Egy újabb negyed százados jubileum... 25 éves az ART CAMP Művészeti Szimpózium

Fotó: Jászberény Online / Szalai GyörgyFotó: Jászberény Online / Szalai GyörgyNegyed századdal ezelőtt néhány helyi, pályájának elején lévő művész úgy gondolta, hogy nem nekik valók az akkori klisék, ezért inkább kitaláltak maguknak egy független művészeti egyesületet - ami az első volt akkor hazánkban. Itt azonban nem álltak meg, hanem az egészet "nyitott műhelyként" működtették. Ennek jegyében 1991 nyarán rendezték meg az első ART CAMP Nemzetközi Művészeti Szimpóziumot Jászberényben, melynek aztán két kitérőt leszámítva, minden évben a Jászság fővárosa adott otthont és a helyi főiskola alkotói közeget.

A sors(?) fintora, hogy éppen ebben az évben nem kaptak pályázati támogatást az alkotó tábor megrendezésére. Ez van... a sikeres pályázathoz úgy tűnik már nem elegendő a magas minőség, a tradíció, úgy látszik "hatékony háttér" nélkül nem megy. Ebben a meglehetősen keserű helyzetben a Jászkerület Nonprofit Kft. sietett a szervezők segítségére és ha tábort rendezni nem is sikerült, de a korábbi évek alkotásainak bemutatására helyet biztosított a Lehel Film-Színház galériájában. Palkó Tibornak az ART CAMP szakmai vezetőjének köszönhetően huszonkilenc művész küldte el az alkotásait. Így ha alkotó tábor nem is jött létre, de egy nagyon színvonalas kiállítási anyag összegyűlt a negyed százados évfordulóra.
Fotó: Jászberény Online / Szalai GyörgyFotó: Jászberény Online / Szalai György
A kiállítás megnyitójára augusztus 29-én délután három órakor került sor, ahol a programot az ART CAMP 25 évéből szemezgető dokumentumfilmek vetítése, valamint Boga Clementina Notch Myself! című filmjének bemutatása nyitotta. Ezt követte a hivatalos megnyitó, amelyen Góg Zoltán köszöntője után Hajnal-Nagy Gábor Jászberény város alpolgármestere osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A rendszeres kiállítás látogatók már hozzá szokhattak, hogy az ilyen eseményeken "kísérőként" egy kis zene is társul az alkotásokhoz. Ez alkalommal Varga Erik (basszusgitár), Nagy Mózes (szólóklarinét), Dóra Attila (sampler, szaxofon) gondoskodott a megfelelő zenei aláfestésről.

A tárlat látogatható: 2015. október 11-ig, naponta 15 és 22 óra között díjtalanul látogatható. Aki egy kicsit is érdeklődik a kortárs képzőművészet iránt semmiképpen se hagyja ki.