Közeledik! Csángó Fesztivál a Jászok fővárosában

Jászberény augusztus 7-9 között már 19. alkalommal ad otthont a Csángó Fesztiválnak.
A rendezvény célja, hogy bemutassa a magyar nyelvhatár legkeletibb peremén, fojtogató légkörben élő magyar kisebbségnek, a csángó magyaroknak a sajátos kultúráját, életét, ezzel segítve őket a fennmaradásukért, hagyományaik megőrzéséért folytatott küzdelmükben.

Csángók Jászberény főterénCsángók Jászberény főterén

A fesztivál három napját zenés-táncos felvonulás, továbbá gálaműsorok, folklórműsorok, viselet bemutatók, népzenei koncertek, kézműves bemutatók és egyéb rendezvények teszik emlékezetessé. Bemutatkoznak csángó zenét játszó hazai együttesek és erdélyi hagyományőrzők is, és minden este táncház is lesz a Jászság Népi Együttes székházában.

Külföldi hagyományőrző együttesek is érkeznek, köztük olyan, a csángókéhoz hasonló helyzetben levő népcsoportok képviseletében is, mint a franciaországi bretonok.

Palya BeaPalya BeaA nyitónap estéjén „Egy asszony” címmel a Jászság Népi Együttes műsorát láthatják az érdeklődők. Palya Bea koncertje után pedig „Színes Világ” címmel külföldi - görög, szlovén, francia és venezuelai - együttesek adnak ízelítőt népük folklórjából.

Kellemes kikapcsolódást ígér a szombat délutáni táncforgatag a város főterén. A hagyományos menettáncban, amelyet a Jász Lovas Bandérium kísér, több mint 500 zenész és táncos vesz részt. Este „Értékeink” címmel erdélyi hagyományőrzők, „Csángó képek” címmel moldvai és gyimesi hagyományőrzők adnak gálaműsort. Nyisztor Ilona pusztinai népdalénekes csángóföldi, Antal Tibor pedig gyimesi népdalokkal érkezik. Klézséről László Legedi István virtuóz furulyajátékában gyönyörködhetnek az érdeklődők.

A fesztivál zárónapján a „Viszontlátásra Jászberény” gálaműsorban erdélyi hagyományőrzők, a külföldi együttesek és a Jászság Népi Együttes lépnek fel. A rendezvénysorozatot tűzijáték zárja.

A Jászság Népi Együttes által szervezett fesztiválon lesz folkmise, amin a résztvevők nemzeti sajátságaiknak megfelelően imádkoznak és énekelnek. A csángó hagyományok kiváló ismerőjének és átadójának, a klézsei Lőrincz Györgyné Hodorog Lucának emlékére külön szentmisét celebrálnak.

A „III. Magyar – Magyar Konferencia” program részeként csángó magyarokkal folytatott előadások révén ismerkedhetünk meg a felcsíki székelység múltjával, jelenével és jövőjével.

Elmaradhatatlan része az idén is a rendezvénynek a kézműves vásár.

Kapcsolódó programként a Jász-Íjász Hagyományőrző Csapat bemutatói is színesítik a programot. Az „Aprók tere” elnevezésű programban a BaHorKa 3 hang meséi és énekei és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket.

Közel 40 program, 20 zenekar, 10 jászberényi együttes, 20 hagyományőrző együttes: Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, 4 külföldi együttes Görögországból, Szlovéniából, Franciaországból (Bretagne), Venezuelából. Összesen közel 1000 fő művészeti közreműködő.

Ne hagyja ki augusztus 7-9 között a XIX. Csángó Fesztivál programjait Jászberényben!

További részletek a www.jne.hu és a www.csangofesztival.hu oldalakon.