Szende nyelve

Két óra hosszan vitatta meg a város dolgait barátok és ellenfelek tekintetének kereszttüzében Dr. Gedei József, és az őt meghívó Baráth László. Ha valami párhuzamot kellene vonni a két férfiú között, akkor a mindenkori ellenérdekelt oldal szemszögéből nem is lenne nehéz. Mert rossz nyelvek szerint Gedei József egy várost vezet, nem túl sok sikerrel…, míg Baráth úr egy egyesületet - nem túl sok emberrel a háta mögött… Ez persze most csak játék a szavakkal, ettől függetlenül - vagy éppen ezért - pénteken este szépen megtelt a Déryné Művelődési Központ nagyterme.

Vitának indult a dolog, végül egymás mellett elbeszélés lett belőle és sok újat egyik fél sem nyújtott a hallgatóság nagy részének. Mindkét szereplőtől a már jól ismert mondatokat hallottuk, hiszen a város előtt álló fejlesztésekről már jó néhány fórumon beszámolt a polgármester - igaz azokon összesen nem voltak annyian, mint ezen a péntek estén, aki pedig már járt a Jász Összefogás valamelyik (bármelyik) rendezvényén – most ugyanazokat az érveket hallotta, ugyanazokkal a szófordulatokkal, ugyanazokkal a hangsúlyokkal. Még a szokásos pogácsás felvezetés is jött forgatókönyv szerint (bár olvasnák annyian a Jászberény Online-t, hogy mindenki értse, miért kacsintok össze minden rendezvény elején pajkosan Baráth úrral…)

Szóval az este folyamán a teremben ülőknek nem igazán sikerült meglepődni, mint ahogy megvilágosodni sem. Ám úgy sejtem, az Összefogás részéről nem is ez volt a lényeg. Azzal, ugyanis, hogy a polgármester elvállalta a vitát, máris legitimmé lett, (na nem mintha hivatalosan nem volna az…) az addig képviselői körökben csak fantom szervezetnek hívott egyesület. Ez volt az igazi hozadék. Minden más csak járulékos dolog, hiszen ettől az apró csipkelődésekkel fűszerezett vitától, sem Gedei úr, sem Baráth úr nem lopta be magát ellenfele híveinek szívébe. - Ami ebben a városban folyik az nem jó, ám van tudásunk, vannak ötleteink, tessék élni vele - mondta az egyik. Ami itt folyik jó, még ha nem is mindenből sikerült a lehető legtöbbet kihozni, persze nyitottak vagyunk minden ötletre – mondta a másik. És ennyiben maradtak… Mert hát úriemberek.

Nem tudtak mit kezdeni egymással - de hát sejtettük mi ezt. Mert bizony olyan kirakó darabjai néztek itt most farkasszemet, melyek tulajdonképpen egy készletből valók, csak a két ellenkező sarkából. Így aztán nehezen áll össze a kép. Olyan ez, mint nálunk otthon a Hófehérkés puzzle. Szende nyelve (meg kicsit a fél arca) elveszett. Talán lenyelte a gyerek… ki tudja? Lényeg, hogy nincs meg. Persze már fel sem tűnik, a srác rutinosan kihagyja. Odaképzeli.

Ám félő, hogy Szende nyelve örökre eltűnt. Hej, pedig az a kis darab maga a folytonosság, a kapcsolat, a közös nevező…, a közös nyelv! Nem sok érte semmi áldozat, hogy birtokoljuk. Hogy végre már összeálljon az a nyavalyás kép.

Mivel azonban a gyerek hasát csak nem lenne jó felvágni, vennünk kellene egy új kirakót.

Kár, hogy olyat, ami nekünk tetszik, mostanában nem lehet kapni…



(Természetesen ki-ki maga kell, hogy eldöntse, mi volt a vita hozadéka. Ha valaki nem tudott megjelenni a helyszínen, bár nagyon szerette volna végignézni a vitát, most megteheti. A Jászberény Online ezentúl néhány, közérdeklődésre számot tartó rendezvény általában vágatlan anyagát felteszi a honlap videótárába. Mivel azonban tárhelyünk mérete véges, ezek az anyagok csak egy-két hétig lesznek fenn, utána meg kell mindenkinek elégednie a szubjektív beszámolóinkkal. Persze aki két hétig nem néz a Jászberény Online felé, az meg is érdemli… - a szerk.)