Élet (a) kettesben, Nagy Andrással

Egyperces néma felállással tisztelegtek a megjelent jászberényiek a Berénykom nemrég elhunyt igazgatójának, Molnár Tamásnak az emléke előtt, Nagy András képviselői beszámolóját megelőzően. Az alpolgármester pénteken este a Belvárosi Általános Iskola Székely Mihály tagintézményében értékelte az elmúlt négy éves önkormányzati ciklus alatt a városban és annak kettes választókerületében történteket.

Vendégül Lányi Lászlót, Tamás Zoltánt és Dr. Szabó Tamást hívta. A padokat megtöltő lakosok között – mint az előző este Tamás Zoltánnál is tapasztalható volt – többen már az új választókerületi határok alapján jöttek el. Az Érpartról érkezők nem titkoltan sokat várnak az új képviselőjüktől - bárki legyen is az - hiszen az eddigi képviselővel nem igazán sikerült összefutniuk az elmúlt négy év alatt.

Itt a kettesben is - akárcsak előző este – Lányi László prezentációja vezette fel a programot, s ha már Tamás Zoltán fórumára utaltunk: a problémák itt sem voltak mások, mint a 4. számú választókörzetben. Az esőzések miatt összegyűlő, ingatlanokba befolyó víz, a Víziközmű társulat lezárásával kapcsolatban elmaradt befizetések, a geotermikus energiában rejlő lehetőségek, illetve az utak állapota mellett a Gyöngyösi út autóterhelése volt a központi kérdés. Az elkerülő út harmadik szakaszának elkészültéig azonban maximum erőteljesebb rendőrségi fellépéssel lehet moderálni az éjszaka száguldozó kamionokat.

Többek között e téren is hatásosabb fellépést ígért Dr. Szabó Tamás, aki kijelentette: egy olyan képet kell kialakítani az itteni rendőrségről, hogy mindenki tudja, a rendőrök Jászberényben határozottan lépnek fel a lakosság érdekében.

Az országgyűlési képviselő, előzőleg a parlament eddigi törvényalkotó munkájáról beszélt, majd a helyi ügyekre rátérve azt mondta, hogy a helyi Fidesz programnak nincs egyetlen „zászlóshajója”, inkább több, egyaránt fontos dologra helyezik a hangsúlyt - ezek egyike az elkerülő út megépítése. A hétköznapok során szükséges elhivatottságról pedig úgy nyilatkozott: vannak ügyek, melyekben el kell menni a lehetőségek végső határáig, majd ezen a fórumon is hangsúlyozta a hivatal szemléletváltásának szükségességét.

Nagy András, aki nagy lobbista hírében áll - egyik társa szerint az ablakon is bemegy, ha az ajtón kidobják – az elmúlt időszak értékelését és eredményeinek bemutatását követően, tekintetét a jövőre vetette, és ismertette az a listát, melyre azok a tennivalók kerültek fel, melyek pénz hiányában a következő ciklus elejére kerültek át.

Szó esett a Munkás utcában élő cigányság életviteléről, annak megoldási lehetőségeiről is. Ez ügyben szót kért Győriné Baranyi Mária, a JVV Zrt. ügyvezetője is, aki többször járt a helyszínen, tényekről be tudott számolni, - ablakkeretek időről időre eltűnnek, áramdíjat nem fizetnek, ám a tányérantenna ott lóg a házon… - de akárcsak mások, ő sincs az igazság birtokában…

Hogy egy lakossági fórumot tartó képviselő élete nem fenékig tejfel, azért az ezen a fórumon is lecsapódott, hiszen a valóban fontos, közérdekű dolgok mellett olyan egyéni eseteket is komoly tekintettel kell kezelni, mint amikor egy hölgy a számítógépét megtámadó 37 vírus ügyében szólal fel, vagy mikor a többoldalas listával érkező választópolgár nagylélegzetű felszólalásával félig kiüríti a termet.

Ezt persze a fórum légköre nem szenvedte meg, kritika és köszönet egyaránt jutott, mint ahogy kampánytollból sem volt hiány. Aki pedig testközelből is meg szeretné megtapasztalni, mi minden történt / történik a kettes választókerületben, a választások előtti pénteken buszra is pattanhat, hogy az alpolgármester úr társaságában egy rövid városnézés keretében követhesse figyelemmel a kerület eddig megvalósuló, és jövőbeni fejlesztéseit.