Sikeres évet zárt a Jászberény Wolverines

Az idén márciusban 4 éves fennállását ünneplő jászberényi amerikai football csapat nem kisebb megmérettetésnek nézett elébe a szezon elején, mint hogy a hazai pontvadászat legfelsőbb osztályában, a Divizió I-ben tegye próbára képességeit, és lehetőség szerint minél több ellenfele sorsát keserítse meg.

Az, hogy egyáltalán az „elit kategóriába” kaphattak besorolást - több más csapattal egyetemben -, nagyban köszönhető a Szövetség bajnokság szerkezetét célzó átalakításainak, ami egyenes következménye volt a jelentősen megszigorított nevezési feltételeknek.

Mivel több csapat is fennakadt rostán, és nem, hiányosan, vagy csak időn túl tudtak leadni bizonyos nevezési dokumentumokat így olyannyira beszűkült a bajnokságra fogható alakulatok száma, hogy csupán két osztály indítására nyílt lehetőség. A korábbi első és másod osztályok összevonásával új Divízió I. született, míg a tavalyi Divízió III. átkeresztelődött Div. II-re. Így történhetett meg, hogy a harmadik vonal 2009-es ezüstérmese, a jászberényi Rozsomákok, egyből két osztályt lépve már az első vonalban találhatták magukat. A Divízó I-ben így nyilvánvalóvá vált, hogy hatalmas szakadékok lesznek bizonyos csapatok között, hiszen a korábban is magasabb osztályban vagy akár nemzetközi porondon is brillírozó 3-4 együttes tudvalevőleg fényévekkel jár a mezőny többi része előtt.

A Jászberény Wolverines minden esetre örömmel állt a kihívás elébe, hiszen máskor amúgy sem igazán nyílhatott volna lehetőség ilyen játékerőt felvonultató csapatok ellen éles körülmények között pályára lépni. A Rozsomákok már a tavalyi évtől kezdve tudatosan építik junior csapatukat is, akikre idén az a hatalmas feladat hárult, hogy – az előző szezontól eltérően – önállóan álljanak helyt a szeptemberben induló Junior-bajnokságban, és a legjobbak, legrutinosabbak a felnőtt pontvadászatban is nagy segítségükre legyenek társaiknak.

A sorsolás nyilvánosságra kerülése után a csapat vezetősége azzal szembesült, hogy az alapszakasz során két a már említett felsőbb kategóriás egyesülettel kénytelen farkasszemet nézni a jászberényi gárda, és további négy ki-kimérkőzés vár még rájuk a tavalyi Divízió II-es mezőny résztvevőivel szemben. Így a papíron leggyengébb csapatként kell helytállniuk a bajnokságban és lehetőség szerint rácáfolni a papírformára. A maximálisan elérhető eredménynek tehát a 4-2-es győzelem-vereség mutató elérése látszott, de mivel korábban csak elenyésző mennyiségű ellenfelet volt lehetőségük személyesen is megismerni, így az elsődleges cél természetesen a bentmaradás volt, minél több győzelem besöprése mellett.

Nos, a Rozsomákok nem hazudtolták meg magukat a korábbi évekhez képest, és rögtön első hazai rendezésű mérkőzésükön letették névjegyüket a bajnokságban, amikor is 24-13-ra múlták felül a szebb napokat is látott Debrecen Gladiators gárdáját. A folytatásban idegenben kellett fölvenni a kesztyűt az egyik „nagykutya” ellen, a különbségek pedig előjöttek a mérkőzés alatt, kiváló első negyedes játék után, pontokat szerezve, végül a Budapest Cowboys felülmúlta a jászberényieket 55-7 arányban, így a Wolverines elszenvedte első - bekalkulált – vereségét is.

Ezt követően újabb idegenbeli találkozón léptek pályára a Rozsomákok a nyári rekkenő hőségben, ahol egy borzasztóan nehéz mérkőzésen végül 19-14-re múlták felül a Budapest Titans csapatát, 2-1-re módosítva ezzel a győzelmi mutatót. Az Eger Heroes elleni jászberényi mérkőzés pikánsnak ígérkezett, mivel a Jászberény két edzője ezúttal korábbi csapatuk ellen igyekezett felkészíteni a Rozsomákokat. Az igyekezet és elszántság meg is látszott a csapaton, szoros meccsen 12-8-ra győzedelmeskedtek és máris 3-1-gyel álltak, ami egyúttal azt is jelentette, hogy negatív mérleggel már nem zárhatják a 2010-es bajnoki szezont.

