Fél évszázad egy kötetben

Fél évszázad, máshogyan fogalmazva ötven esztendő. Egy és ugyanazt jelenti, kerek évfordulót, melynek ünneplését sokan sokféleképp tehetik. Mindenkinek mást jelenthet. Nemcsak egy ember vagy egy házasság lehet ötvenéves, hanem egy intézmény is. Így 2009 jubileum az egykori Kállai Éva Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola, a mai Liska József Erősáramú Szakközépiskola és Gimnázium életében is. Méghozzá kettős. Fél évszázada létezik az iskola, és negyven esztendeje annak, hogy elindult az erősáramú szakképzés a Rákóczi úti intézmény falai között. Dupla ok tehát az ünneplésre.

Az iskola ennek megfelelően készül. A napokban jelent meg az ötven évet átfogó jubileumi kötet, amely méltó bevezetése annak a rendezvénysorozatnak, amelyet október 13-tól 17-éig rendeznek meg az iskolában, melyről később még olvashatnak. Visszatérve a könyvre…
Mivel tehetünk egy könyvet színessé, olvasmányossá? Ha már ötven esztendő feldolgozásáról van szó, fontos a kezdetekről is szólni. Vagyis az intézmény elődjéről, a hajdani Kállai Éva Gimnáziumról, hogyan alakult ki az erősáramú képzés, és 1992-ben miként indult újra a gimnáziumi oktatás.

Azonban a tények közlésén kívül másra is szükség van.
Például a múlt felidézésén túl arra, hogy a mai diákok hogyan érzik magukat az iskolában, mi a véleményük a képzés színvonaláról, ha valaki valamiben tehetséges mennyire tudja ezt a Liskában kibontakoztatni.

Érdekes fordulatokat tud produkálni az élet, erről sokunknak van már tapasztalata. Ilyen érdekes fordulat következett be több liskás tanár életében, amikor egykori középiskolájukba tanárként tértek vissza. Vajon, ők hogyan élték azt meg, amikor az egykori tanár-diák viszonyból mára munkakapcsolat lett? Erről is olvashatunk a Liska Évkönyvben.

Minden intézmény vezetősége, tanárai büszkék azokra a tanítványaikra, akik sikereikkel öregbítik az intézmény hírnevét. Rékasi Károly színművész, aki nemcsak barátok közt ismert, hanem országszerte, szintén erősáramús diák volt. Többüket kértük arra, foglalják össze pár mondatban mit jelentett nekik az a néhány év amíg az iskola diákjai voltak. A színművész így ír: „1980-ban szereztem érettségit az Erősáramúban, s tudod, hogy kezdődik az e-mail címem? Villany 24…Szerinted kaptam valamit, valami nagyon fontosat ott, azok között a falak között a négy év alatt? Én tudom, hogy Te is megkaptad! Talán most nem látod, nem ismered még föl. De idővel minden olyan természetesen magától értetődő lesz…”

Rajta kívül szerepel a kötetben Dzurják József labadrúgó, edző, dr. Csikó Sándor szülész-nőgyógyász, Kecskés Anna képzőművész, Fózer Tibor tűzoltó alezredes, dr. Krasznay Péter sebész főorvos, Oláhné Molnár Anna táncpedagógus, dr. Velkei Zoltán fül-orr-gégész és még sokan mások.

Egy iskolában azon túl, hogy ismereteket kapunk matematikából, magyarból nem egy olyan diák akadt, aki későbbi házastársát „kapta a Alma Matertől”.

Diákszerelemből házasság fejezetünkben három pár vall arról, hogyan lett a Liskában történt első találkozásukból szerelem, később házasság.
Mit sem érne egy iskolai évkönyv diákhumor (aranyköpések) nélkül: Például: „V. László egy ballada, melyben feldolgozták.” és egyéb érdekességek…

A kötetet azért is érdemes kézbe venni, mert mindenki neve olvasható benne, aki az ötven év alatt az intézményben tanított, illetve sikeres érettségi vizsgát tett…

A kötet ára: 2 000 Ft, megvásárolható: Buschman Évánál (0630-3 265 178) és a Liska József Erősáramú Szakközépiskola és Gimnáziumban (Rákóczi út 13.)