Csúcsfejlesztésű útburkolatot adtak át Jászberényben

Magyarországon 12 óránként meghal egy ember az utakon. Ezt a tragikus számot csökkentheti a Generali a Biztonságért Alapítvány innovatív technológián alapuló csúszásgátló útburkolata, melyet Dr. Szabó Tamás, a település polgármesterének közreműködésével a jászberényi általános iskola közelében adtak át május 12-én.

Jászberényben a helyi rendőrkapitányság adatai szerint tavalyi évben egy halálos, 24 súlyos és 41 könnyű sérüléssel járó baleset történt, amivel a település az első helyet foglalja el a térség baleseti statisztikáit tekintve.

A Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával a Belvárosi Általános Iskola közelében elkészült Living Road csúszásgátló útburkolatnak köszönhetően május 12-től több száz kisiskolás közlekedhet biztonságosabb körülmények között lakóhelye és iskolája között. Az Alapítvány az elmúlt években eddig 11 biztonságos útszakaszt adott át országszerte, az idei útátadók közül a jászberényi nyitotta a sort.

A csúszós útfelületen a féktávolság a sokszorosára nőhet, ami különösen a kereszteződésekben, gyalogosátkelők megközelítésnél és az éles kanyarokban veszélyes. A magyar találmányú LIVING ROAD útfelület vészfékezés esetén akár 50%-kal csökkenti a féktávolságot felületi érdessége miatt, színskálájának köszönhetően pedig 70%-kal jobban észlelhető a bevont útszakasz.

„Az útburkolatot olyan helyszínekre telepítjük, ahol a helyi statisztikák alapján a legnagyobb a balesetveszély. Idén az első helyszín a települési önkormányzat együttműködésének köszönhetően Jászberény. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünkkel hozzájárulhatunk a helyi lakosok biztonságához, és sikerül felhívnunk a figyelmüket a szabályos, körültekintő közlekedés fontosságára” – mondta el az átadón Román István, a Generali Biztosító régióigazgatója.