Talán kicsit el is bízta magát a Rozsomák-falka a nem feltétlenül elvárt sorozatos sikerek következtében, így alakulhatott az, hogy a nyár derekán megrendezett veszprémi fellépésükön végül vesztesként hagyták el a pályát, pedig akkor már mindenki szeme előtt a fantasztikus 4-2-es szezon lebegett. Nem így alakult… A Wildfires csapata jobban bírta a meleget, és 28-6-os győzelmükkel kicsit lelohasztották a Wolverines kedélyeit, így a nyári szünet utáni utolsó bajnokin már csak az volt a kérdéses, hogy mennyire tud tisztesen helytállni a jászberényi együttes.

Az ellenfél szintén a nagyágyúk közül kikerülő Nyíregyháza Tigers volt, akik később egészen a bajnoki döntőig meneteltek. A már biztos 3-3-as szezonzárás tudatában, a hazai Wolverines igyekezett minél kisebb arányú vereségbe belefutni, azonban a Tigersnek remek napot fogott ki, a Jászberény pedig talán az egyik legrosszabbat, ami meg is látszott a végeredményen: a Wolverines, bár elismerésre méltóan touchdown-t is szerzett sokkal erősebb ellenfele ellen, 7-66-os vereséget szenvedett, és 3-3-as mérleggel az alapszakaszban fejezte be a 2010-es bajnoki idényt.

Az elért eredménnyel természetesen így is túlszárnyalták az előzetes várakozásokat a jászberényi amerikai focisták, nem csak hogy bent maradtak az első osztályban, de remek bemutatkozó idényükben a 12 csapatos tabella 7. helyére sikerült felkúszni, ami nem csak a jászberényiek szerint elismerésre méltó teljesítmény…

A jövő együttesét építgetve amerikai football viszonylatban nem túl nagy létszámmal ugyan, de elrajtoltak a jászberényi juniorok is a korosztályos bajnokságban. A nagyjából 22 fős legénység, még így is két normál futballcsapat létszámával bírt, ami azt bizonyította, hogy jól vizsgázott a csapat vezetőségének tagtoborzási projektje, valamint azt, hogy nem csak országszerte, hanem szűkebb környezetünkben is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az igen látványos, és egyben fantasztikus sportág. A Wolverines junior gárdája a szolnokiakkal karöltve tavaly a dobogó második fokára álhatott fel, idén már magukra utalva kellett bizonyítaniuk, de többeknek már jelentős rutinjuk volt ekkorra az előző szezonból, vagy épp a felnőtt bajnokságból is.

A Wolverines Juniors-nak első hazai meccsén túl nagy falatnak bizonyult a későbbi aranyérmes Budapest Cowboys Juniors gárdája, akik 37-12-re múlták felül a fiainkat. A vereség ellenére már akkor rengeteg bíztató jelet lehetett fölfedezni a fiatalok játékában, többek között ennek volt köszönhető a két megszerzett touchdown is. Debreceni túra várt volna a „kis Rozsomákokra” a folytatásban, ám aktuális ellenfelük időközben visszalépett a szerepléstől így játszott meccs nélkül jutott ajándék győzelemhez a jászberényi együttes, és máris 1-1-gyel álltak a tabellán.

A következő összecsapáson megismétlődött a felnőtt bajnokságban is lezajlott Jászberény–Eger ütközet, itt kicsit fölénysebb győzelmet aratva remek játékkal, és kiváló egyéni teljesítményekkel előrukkolva verte a hazai csapat 54-14-re a szintén szárnypróbálgatásaikat végző egri fiatalokat. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy negatív mérleggel már biztosan nem zárhat a csapat az alapszakaszban, hiszen már csak egy mérkőzés várt rájuk Miskolcon, ahol még akár a rájátszásba jutás is megszerezhető volt.

A mérkőzés elején többször is vezetés szerzetek a berényi juniorok, hatalmas játékokat bemutatva talán kicsit rá is ijesztettek a Miskolc-Nyíregyháza közös csapatára, azonban a mérkőzés második félidejére elfáradtak és az egész szezonra jellemző sérüléshullám is alaposan rányomta bélyegét a végeredményre. A találkozó végül 62-20-as hazai sikerrel zárult, és ez szertefoszlatta az időközben sérülések miatt 12(!) főre fogyatkozott Wolverines Juniors rájátszásról szőtt álmait. A fiatalok azonban emelt fővel hagyhatták el a pályát, és büszkén tekinthetnek vissza a szezonra, hiszen amelett, hogy rengeteg tapasztalattal gazdagodtak, szép eredményt értek el, a felnőttekhez hasonlóan egál mérleggel zártak, ami bizalommal kecsegtet a jövőre nézve, főleg egy ilyen épülőfélben lévő csapatot tekintve.

