Mire költötte Szabó Tamás polgármester és köre a jászberényi adófizetők pénzét 2011-ben?

... - kérdezi Gedei József, a Demokratikus Kolaíció színeiben a jászberényi testületben ülő képviselő. Hogy a kérdés nem költői és a városatya megtalálta rá a választ is, arról az alábbi írás tanúskodik...

Rendkívüli testületi ülésen tárgyalta tegnap Jászberény város képviselő-testülete a 2011. évi zárszámadást, hogy hová is költötte Szabó Tamás és köre az adófizetők pénzét. A beszámolót nem verték nagy dobra! A helyiek nem kísérhették figyelemmel a vitát a televízión keresztül, ugyanis azt a TRIO TV nem közvetítette. Az ülésen szembeötlő volt, hogy az ellenzékiek „nyilait” szinte csak a polgármester hárítgatta. A „kormánypárti” képviselők visszafogottságára magyarázat is született: „a polgármester főzte ki a költségvetést, hát egye is meg”.

Sokan felfigyeltek már arra, hogy Szabó Tamás erős kézben tartja a gyeplőt a városházán. Néhány közvetlen kollégáján és a gazdasági életben sikeres helyi üzletemberen kívül másra nem nagyon hallgat. Képviselőtársai többségének így csak a bólogatás jut. Persze lennének Ők lelkesebbek is, csakhogy a zárszámadásból kitűnő bizonyítvány sem túl fényes.

A polgármester magánya tehát érthető, ám a felelősség a város lecsúszásáért nem csak az övé! Mert a trend – a pozitívumok ellenére - lényegében ez, Jászberény és lakóinak helyzete romlik. Tény, hogy a város adósságállománya nő! Tény, hogy a város lakóinak adóterhe nő! Tény, hogy a közszolgáltatások díja nő! Tény, hogy a város intézményhálózata sorvad!

Alapvetően megszorítások, leépítések, elbocsátások, intézményátadások, hitelfelvételek, adóemelések jellemzik a város életét. Holott nem erre kértek és nem is erre kaptak felhatalmazást a választóktól!

A városvezetés szép új világot ígért a Jászberényieknek a „Siker Programja – hogy a jászberényiek nyerjenek” elnevezésű programjában. Olvashattunk abban a szolgáltató város vízióról, a munkahelyek megtartásáról, a thermál túrizmus és perzsa fürdő fejlesztéséről, az ipari-innovációs park kialakításáról. Nem olvastunk viszont adóemelésről, megszorításról, intézményátadásról, hitelfelvételről.

Az új ígéretekből nem sok valósult meg, és valószínűleg nem is fog. Számos fejlesztés ugyan folyamatban van, de ezek zöme az elmúlt ciklusban indult. Ráadásul ezek megvalósítása – a polgármesteri ígéretekkel szemben – jelentősen csúszik, minőségi színvonaluk sokszor gyatra. Ezekhez a problémákhoz képest mellékkérdés, hogy a vezetők az ígéreteik megfogalmazásakor rosszul mérték-e fel az ország, a város gazdasági- és pénzügyi lehetőségeit, vagy szándékosan mondtak nagyot, választási győzelmük érdekében.

Természetesen Jászberény fejlesztésének és működtetésének lehetőségeit az ország központi költségvetése alapvetően meghatározza, amely - többek között - függvénye a kormány gazdaság politikájának. Nyilvánvaló, hogy a kormány gazdaságpolitikája, amelyet Matolcsy György neve fémjelzett, megbukott, ezzel különféle módokon szűkítette önkormányzatunk működtetési és fejlesztési lehetőségeit is. Például úgy, hogy 2011 évben közel 100 millió forinttal kevesebb központi támogatást kapott önkormányzatunk az Orbán kormánytól, mint a Bajnaiétól. Szabó Tamás polgármester ennek a hibás gazdaságpolitikának tevékeny támogatója volt, városunk érdekében nem emelt szót az országgyűlésben, sőt ettől kifejezetten elzárkózott.

A 2011-es költségvetés sok szempontból megalapozatlan volt és meg is bukott! A bevételeket mintegy 500 millió forinttal (!) túltervezték, míg egyes kiadásokat (pl. nem rendszeres személyes kiadás) alul. Nem meglepő tehát, hogy a költségvetés egyenlege 255 milliós hiányt mutat. A városvezetés a megbillent egyensúlyt 2011 végén – a lakosság rovására - a helyi adók növelésével, új adók kivetésével, a közszolgáltatási díjak emelésével, az önkormányzati vagyon egyes elemeinek értékesítésével, további önkormányzati intézmények leépítésével, elbocsátásokkal és hitelfelvétellel kívánta megteremteni.

Van azonban másik út is! Jászberény lakónak „sarcolására” nem lenne szükség, ha a városvezetés megfogadná a Demokratikus Koalíció (DK) jászberényi szervezete tanácsát és a kincstári józanságot és ésszerűséget követné a költségvetés tervezése során. Ez az álomvíziók – például a teljesen szükségtelen kulturális negyed - feladását, a propaganda gépezet költségeinek csökkentését, az adórendelet módosítását is szükségessé tenné.

Tudomásul kellene venni, hogy a város fejlesztése csakis lakóinak egyetértésével és nem azok rovására történhet! Márpedig ami most, Jászberényben történik, az nem bírja az itt élők többségének támogatását, nem is erre szavaztak, de főképpen nem erre adták a pénzüket!

Gedei József