Szezonális házalás

A fűtési szezon közeledtével – az elmúlt évek adatait figyelembe véve - megszaporodik az illegális fakitermelések, falopások száma, ilyenkor számtalan házaló kínál olcsó tüzelőt gyanútlan embereknek. Az utcákon lassan haladó platós tehergépkocsiról, szinte tálcán nyújtják a nagy üzlet lehetőségét. Ezzel kapcsolatosan hívja fel figyelmünket az óvatosságra a rendőrség...

Sajnos a legtöbb esetben a fát engedély nélkül termelik ki az erdőből, ami önmagában jogsértő cselekmény. A vevők, viszont csak akkor szembesülnek a kedvezőnek tűnő üzlet következményeivel, amikor a rendőrség lefoglalja a bűncselekményből származó árut.

Általános tapasztalat, hogy a hihetetlenül kedvező áron kínált „termékből” az értékesítés során sokkal kevesebb mennyiséget adnak át az árusok, így megkárosítva a vevőket.

További veszélyeket rejt magában, hogy a tűzifa bepakolása során (amit 2-3 ember végez) lehetőség nyílik a lakóház szemrevételezésére, ahonnan egy alkalmas pillanatban különböző értéktárgyakat, készpénzt tulajdoníthatnak el.

Fentiek okán javasoljuk, hogy lehetőség szerint a régi megszokott, ill. ellenőrzött helyről pl. Tüzép telepről vásároljuk meg a téli tüzelőnket. Amennyiben mégis más módját választják, a tüzelőanyag megvásárlásának, kérjük legyenek nagyon óvatosak és körültekintőek, lehetőségükhöz mérten ellenőrizzék le a megvett tüzelőanyag mennyiségét.