Balogh Béla: „Személyes csalódás számomra Gedei József döntése”

Mikor Balogh Béla, az MSZP helyi elnöke összehívta a hét eleji sajtótájékoztatóját, nagyobb összegben fogadhattunk volna rá, hogy a párton belüli, a helyi szervezetet is érintő változásról lesz szó. Amiben persze nem is tévedtünk, ám előtte – hogy azért azzal is tisztában legyünk, máshol is vannak zűrök - kaptunk egy kis áttekintést a helyi közéletről, a város jelenlegi helyzetéről. Ami a szocialista vezető szerint finoman szólva is aggályos.

A város gazdátlan, olyan folyamatok játszódnak le, melyek irányítása teljesen kicsúszott a városvezetők kezéből, akik ráadásul a figyelmeztető jelekből sem értenek.

Elsőnek szó esett a berényi középiskolákról, melyekre mindig büszke a város, mára pedig azt sem tudjuk, mi lesz a sorsuk. A főiskolával kapcsolatosan pedig beteljesedni látja azokat a rossz előérzeteit, melyeket a megyei közgyűlés kihelyezett ülésén is jelzett. Jelzés értékűnek tartja azt is Balogh Béla, hogy Szabó polgármester országgyűlési képviselőként nem tudott semmit tenni az ellen, hogy a berényi főiskola ne Szarvas tagozata legyen, s így nem látható, hogy meddig lesz egyáltalán felsőoktatás a városban. Hogy a főiskolán gondok vannak, azt jelezték már a belső feszültségekről kiszivárgó hírek, de akár a jégpálya befejezetlensége is…A polgármester itt sem tudott segíteni, hogy a fedés elkészüljön - mondta az elnök.

Szó esett a kórházról, melynek szerinte meg kellene maradnia „gyógyító kórháznak”, ám pont a gyógyító szakmák száma csökken - ellentétben az egyre növekvő dolgozói feszültséggel. Béremelés régóta nem volt, az új szabályzók ismeretében pedig még a szintentartás sem lesz egyszerű.

A felsorolásban következett a Csemegetömb, a pusztuló városközpont, illetve a tehetetlenség és a felelőtlenség jelképe. Csak már jó lenne megnevezni a felelőst is – mondta Balogh Béla, bár valami azt súgta nekünk, kimondatlanul is, de azért van pár jelöltje…
Az elkerülő út ködbevesző harmadik ütemét is ostorozta, melyre ugyan mindig szolgálnak valami látszatmagyarázattal, de ezek nem elfogadhatóak. Mint ahogy nem tartja elfogadhatónak azt a hallgatást, mely a buszpályaudvar körül van. Az előző testület Fideszes többsége elkaszálta az akkor adódó lehetőséget, azóta viszont nem árul el semmit arról, miben is gondolkodnak helyette.

A szocialista politikus ostorozásainak végére hagyta a Városházát, ahol úgy látja: a hivatal dolgozói továbbra is megfélemlítettek, hiszen folyamatosan lebegtetik a lehetséges elbocsátásokat, miközben ismerősök, barátok, volt üzletfelek kerülnek pozíciókba.

A város ügyes bajos dolgainak kivesézése után hazai pályára érkeztünk és bizony kiderült, a szocialistáknak is van gondjuk bőven. Legújabban a Gyurcsány Ferenc és társai által elindított pártszakadás és az azt követő megújulás mikéntje foglalkoztatja a tagságot, melynek létszáma jótékony homályban maradt az érdeklődő újságírók előtt. Számszakilag csak annyi biztos, hogy hárman jelezték: elhagyják az MSZP-t és csatlakoznak a Demokratikus Koalícióhoz. Az egyik legnagyobb veszteség e téren dr.Gedei József volt polgármester és országgyűlési képviselő kilépése, aki a megszülető párt Országos Tanácsának elnökeként épp a sajtótájékoztató napján várta tagtoborzó fórumra a Koalíció leendő híveit Jászberényben, Gyurcsány Ferenc társaságában.

Mi már akkor lefotóztuk: szemben állnak egymással - Balog Béla, Mesterházy Attila és Gedei József  2010 őszén, JászberénybenMi már akkor lefotóztuk: szemben állnak egymással - Balog Béla, Mesterházy Attila és Gedei József 2010 őszén, Jászberényben

A volt polgármesterrel kapcsolatban Balogh Béla elmondta: levélben kapott tájékoztatást egykori párttársa döntéséről, azóta többször beszéltek már. A kilépést személyes csalódásként éli meg, úgy gondolja, a szocialisták az elmúlt nyolc évben sikeres politizálást folytattak a városban, melyben mindkettőjüknek fontos szerepe volt. Az viszont nem elfogadható az elnök szerint, hogy Gedei József a párt elhagyása után nem adja vissza a listáról szerzett önkormányzati mandátumát. Erre kérte őt többször, de őszintén szólva nem sok reményt fűz hozzá, hogy ez be is következik. Bárhogy is lesz, a párt életében új fejezet kezdődik, ahogy az a legutóbbi kongresszuson is elhangzott. És ez így lesz Jászberényben is – mondta Balogh Béla.