Újra Csángó Karácsony – az Ön segítségére is számítunk!

Csángó Karácsony néven idén már harmadszor indít jótékonysági akciót néhány lelkes jászberényi civil, hogy a gyimesfelsőloki testvértelepülés gyerekeinek boldogabbá tegyék az ünnepet. Az elnevezés ugyan kissé megtévesztő lehet, mert a tervek szerint idén is Mikuláskor adják át majd a csomagokat, de mint Tóth József mondta – ki Kocsán László és Szarvas Attila mellett az egyik motorja az akciónak – sajnos sok gyereknek ezek a csomagok egyben a karácsonyi ajándékot is jelentik. Épp ezért lenne jó, hogy idén is olyan sokan csatlakoznának a felhíváshoz, mint az előző években.

A szervezők idén – konzultálva a gyimesfelsőlokiakkal – azt szeretnék, ha a szokásos játékok, könyvek mellett iskolaszerek, tanszerek, írószerek, füzetek is juthatnának Gyimesbe. És ami idén újdonságnak számít: az ajándékozóktól azt szeretnék kérni, hogy adományaikat helyezzék el egy papírdobozban és ha van rá lehetőség, csomagolják is be azt. Így lehetőség lenne rá, hogy minden gyerek egy egy csomagot kapjon. Természetesen segíti a szervezők munkáját, ha a csomagok mellé feltüntetjük, hogy a benne található ajándékok milyen korú gyereknek szól. Sőt ha valaki szeretné, akár személyes üzenetet, elérhetőséget, jókívánságot is tehet a csomagba, ha kíván valamiféle visszajelzést kapni, hogy jó helyre került az ajándéka vagy esetleg kapcsolatot venne fel az ajándékozottal.

Mint Kocsán Lászlótól megtudtuk, 320 kisgyermeket szeretnének megajándékozni, illetve a helyi Líceumnak szeretnének segíteni abban, hogy megvehessék az első hangosító berendezésüket, hogy az iskolai ünnepségeket, rendezvényeiket kihangosíthassák… Ennek az anyagi fedezetére idén pénzt is gyűjtenek. Az adományokat az Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület elkülönített "Gyimesfelsőlok alszámlá"jára fogadják.10104260-02383900-02003008 ( Budapest Bank - Jászberény)

A tervek szerint december 5-én indulnak Gyimesbe az autók, ezért azt kérik azoktól, akik valamilyen formában hozzá szeretnének járulni az ajándékozáshoz, hogy december 3-ig vigyék be az említett módon elkészített csomagjaikat a Jász Trió Tv szerkesztőségébe ( Jászberény, Bercsényi út 5.) Ide érkeznek be azok az ajándékok is, melyek év közben gyűlnek össze, hiszen két Mikulás között is sokan gondolnak a gyimesi gyerekekre és megkeresik Kocsán Lászlót és társait kisebb nagyobb csomagokkal. Ezeket eddig a néptáncosok ideiglenes székházában őrizték, illetve egy részüket mindig odaadták az itt járó gyimesfelsőloki vendégeknek, küldöttségeknek, a többit azonban - köztük számítógépeket - most viszik majd ki, a karácsonyi csomagokkal együtt.

Tavaly mi is kint jártunk Felsőlokon és láthattuk, milyen örömöt szereztek a jászberényi ajándékok a gyerekeknek. A legkisebb dolgokat is hatalmas szeretettel fogadták, hiszen sokuknak valóban annyi az ünnepi ajándék, amennyit a jászok jó szívvel elküldenek nekik. Épp ezért a szervezőkkel együtt nagy tisztelettel arra kérjük Önöket, lehetőség szerint minél többen készítsék el saját ajándékcsomagjukat, melyet Mikulás napján majd megkaphat egy gyimesfelsőloki kisgyerek.

Arról pedig, hogy jó helyre kerülnek az ajándékok, a Jász Trió Tv és a helyi média más csatornáinak segítségével Önök is meggyőződhetnek majd.

*********

Az alábbiakban a felhívás hivatalos szövegét is közöljük. Aki tudja, terjessze:

Tisztelt Partnereink! Kedves Adományozók!

Immár harmadik alkalommal fog neki három vállalkozó személy és az ő általuk képviselt szervezet, hogy a gyimesfelsőloki gyerekek számára emlékezetessé tegye Mikulás napját. Egy korábbi látogatásunk során merült fel lehetőségként, hogy mivel az iskolának nincs megfelelő forrása arra, hogy minden gyereknek december 06-án egy mikulás csomaggal kedveskedjen, indítsunk Jászberényben egy gyűjtési akciót „Csángó Karácsony” címmel.

Ennek már 3 éve. Az elmúlt évben annyi felajánlás gyűlt össze, hogy külön kamion és 16 db raklap kellett az elszállításához. rengeteg magán személy és szervezet adakozott és nagyon sok hasznos és használható dolog került a gyimesi gyerekekhez és intézményekhez, a mikulás csomagokon kívül. Az ajándékok átadásáról és a gyimesi ünnepségről a Jász Trió TV (http://www.jttv.hu/ii-cs%C3%A1ng%C3%B3-kar%C3%A1csony-0 ) és a helyi médiákból értesülhettek.

A polgármester úr így írt köszönő levelében:

„Szeretném megköszönni az idei II. Csángó Karácsonyra Gyimesfelsőlokra érkező delegációnak, hogy ismét vállalták a nem könnyű utat Jászberényből Gyimesfelsőlokra és újból örömet varázsoltak a felsőloki gyerekek szívébe.”

Azt mindannyian tudjuk, hogy még most is igen nehéz megőrizni a magyarságot és a saját kultúrát az ezeréves határ mellett, ennek ellenére Gyimesfelsőlokon csak magyar nyelvű általános és közép fokú oktatás van és szinte egyedülálló módon őrzik csángó kultúrájukat, mit az láthattuk a Csángó fesztiválon fellépő „Kesice” gyerek csoport által. A Felsőlokiak kötődése nagyon mély a Jászberényi emberekhez, hiszen számos barátság mellet Gyimesfelsőlok polgármestere nálunk tette le állampolgári esküjét.

Az idén két célt tűztünk ki az adománygyűjtéssel kapcsolatban egyrészt szeretnénk az általános iskolások számára játékokat, tanszereket biztosítani, valamint a Szent Erzsébet Líceum istentiszteleteihez és rendezvényeihez egy kis hangosítási berendezést szeretnénk adományozni, természetesen a mikulás csomagok mellett. Természetesen más adományokat is lefogadunk.
Ezért arra kérnénk az adományozókat, hogy egy papírdobozba rakják adományaikat és tegyenek hozzá egy mikulás csomagot is, hogy így egyben tudja a jászberényi Mikulás az adományokat egy-egy gyerek kezébe adni.

A hangosítási eszköz a legolcsóbb ajánlat alapján bruttó 350.000 Ft-ba kerül. A pénzbeli adományokat a Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület Budapest Banknál vezetett Gyimesfelsőlok alszámla számára várjuk: 10104260 – 02383900 – 02003008.

Az adományokat december 02-áig várjuk a Jász Trió TV stúdiójába, Jászberény, Bercsényi út 5. Általában munkaidőben, de csütörtökönként este 20:00-ig.

Előre is köszönjük segítségüket!

Kocsán László
Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület

Szarva Attila
Ferat Kft.

Tóth József
Jász Trió TV