Le is út, fel is út...640 méter!

Érdekes elképzelésbe kezd a polgármester úr és a képviselő testület többsége. Egy olyan projektet vett elő, mely mutatja a potensségüket de nem biztos, hogy találkozik a jászberényiek pozitív támogatásával. A Huszárlaktanya területének közepén átívelő út megépítése a cél, 640 métert több száz millióért.

Ez az elképzelés sok aggályt vet fel: a kertvárosi lét megbontása, egy egybefüggő terület feldarabolása, a területen található mocsári ciprusok léte, stb. Utat oda kellene építeni ahol ésszerű és célszerű! Szerintem ez a tervezet teljességgel ésszerűtlen. Úgy gondolom, hogy pár ember fantáziáját megmozgatta az 5 hektáros terület, ehhez kell az út és persze közművek. Ilyenkor jön a városi összekacsintás: Kinek? Mire? Mennyiért? A dolog pikantériája az, hogy 2015 után a teljes elkerülő út elkészültekor az alacsony forgalmi úton még kisebb forgalom lesz. Elhangzott már, hogy egy 1947-es térkép is útépítést jelöl. Ez nem igaz. A térkép egy gyalogos utat jelölt melyet időlegesen lehetett használni.

Az út megépítése egy helyi védettség alatt álló mocsári ciprus csoport életének végét jelenti. Élt 55 évet e városi kincs, mely az év fája díjat nyerte el 2008-ban. A városi főkertész szerint a tó részleges illetve teljes feltöltése életben hagyja a fákat. Ez sem igaz, a mocsári ciprusok létfeltétele a mocsaras, vizenyős környezet. A töltés illetve az útalap elkészítése felborítja a vízháztartást (a tervező szerint is bekövetkezhet), a ciprusok vízellátottsága csökken majd idővel meg is szűnhet. Ezzel párhuzamosan a környék talajvízszintje emelkedni fog.

A testület csak papíron ad védettséget a ciprusoknak és Jászberény más értékeinek?

Gregor István