nyereség is kimutatható.

A jövőben szeretnének egy modernebb, európai kórházat létrehozni. Ennek a folyamatnak a során két pályázaton már túl vannak. A kórházban a közelmúltban saját erős beruházásból rehabilitációs osztály létesült, a krónikus osztályon pedig a vizesblokk és a padlózat újult meg önkormányzati támogatással.

Ezentúl minden pillanatban várható egy komoly pályázat kiírása, melybe előreláthatóan 10 % önerővel lehet beszállni, s ennek köszönhetően a kórház minden része európai színvonalú lehetne. A pályázati pénzekből megújulna a volt SZTK tömb, a mosoda helyére pedig beköltözne a tüdőgondozó, így minden egészségügyi szolgáltatás egy helyen lenne végre.

Egy új épület is épülne az SZTK tömb mellé-mögé, mely összekötné azt a sebészettel és a gyerekosztállyal, melyet fel is újítanának, az egész épületegyüttesnek egységes arculatot adva. Itt egy központi betegirányító rész is helyet kapna. Természetesen orvostechnikai eszközök beszerzése is beleférne a pályázattal nyerhető összegbe.

A pályázatot bármelyik héten kiírhatják, a kórház menedzsmentje már előkészítette a pályázati anyagot. Mivel nem valószínű, hogy a közeljövőben hasonló volumenű egészségügyi pályázatot kiírnak, így aki most lemarad, az kimarad és nehéz helyzetbe kerül. A kórház azonban felkészülten várja, hogy eldördüljön a startpisztoly – lebbentette fel a fátylat a háttérben folyó kemény munkáról az alpolgármester.

A Városfejlesztési bizottságnak sem kell szégyenkeznie, ha az elmúlt időszakról illetve az előttünk álló hónapokról esik szó. Ezt már Tamás Zoltántól tudtuk meg, aki több sikeresen elindult, vagy küszöbön álló projektről beszélt.

Földes utak felújításának 278 milliós beruházása 38 útszakaszt érint, ezekre júliusban az első aszfaltréteg felkerül, augusztusban pedig a terv szerint kopóréteggel is ellátják majd azokat. Jelenleg 50-60 %-os a készültségről beszélhetünk ez ügyben. Ugyanakkor azzal is tisztában vannak az illetékesek, hogy sok utunkon a mai napig nincs megfelelő kopóréteg. Elkészült az úgynevezett gyűjtőút rehabilitáció következő lépésében további tíz utcát szeretnének újjávarázsolni. A héten megtörtént a szerződéskötés, a kivitelező augusztus elején kezdi el a munkát.

Ennek során a Batthyány út, a Bajnok, az Ártér, az Október 23. utcák, illetve az Ady és a Bercsényi utak egy része lesz felújítva. Útszélesítés, szegőkő, csapadékvíz elvezetés szerepel a 326 millió bruttó összköltségű beruházásban, melyből 275 milliót támogatásként nyert az önkormányzat.

Buszöböl fronton is jól alakulnak a dolgok - mondta a Városfejlesztési bizottság elnöke. 19 db öböl kerül kiépítésre, ezeken a helyeken szegélykő, térkő, buszváró épület telepítés illetve csere lesz. Így a jászberényi buszmegállókban mindenhol a néhány helyen már látható Valcol típusú üvegfalú fülkék lesznek telepítve. Ez bruttó 46 milliós kiadás, melyből harmincat pályázat útján szerzett az önkormányzat. A szerződés itt is aláírva, a munkálatokat 2010. június 30-ig kell befejeznie a kivitelezőnek.

A kerékpárutak kérdése a legutóbbi testületi ülésen a képviselők elé került, hiszen százmillióval többet emészt fel a beruházás a tervezettnél. Egyrészt a pályázat benyújtásakor, az összeg elnyerése érdekében kissé alulterveztek, másrészt közben változott az áfa, több helyen pedig, ahol együtt fut a gyalog- és kerékpár út, a közös szakaszt struktúrájában el kell választani egymástól, így ezeken a helyeken a járdarész térkövezve lesz. Így 462 millió forint lett a kilenc kilométernyi kerékpárút vége, ebből 307 milliót pályázaton nyertek. Ha kiszámoljuk, egyharmadnyi önrészt ad az önkormányzat – mondta Tamás Zoltán – Szeretnék én minél több olyan beruházást megvalósítani, ahol ennyi önrésszel sikerül létrehozni valamit – mondta a bizottsági elnök, vázolva, hogy azért nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy a százmilliós plusz hallatán elsőre gondolnánk.

Ám, hogy egy várospolitikus élete mégsem fenékig tejfel - főleg ha egyben a közbeszerzési bizottság elnökeként is tevékenykedik- az jól kivehető volt a Jászkürt újság közbeszerzésének tárgyában tett nyilatkozatából. Erről csak annyit – hiszen mint említettük, egyelőre nem kívánunk egy másik helyi média még be nem fejeződött ügyéhez az egyszer általunk leírtaknál többet hozzátenni – hogy a Grátisz újságban megjelent állításokat nem igazán tudta magáévá tenni a képviselő. Sőt. Hiszen…

Na itt hagyjuk most abba. A többit a Jászkürt hasábjain valószínűleg elolvashatják Önök is.