Tanyakutató főiskolások

Október 11-15-ig került megrendezésre a Tanyakollégium II. elnevezésű kutatás, melyen a SZIE ABK hallgatói is részt vettek. A rendezők második alkalommal gondolták úgy, hogy fel kell deríteni a kiskunsági tanyavilágon élők helyzetét. A Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatóközpont Alföldi Tudományos Intézete, valamint a Lakiteleki Népfőiskola rendezésében indult a kutatás, melynek a Népfőiskola adott helyet.

A házigazda Lezsák Sándor úr, aki a Magyar Országgyűlés alelnöke, a főszervezők Bartos Mónika és Loksa Gábor voltak.
Számos felsőoktatási intézmény képviseltette magát a kutatáson, mint például a Szent István Egyetem (Jászberény, Gödöllő, Szarvas), a Kecskeméti Főiskola, a Károly Róbert Főiskola, illetve a Corvinus Egyetem.

Az Alkalmazott Bölcsészeti Karról Dr. Szarvák Tibor, Dr. Tóth János és Antal György oktatók vettek részt a kutatásban. A hallgatók között voltak andragógia (Szvoboda Mariann, Lázár Csilla Noémi, Mácsai Róbert) és szociális munka szakos (Kádár Anikó, Bakosi Tamás, Vigh Zsolt,Somogyi Anita Ágnes, Hviszt Mónika) kutatni vágyó fiatalok.

A ,,fiatal kutatók” a pár nap alatt megismerkedhettek a tanyákon élők, a mai tanyavilág helyzetével és lehetséges jövőjével. Az első napokban előadásokat hallgathattak a résztvevők, kiváló előadókkal. Előadást és beszédet tartott például: Csatári Bálint (MTA RKK ATI) geográfus, Font Erzsébet (KRF) főiskolai docens, Szendrő Péter rektor emeritus (SZIE).

Az ABK hallgatói Jászszentlászló és Petőfiszállás tanyavilágát kutatták.

A hallgatók és oktatók betekintést nyerhettek a hagyományos tanyasi világ szépségeibe, a tanyákon élő emberek mindennapjaiba. Azt hiszem, hogy mindenki nevében mondhatom, hogy rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk a napokban. Feledhetetlen élmény mindannyiunk számára ezen pár nap, amikor is kiszabadulhattunk az előadók, az iskolák, a városok által nyújtott nyüzsgésből, a mindennapjainkból és élvezhettük a természet közelségét. Remélem, hogy megváltozott sokunk nézete a tanyasi emberekkel, létformával szemben, illetve hogy az esetlegesen meglévő negatív sztereotípiák lebomlottak gondolkodásunkban.