Az elmúlt napok rendőrségi híreiből

Bejelentés érkezett a Jászberényi Rendőrkapitányságra, miszerint szeptember 19-én Jászberény Újerdőben az egyik lakóház bekerítetlen udvarára ismeretlen személy bejutott, majd a lakóház hátsó ajtaját kifeszítette. A házból az elkövető laptopot, 2 db mobiltelefont, videokamerát és készpénzt tulajdonított el több, min 200.000 Ft. értékben.

A bejelentést követően a járőrök ellenőrzés alá vontak egy, a helyszín közelében közlekedő személygépkocsit, melynek átvizsgálása során feltalálásra került az eltulajdonított laptop és a 2 db mobiltelefon. A gépkocsiban tartózkodó két jászberényi férfit előállították a kapitányságra, ahol mindkettőt gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben. Cselekményüket elismerték, majd őrizetbe vételükre került sor. Gyorsított eljárás keretében csütörtökön bíróság előtt feleltek tettükért, a Jászberényi Városi Bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket.

Szeptember 20-án kerékpárlopásról érkezett bejelentés hatóságunkhoz. Egy jászárokszállási hölgy tett bejelentést a helyi rendőrőrsön a sérelmére elkövetett kerékpárlopás ügyében. A sértett az egyik helyi élelmiszerüzlet előtt hagyta lezáratlan állapotban kerékpárját, bement vásárolni, és mikor 10 perc múlva kijött, már nem találta meg. Az eltulajdonított Camping típusú kerékpár értéke: 15.000 Ft. Az esetet észlelve rögtön a Rendőrőrsre ment ismerősével, aki látta, amint egy férfi eltulajdonítja a kerékpárt. Az elkövetőt megnevezni nem tudta, viszont jó személyleírást adott róla. Ez alapján a helyi járőr leellenőrizte azon embereket, akikre a személyleírás illett, majd az egyik helyi lakosnál feltalálásra került a kerékpár. Az 53 éves férfi ellen szabálysértési eljárás indult tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt.

Közokirattal visszaélés vétsége miatt indult büntetőeljárás egy jászalsószentgyörgyi lakos ellen, aki szerdán délután Jászalsószentgyörgyön egy kerékpár csomagtartóján elhelyezett kabát zsebéből okmányokat tulajdonított el. A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 43 éves nőt a kollégák gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben.

Az elmúlt napokban a Jászberényi Rendőrkapitányság illetékességi területén kettő könnyű, és egy súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset történt. A balesetek során négy fő nyolc napon belül, egy fő pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Jászberényi Rendőrkapitányság illetékességi területén ebben a tanévben is folytatódik az „Az iskola rendőre” program, melyben a Jászság szinte minden általános iskolája részt vesz. Ez a program segíti a rendőrség által a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. Célja, hogy a rendőrség közelebb kerüljön az ifjúsághoz, lehetőség szerint minden általános iskolának legyen egy iskolarendőre, aki közvetlen kapcsoltban van az iskola vezetésével és a diákokkal. Év közben baleset-megelőzési és bűnmegelőzési előadások megtartását tervezzük.

Az iskolák környékén megnövekedett gyalogos, kerékpáros és járműforgalom miatt legyenek nagyon óvatosak és fokozottan tartsák be a közlekedési szabályokat! A legveszélyesebb gyalogos átkelőhelyeknél a reggeli és délutáni órákban rendőr, illetve polgárőr segíti a gyermekek biztonságos közlekedését.