Egyértelmű konklúzió a teljes Egyesületet tekintve, hogy nem szabad leállni az új játékosok és főleg a fiatalok toborzásával és elkötelezésükkel az amerikai football iránt, hiszen ahogy az idei szezonban is nyilvánvalóvá vált, övék a jövő, rájuk építve lehet a későbbiekben még ütőképesebb csapatot létrehozni, tehát ők a fejlődés zálogai. Minél előbb kapcsolódik be valaki a sportág vérkeringésébe, annál hamarabb válhat belőle meghatározó játékos, annál korábban sajátíthatja el a játéknak olyan elemeit, amit felnőtt fejjel már nem, vagy csak nagyon nagy erőfeszítések árán tud megtenni valaki, és annál hamarabb lehet egyértelműen hasznára csapatának.

Az bajnokságok végeztével még egy nagyon jó hangulatú barátságos találkozón mérettették meg magukat felnőtt és junior játékosok egyaránt, ahol is a tavalyi Divízió III-as bajnoki döntőben felülkerekedett Újbuda Rebels győzött ugyan, de ez valóban már csak levezetésről, play-próbálgatásról, juniorok és felnőttek összeszoktatásáról, és a két csapat közti felhőtlen baráti viszony ápolásáról szólt.

Természetesen a téli holtszezonban sem állhatnak le az edzések, ezen időszakban leginkább teremben folytatja edzéseit a Jászberény Wolverines AFC a kedd és csütörtöki napokon, valamint megmarad a heti egy szabadtéri edzés is vasárnap délelőttönként a megszokott a helyen a Lehel Sport Kft. labdarúgó pályáján. Természetesen az edzések szabadon látogathatóak, a tagtoborzás folyamatos, tél végén / tavasz elején pedig várhatóan újabb nagyszabású toborzót rendez az Egyesület. Minden érdeklődőt, kortól és testalkattól függetlenül, szeretettel vár a Jászberény Wolverines nagy családja!

Az összetartozást megerősítendő, a Rozsomákok december 18-án megtartják hagyományos vacsorás bankettel és díjátadóval egybekötött jó hangulatú, évzáró rendezvényüket, ahol az idei év legjobb egyéni teljesítményt nyújtóinak kihirdetésére is sor kerül, valamint a csapat vezetőségének tagjai értékelik a 2010-es várakozáson felüli sikerekkel záruló esztendőt, és iránymutatást adnak a jövőre nézve.

Az idei sikerek természetesen nem valósulhattak volna meg a Jászberény Wolverines méltán elhíresült hatalmas szurkolótábora és szép számú támogatóinak bíztatása és hozzájárulása nélkül. A szurkolói „keménymag” sokszor még idegenbe is elkísérte a csapatot, a jászberényi mérkőzésekről pedig nem véletlenül zengenek ódákat amerikai football berkeken belül, amikor is legtöbbször a legszínvonalasabb rendezést és a nagyszámú közönséget emelik ki. Remélhetőleg ez a lelkesedés továbbra is kitart a jászberényiek részéről, a csapat pedig igyekszik a tőle telhető legjobb teljesítményt nyújtani ezután is, hogy rászolgáljon a bizalomra. Minden támogatónak, aki bármivel is segítette az Egyesület működését az idei esztendőben, köszönjük a segítséget, és reméljük, a jövőben akár még szorosabbra is fűzhetjük a már kialakult jó kapcsolatunkat, valamit újabb partnerek bevonásával tovább emelhetjük a színvonalat!

TÁMOGATÓINK, A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL: JÁSZBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA, LEHEL SPORT KFT., DEEP MÉDIACSOPORT, VÉDELEM HOLDING KFT., PINCE KFT., OPEL HERING, MOLNÁR ÉS TÁRSA KFT., PLASZTIK PRINT KFT., DOBÓ TRANS KFT., DANIEL ÖLTÖNYSZALON, CSIZMADIA ÉS TÁRSA KFT., RAJNAI BÉLA SZABÓMESTER

MINDEN KEDVES SZURKOLÓJÁNAK, SZIMPATIZÁNSÁNAK ÉS TÁMOGATÓJÁNAK BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET, ÉS SIKEREKBEN GAZDAG ÚJÉVET KÍVÁN A JÁSZBERÉNY WOLVERINES AFC!

TALÁLKOZUNK A PÁLYÁKON 2011-BEN!

Fábián Viktor
media@wolverines.hu