A redemptio emlékezete

Önmegváltásuk 265. évfordulóját ünnepelték a jászok május 6-án, annak a jeles eseménynek a kapcsán, hogy Mária Terézia 1745-ben ezen a napon írta alá azt a redemptiós diplomát, mely által a jászkun települések kivásárolhatták magukat a területet eladdig birtokló Pesti Ivalidus Ház fennhatósága alól.

Képek a Galériában!Képek a Galériában!Szokás szerint a Jászberény főterén álló Jászkapitány szobor előtt zajlott a megemlékezés, melynek gerincét a Jászsági Hagyományőrző Egylet, a Jászság Népi Együttes és a Jártató Táncegyüttes fellépése alkotta. Még ha figyelmen kívül is hagyjuk elfogultságomat a lelkes hagyományőrzők és a fiatal koruk ellenére is profi táncosok iránt, akkor is azt kell mondani, hogy a Hortiné dr. Bathó Edit által összeállított műsor méltó volt az ünnepi alkalomhoz, aki pedig oda is figyelt az elhangzottakra, talán még tanulhatott is belőle.

Ami talán azért nem árt manapság, mert a híres jász öntudat – bár kétségtelenül létezik – ezen a napon - finoman szólva - nem teljesedik ki eléggé. Bár idén a tavalyinál többen jöttek el a Jászkapitány szoborhoz, ám ez az alkalom – ami pedig legelöl kellene, álljon a jászok ünnepeinek sorában – valahogy még mindig nem kapaszkodott meg a köztudatban. Komolyabb összeget is rá mertem volna tenni, hogy ha aznap végigmegyek Jászberény főtéren és megkérdezek húsz embert, mit ünneplünk május 6-án, többen néztek volna rám kérdően, mint akik tudták volna a választ.

További fotók a képekre kattintva, a Galériában láthatók!További fotók a képekre kattintva, a Galériában láthatók!Persze nagy meglepetést nem okoztak volna ezzel, maximum az ember szíve lesz egy kicsit szomorú ilyenkor. Mert hát apáink mégis csak valami olyasmit tettek ekkor, melyre nem sok példa adatott azóta sem. Az ember meg elgondolkodik, hogy képesek lennénk-e most, 2010-ben, ily módon összefogni valamiért? Adnánk-e valamit a közösbe a sajátunkból? Persze egyáltalán létezik-e még egy olyan közös cél?...

Akárhogy is van, talán nem lenne baj valahogy a gyerekeink agyába vésni, mit is jelent május 6-a. Már csak azért sem, mert sosem lehet tudni, mikor jön olyan idő, amikor valóban az számít, hogy képesek vagyunk e még összefogni? Amikor úgy istenigazából szükség lesz majd rá… Mert ma sajnos körülbelül annyira tudnánk ezt megtenni, mit ahányan az utcán járkálva tisztában vannak vele, mit ünnepelnek azok hatvan-hetvenen, ott a Jászkapitány lábainál…

Május 6…, május 6… Mi tagadás, a jász emberek jó részének fogalma sincs mi köthető ehhez a naphoz.

Ha csak be nem villan, hogy ekkor van George Clooney szülinapja...


Fotók: Jászberény OnlineFotók: Jászberény Online