Az Összefogás ideje...

Vajon eljött az „Összefogás” ideje Jászberényben? Ezt a kérdést maga Baráth László tette fel múlt héten a Déryné Művelődési Központ nagytermében, az Összefogás Jászberényért elnevezésű civil szervezet képviselő jelöltjeinek bemutatására szervezett fórumon. Aki az utóbbi időszakban közéleti eseményekre jár, az nem lepődött meg, hogy a nagyterem megint csak megtelt, hiszen az Összefogás rendezvényein ez így dukál, még ha a rossz nyelvek szerint a közönség nagy részét néhány cég és vállalkozás munkatársai teszik is ki…

Az est főszereplői azonban velük szemben ültek a kis kávéházi asztalkák mögött, várva arra, hogy bemutatkozhassanak. Bár ismerve a névsort, talán nagy szükség nem is volt erre, mivel a szövetség jelöltjeinek jó része régi ismerőse a berényieknek.

Ennek ellenére természetesen kicsit izgulva, feszülten álltak (ültek) a közönség elé, ezen felül azonban az is közös bennük - ahogy Baráth László mondta – hogy mind bátor, elszánt ember, és nem megélhetési politikusnak készülnek.

Tehát eljött-e az „Összefogás” ideje Jászberényben?
- Október 3-án meghozzuk ezt a döntést az eszünkkel és a szívünkkel is – mondta a szövetség vezetője, majd azt is megtudhattuk, mi minden motiválta a civil szervezetek között létrejött összefogást.

- Egy olyan várost szeretnénk, ahol unokáink, ha kijárták az iskolákat, az élet bármely területén versenyképesek lesznek a világ bármely táján felnövő fiatallal. Egy olyan várost szeretnénk, ahol a családok boldogan, egészségben, biztonságban élhetnek, ahol a munka nem kötelesség, hanem lehetőség, a ledolgozott évek után pedig büszkeségünket megtartva élhetünk boldogan, békében – hangzottak a nemes, ám meglehetősen általános mondatok.

- A szavakat melyeket 20 éve hallunk váltsuk okos, értelmes cselekvésre – gondolkodjunk rendszerben, tudjunk patriótaként élni. Ha együtt gondolkozunk, a város elindulhat a változás útján - mi egy alternatívát kínálunk ehhez – vezette fel a programot Baráth László, megosztva velünk, hogy milyen jövőben hisznek a közös zászló alatt gyülekező civilek.

Kifejtette, hogy Jászberény építése, a jász identitás védelme kulcsfontosságú az elképzeléseik sorában. Akaratuk szerint, egy fejlődő várost akarnak átadni az utódoknak. A város érdekeit egyetlen párt-, egyéni-, vagy cégérdek sem írhatja felül.
- Ha csak ezt valósítjuk meg, vagy ilyen pályára tesszük a várost, mi már győztünk…- mondta.

Megtudhattuk azt is: hosszú vita után döntöttek úgy, hogy nem állítanak polgármester jelöltet, hisz véleményük szerint a választás most nem a polgármesterről, hanem a város sorsáról szól, az útról, melyre a városnak kötelezően rá kell lépni. Egy dologra akarnak koncentrálni: miként lehet együtt építeni Jászberényt.

Hogy az elvárások magukkal szemben sem alacsonyak, arra biztosíték lehet, hogy a jelöltek mindegyike aláírt egy szerződést, egy keményen megfogalmazott nyilatkozatot, melyben mindenki vállalja a saját visszahívhatóságát.
- Ki szeretnék a megélhetési politikus képét törölni a választókból, hiszen ezt a munkát csak misszióból, lelkesedésből lehet végezni – mondta Baráth László, majd így folytatta:

- Ezért azt mondjuk, hogy a képviselők és a polgármesterek tiszteletdíját a törvényi minimumra kell leszállítani. Bármelyik győztes polgármester jelölttől elvárjuk, hogy rendes munkaidejét töltse ki a városban, és a nap 24 órájában a város rendelkezésére álljon. A bizottságok számát is le lehet venni a felére, a felügyelő bizottságok és az igazgatósági tanácsok tagjait is a törvényi minimum főre kell levenni, egy külsős taggal, aki megfelelő szakmai felkészültséggel bír - hangzottak az elképzelések.

Természetesen az Összefogás jelöltjei is mind olyanok, akik szakterületükön megállták a helyüket, és felkészültségük okán lefedik szinte mindazokat a területeket melyek a város irányításához szükségeltetnek. Ezt bizonyítandó, a jelöltek közül többen saját szakterületük kérdéseit és kívánatos jövőképét fejtették ki részletesebben. Így esett szó a sport, a mezőgazdaság, az oktatás, a gazdaság vagy épp a túrizmus terén szükséges lépésekről.
Mindezek megvalósításának érdekében született tehát meg az Összefogás programja, melynek esszenciáját az alábbi pontokban lehet összefoglalni:

1. A város fejlesztési koncepciójának kialakítása

2. A város erősségeinek megkeresése, annak érdekében, hogy majd a térségben vezető szerepet tölthessen be

3. Harc a korrupció ellen

4. Az oktatási rendszer átalakítása, a versenyképes emberi erőforrás biztosítása érdekében

5. Ifjúsági önkormányzat létrehozása

6. Az idősek helyzetének javítása

7. A közigazgatási és az önkormányzati rendszer fejlesztése

8. Az MKKV szektor erősítése

9. A helyi mezőgazdasági vállalkozások erősítése

10. Jászberény legyen vonzó hely, legyen zöld város