Két "ezüst diploma" a Hurkatöltő Fesztiválról

Tápiószentmárton adott otthont immár 8. alkalommal a Nemzetközi Hurkatöltő Fesztiválnak. A rendezvényen városunkat két csapat is képviselte, nem is akárhogyan, hiszen mindkét társaság ezüst diplomával érkezett haza Jászberénybe.

Mindkét berényi csapat remekül szerepelt és hasonló élményekkel lettek gazdagabbak. Mindez kiderül az alábbi két beszámolóból is. Íme...

Szőlőszem csapataSzőlőszem csapataA Tápiószentmártonban rendezett Hurkatöltő Fesztiválon, a hazai indulók mellett csehek, szlovákok, Erdélyiek és Délvidékiek is neveztek.
Kora reggel nagy volt a sürgés - forgás a sportcsarnokban, hiszen összesen 55 csapat mérhette össze hurka készítő tudományát különböző kategóriákban. A neves tagokból álló zsűrinek nem volt egyszerű dolga, mivel az asztalok dekorálásától a munkameneten keresztül a terítésig, az íz világig mindent értékeltek. Természetesen a legfontosabb, maga a hurka volt. Kóstolhattak májasat, véreset, különlegeset, hiszen minden tájegység a legjobbat kínálta.

A hagyományápolás mellett jutott idő a barátkozásra is a csapatok között. Mindenki kíváncsi volt rá, hogy másoknál hogyan készül ez a finom eledel. Míg a zsűri értékelt, addig a versenyzők kóstolgatták egymás hurkáit és megbeszélték a recepteket, természetesen, ami nem titkos. A fárasztó, de jó hangulatú nap végén értékelt a zsűri. A véres hurka kategóriában a Szőlőszem csapat ezüst diplomát vehetett át.

A csapatot: Szöllősi Boglárka, Szabolcs és Károly, Jónás Zsuzsanna, Nagy Zoltán, Pestiné Járomi Edit, Budai László, Tóthné Kovács Erika és Tóth János alkották.
Köszönjük a CSEPI tészta, Jász Sütőház és a Virág Világ támogatását!

Szőlőszem csapata

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szent Klára Otthon csapataSzent Klára Otthon csapata
A Szent Klára Idősek Otthona képviseletében második alkalommal vettünk részt a napokban megrendezett Tápiószentmártoni Nemzetközi Hurkatöltő Fesztiválon. A versengés célja ezúttal is a falusi disznótorok felelevenítése és hagyományos étkezési kultúránk megőrzése volt.

Neves szakmai zsűri értékelte a hurkák „küllemét”, ízletességét és a tálalás esztétikumát. Ötvenöt csapat indult a versenyen, akik között még külföldi résztvevők is szorgoskodtak.
Otthonunkat hétfős csapatunk képviselte. A verseny napján korán indultunk Jászberényből, majd megérkezésünket követően asztalunkat szépen megterítettük, díszítettük. A rendezvény vendégeit házi készítésű süteményekkel, italokkal kínáltuk.

A megnyitó ágyúlövéssel, majd a Himnusz eléneklésével kezdődött, ezt követően kaptuk meg a „munkához” az alapanyagokat. Ezt saját ízlésünk szerint fűszereztük, „titkos” összetevőkkel tettük egyre finomabbá.
Csapatunk idén „hurkakülönlegesség” kategóriában indult. Libamájas hurkát töltöttünk. Időközben megérkeztek ellátottaink, hogy ők is erősítsék csapatunkat. Hasznos tanácsokkal láttak el bennünket, hogy segítségükkel sikert érjünk el.

Jó hangulatban telt el ez a szép nap. A programot műsor és nótázás tette színesebbé. Időközben a hurkánk zsűrizése is megtörtént, s büszkén jelenhetjük ki, hogy kategóriánkban a második helyezést értük el, azaz „ezüst diplomát” kaptunk.

Csapatunk tagjai: Vargáné Deme Katalin, Bakki N. Istvánné, Kisbalázs Vendelné, Kollárné Kovács Erzsébet, Szarvas József, Tóth Andrea, Török Imréné, Vári Annamária.

Szent Klára Otthon dolgozói