„Magyarnak lenni büszke gyönyörűség!”

Az ország legnagyobb szabadtéri rendezvényére a Magyarok Országos Gyűlésére kapott meghívót Jászberény város elöljárósága a Városházán. Nekem jutott a megtiszteltetés, hogy vihessem városunk zászlaját és képviseljem településünket a Kunszentmiklós mellett Bösztörpusztán, augusztus 21.-22.-23.-án megtartott rendezvényen. E találkozó célja , hogy egybegyüjtse a pártoskodás nélkül nemzetben gondolkodó magyar közösségeket és elegendő erőt adjon a résztvevőknek a további tettek megvalósításához.

A 250 hektárnyi területen belül volt egy 100x200 méteres „pusztaszínpad” melyen a történelmi élőképek kerültek bemutatásra. Láthattuk a történelmi zászlók bemutatását, a különböző ősi magyar harcosok felvonulását és a vérszerződés is megelevenedett korhű ruhákba öltözött vezérek által. Itt rendezték a Szent Korona Szertartást és itt fogadta a Lehel Kürtjét is a több tízezres tömeg.Megható szép pillanatok voltak! Láthattuk még 300 íjász közös lövését, lovasbirkózást és a „bukszait”, vagyis ősi lovasjátékot is.

A több kisebb-nagyobb színpadokon is folytak előadások, többek között a jászberényi Hagyományőrzők és a Galagonya néptánc eggyüttesek is itt léptek fel nagy sikerrel. A városunkból származó Jászmagyarok zenekar szintén színvonalas koncertet adott.

Megterítették a Magyarok Asztalát is ahová bárki leülhetett bejelentkezés után. Ez egyfajta batyus bálként működik, a bejelentkezők maguk hozzák asztalaikat, székeiket ételeiket-italaikat. Ennek az a célja, hogy bemutassák a Kárpát-medence sokszínűségét és különböző étkeit.

Több mint 70 neves magyar tudós és közéleti ember részvételével került megrendezésre a Pusztaegyetem. A hatalmas megyesátrakban tartott előadást Dr.Pap Lajos professzor,Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Grandpierre Attila ősiségkutató és még sokan mások.
Sok ötletes dolgot láthattunk a Magyar Találmányok Sátrában. Itt a legújabb magyar fejlesztésekkel és találmányokkal ismerkedhetett az érdeklődő, amelyek meggyőzőérvek voltak ahhoz, hogy Magyarország továbbra is szellemi nagyhatalom.

Több száz természetgyógyász és csontkovács részvételével számtalan Gyógyítósátorban segítettek az arra rászorulókon. A fák árnyékában terült el nagy területen a népi iparművészek, kizárólag magyar árut értékesítő vásározók és az őstermelők sátrai, elárusító helyei. Itt szinte mindent lehetett kapni az ősi öltözettől kezdve a friss gyümölcsig. A mintegy 1000-1200 árus igen színes ,változatos látvány volt.

A teljesség igénye nélkül tudtam csak leírni a három nap alatt látott és átélt élményeimet. Családommal a megyei sátortáborban laktunk ez idő alatt. Sok ismeretséget kötöttünk és erősítettük Jászberény jó hírét. Örömmel láttam, hogy sok városunkbeli család is ott volt, viszont sokkal-sokkal többen is elfértünk volna szép címeres kék zászlónk alatt!

Ezen írásom címét adó idézettel fejezem be. Kívánom éljék át minél többen!

Baranyi László képviselő